Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, Ο ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ

Ο Oθωμανός αυτοκράτορας που έγινε τηλεοπτικός εθισμός, είχε πολλά περισσότερα εκλεκτικά πάθη από αυτά που μας δείχνει το γνωστό σήριαλ. Αν και με μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να διακρίνει κανείς πως κάτι υπάρχει ανάμεσα στον Σουλειμάν και τον μέγα Bεζύρη Ιμπραήμ Πάργαλη. Τα βλέμματα, οι ανεπαίσθητες χειρονομίες, οι υποψίες είναι φανερές μέσα από τις σκηνές του έργου που σαρώνει σε τηλεθέαση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην γείτονα χώρα. Μόνο που εκεί ήδη έχουν ξεσηκωθεί για την διαστρέβλωση της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου ηγέτη στα χρόνια της οθωμανικής παντοδυναμίας.
Η Χιουρέμ Σουλτάν είναι το μεγάλο φανερό πάθος του Σουλεϊμάν, η γυναίκα που κατάφερε από σκλάβα του χαρεμιού, να μαγέψει τον Σουλειμάν και να γίνει Βασιλομήτωρ. Όμως ο βασικός της αντίζηλος, δεν ήταν ποτέ στην ουσία η Μαχιντεβράν η οποία από νωρίς είχε χάσει τη μάχη. Αντίπαλος στην καρδιά αλλά και στο χρυσοποίκιλτο κρεβάτι του σουλτάνου Σουλεϊμάν, ήταν ο Έλληνας από την Πάργα της ηπείρου, που έγινε Βεζύρης. Δηλαδή, ο Πάργαλης Ιμπραήμ. Και δεν το λέω εγώ αλλά ο Anthony  Goodman στο βιβλίο του "Shadow of a war" που κυκλοφόρησε πριν από 10 χρόνια ως μυθιστόρημα για να μην έχει μπλεξίματα. Ο γνωστός Αμερικανός χειρουργός και ερευνητής συγγραφέας αναφέρει ότι οι δύο άνδρες ήταν αχώριστοι από τα χρόνια της μοναχικής εφηβείας τους. 
Ο χριστιανός ορθόδοξος γιος ενός Έλληνα ψαρά πατέρα που πουλήθηκε σαν σκλάβος από πειρατές στους Τούρκους γενίτσαρους και κατέληξε στην αυτοκρατορική αυλή, έγινε από την παιδική του ηλικία έμπιστος φίλος, του νεαρού τότε Σουλτάνου. Αργότερα αναγορεύτηκε σε Βεζίρης του οθωμανικού κράτους και τελικά έγινε γαμπρός μετά το γάμο του με την αδελφή του Σουλεϊμάν, Χατιτζέ και εραστής του ίδιου. Το βιβλίο λέει ότι τα δύο αγόρια λάτρευαν την ανάγνωση και περνούσαν πολλές ώρες μαζί μελετώντας ιστορία, έχοντας ως ίνδαλμα τον Μέγα Αλέξανδρο και διαβάζοντας φωναχτά ο ένας στον άλλο. Ο Ιμπραήμ ψυχαγωγούσε τον Σουλεϊμάν τραγουδώντας του και παίζοντας βιολί. Ψάρευαν, κυνηγούσαν, κολυμπούσαν, έτρωγαν μαζί, εξερευνούσαν τη σεξουαλικότητά τους μέχρι τη στιγμή που το ενδιαφέρον του Σουλτάνου στράφηκε στο χαρέμι του με σκοπό την απόκτηση διαδόχων μεταξύ των δέκα όμορφων κοριτσιών, γράφει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας. 
ο Σουλειμάν δεν δίστασε να σκοτώσει τον φίλο και γαμπρό του λόγω υποψιών εθνικής προδοσίας για κάποιους, ή προσωπικής ερωτικής προδοσίας για τον συγγραφέα. Όταν ο Σουλτάνος ανακάλυψε την ερωτική σχέση του Ιμπραήμ με τον Βενετό έμπορο, πρεσβευτή και έμπιστο του οθωμανικού παλατιού Λουδοβίκο Γκρίτι, σκότωσε τον Βεζύρη. Μετά την εκτέλεση του Ιμπραήμ, ο Σουλεϊμάν, μετανιωμένος, εξέφρασε τον πόνο του σε πολλά από τα ποιήματά του, τα οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο Mουχιμπί, που μεταφράζεται ως "εραστής" ή "αγαπημένος". Το ίδιο ψευδώνυμο χρησιμοποιούσε και στα ερωτικά του ποιήματα απέναντι στη Χιουρέμ.

Ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής  ήταν ο δέκατος και πιο σημαντικός Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1520 ως το 1566. Κατά την βασιλεία του η αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της. Χρησιμοποίησε σε υψηλά αξιώματα πολλούς Έλληνες που εξισλαμίστηκαν υποχρεωτικά μετά από τα παιδομαζώματα. Ήταν αυτός που ερήμωσε το Αιγαίο με τον πειρατή Μπαρμπαρόσα που τον έκανε αρχιναύαρχο του οθωμανικού στόλου. Εκδίωξαν του Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου, έσφαξαν τους κατοίκους και απείλησαν την Χριστιανική Ευρώπη με την πολιορκία της Βιέννης. 
Υπό τις διαταγές του σουλτάνου ο πειρατής επιτέθηκε στα Κύθηρα, την Αίγινα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, στην Αστυπάλαια, στη Σκιάθο ακόμη και στην Κέρκυρα. Κατά τις επιδρομές χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα γεμίζοντας τα θησαυροφυλάκια του Σουλτάνου. Ο Σουλειμάν πέθανε το 1566 από εγκεφαλικό και ετάφη στο οκταγωνικό μαυσωλείο του, το ονομαστό Σουλεϊμανί Τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου