Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΑΜΑΝΤΑ ΛΗΡ. ΑΝΔΡΑΣ Ή ΓΥΝΑΙΚΑ;. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΡ

Αμάντα Λιρ. διάσημη ντίβα των ’60ς, πάρτι γκερλ Γαλλικής υπηκοότητας, τραγουδίστρια, στιχουργός, ζωγράφος, παρουσιάστρια, ηθοποιός και πρώην μοντέλο. Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το παρελθόν της είναι ένας απ’ τους λόγους, που την έκαναν σταρ. Σήμερα δηλώνει 75 ετών. Γεννήθηκε όμως στο Ανόι το 1931, στο Χονκ Κονγκ το 1941, ή στην Τρανσυλβανία το 1946;. Η μητέρα της ήταν Αγγλίδα, Γαλλίδα, Βιετναμέζα ή Κινέζα. Ο πατέρας ήταν Άγγλος, Ρώσος, Γάλλος ή Ινδονήσιος;. Κι όταν γεννήθηκε, η Αμάντα Λιρ μπορεί να ήταν ο Αλέν Ταπ;. Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική της ταυτότητα απλά όλα αυτά έχουν γραφτεί κατά καιρούς ή έχουν ειπωθεί από την ίδια.
Στην ακμή της, η Λιρ ήταν λίγο απ’ όλα μα κυρίως μούσα του Ισπανού υπερρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί, ερωμένη του Ντέιβιντ Μπάουι, του Μπράιαν Φέρυ και αμφιλεγόμενη τρανσέξουαλ για κάποιους. Οι φήμες ήθελαν τον Νταλί να έχει πληρώσει το 1963, για την εγχείρηση αλλαγής φύλου της Αμάντα. Γνωρίστηκαν στο Παρίσι και παρέμειναν στενοί φίλοι για 15 χρόνια. Η φήμη της ''διαφορετικότητας'' δημιουργήθηκε από την ίδια την Amanda Lear και τον Salvador Dali. Στο πρόσωπό της βρήκε ένα πλάσμα θεϊκό που -κατά δήλωσή του- δεν είχε φύλο. Μαζί με την σύζυγο του Gala σχημάτισαν ένα ερωτικό τρίγωνο στο οποίο ο Dali συμμετείχε πάντα πλατωνικά. Η Έιπριλ Άσλεϊ διάσημο μοντέλο του ’60 είχε παραδεχτεί δημοσίως ότι ήταν τρανσέξουαλ και είχε γράψει στο βιβλίο της ότι η Ληρ είχε γεννηθεί άντρας και δούλευαν μαζί σε καμπαρέ για τρανσέξουαλ. Από τη δεκαετία του 1970 υπήρξαν αυτές οι  έντονες φήμες ότι στην πραγματικότητα ήταν άντρας και σ' αυτό συνηγορούσε το ύψος της (1.83) αλλά και η βαθιά μπάσα φωνή της.
η Lear μεγάλωσε στη Νότια Γαλλία και στην Ελβετία και σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως μοντέλο. Πόζαρε ολόγυμνη σε τεύχος του Playboy το 1978,  για να τονίσει για άλλη μια φορά ότι ήταν γεννημένη γυναίκα και ότι όλα τα άλλα ήταν διαφημιστικό κόλπο. Σήμερα 35 χρόνια αργότερα, έγκυρες εφημερίδες ακόμα πιστεύουν ότι η Amanda Lear γεννήθηκε ως Alain Tapp. Μάλιστα σε άρθρο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από ιταλική εφημερίδα, υποστήριζε ότι είχε βρει το πιστοποιητικό γέννησης της Λιρ. Το όνομα της ήταν Αλέν Μορίς Λουί Ρενέ Ταπ, γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1939 στη Σαϊγκόν και ήταν άντρας. Μέχρι σήμερα, η εγκυρότητα του εγγράφου που βλέπετε δεν έχει αποδειχτεί και η διάσημη τραγουδίστρια αρνείται να απαντήσει. Το μόνο πού έχει παραδεχτεί είναι ότι είχε πολλά ψυχολογικά προβλήματα, αντιμετώπιζε κατάθλιψη και σχιζοφρένεια με φαρμακευτική αγωγή.
Η Αμάντα μέχρι το 2005 παρουσίαζε κυριακάτικο σόου στην ιταλική κρατική τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τα εικαστικά παρουσιάζοντας εκθέσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις Σήμερα, βρίσκεται στο Παρίσι, όπου και ανακάλυψε τα νέα της ενδιαφέροντα και παίζει στο θέατρο για 2η συνεχή χρόνια. 
Το 2012 κυκλοφόρησε στο Παρίσι το τελευταίο της άλμπουμ ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην πασαρέλα μετά από πολλά χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου