Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

Ο Κλάιβ Γουέρινγκ κέρδισε πολλές διακρίσεις στο μουσικό χώρο ως πιανίστας, μουσικολόγος και μαέστρος. Έχει δημιουργήσει δική του χορωδία, έχει εργαστεί στο BBC ενώ ήταν υπεύθυνος για το μουσικό περιεχόμενο του βασιλικού γάμου ανάμεσα στον πρίγκιπα Κάρολο και τη Νταϊάνα το 1981. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός πάσχει από την χειρότερη μορφή αμνησίας που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ιατρικής. Η απίστευτη ιστορία του Βρετανού καλλιτέχνη που ξεχνά τα πάντα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα κάνει τον γύρο του κόσμου, και συγκινεί. Θυμάται ελάχιστα και μόνο τις μεγάλες του αγάπες. Την μουσική και την γυναίκα του.


 Έχει μία υπέροχη οικογένεια με την 2η σύζυγο του και με τα δυο του παιδιά από τον πρώτο γάμο. Κι όμως δεν θυμάται τίποτα από όλα αυτά, ούτε καν το όνομα του. Η σύζυγός του Ντέμπορα, είναι το μόνο άτομο που δε ξεχνάει και αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι τα συναισθήματά του προς εκείνη. Ένα μικρό θαύμα που εντυπωσιάζει εδώ και 2 δεκαετίες τους γιατρούς. Η Ντέμπορα έχει μεγάλη κατανόηση και αγάπη για τον μουσικό και γι αυτό είναι στο πλευρό του εδώ 20 χρόνια. Μάλιστα έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Forever Today» όπου περιγράφει την κοινή τους ζωή. Το 1968 o Κλάιβ ίδρυσε σχολή χορωδίας που ειδικεύεται στη μουσική του 17ου, 18ου και 20ου αιώνα. Η αρρώστια τον χτύπησε όταν ήταν διευθυντής του τρίτου προγράμματος του ραδιοφώνου του bbc, προσβλήθηκε τον Μάρτιο του 1985 στα 47 του από εγκεφαλίτιδα και ο ιός του έρπητα επεκτάθηκε μέχρι το κεντρικό νευρικό του σύστημα. Του κατέστρεψε τον αποθηκευτικό χώρο των αναμνήσεων στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ολική αμνησία και τώρα πια έχει μνήμη από εφτά έως τριάντα δευτερόλεπτα. Ο πρώτος γιατρός που τον είδε του είπε ότι ήταν απλή γρίπη η οποία με την έλλειψη ύπνου του προκάλεσε τη σύγχυση. Η πραγματική διάγνωση ήρθε 11 ώρες μετά την άφιξή στο νοσοκομείο.  
Σήμερα ενθουσιάζεται κάθε φορά που βλέπει την σύζυγο του, η οποία τον παντρεύτηκε αφού ήδη είχε νοσήσει. Ο 76χρονος μπορεί ακόμα να παίζει πιάνο αλλά δεν ξέρει από πού προέρχεται αυτή η γνώση και πάντα ξεχνάει το κομμάτι που έπαιζε λίγο πριν. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο Κλάιβ μπορεί να έχασε τη μνήμη του αλλά να θυμάμαι ακόμη τη μουσική. Η απάντηση μπορεί να είναι ότι οι μουσικές μνήμες αποθηκεύονται σε ένα ειδικό τμήμα του εγκεφάλου όπως αποφάνθηκαν Γερμανοί καθηγητές ιατρικής που τον εξέτασαν. Ο Κλαιβ έχει περάσει από πολλά ειδικευμένα κέντρα περίθαλψης από το 1992, ενώ τα πρώτα επτά χρόνια έμεινε σε ψυχιατρική μονάδα. Τώρα κάθε πρωί που ξυπνάει η συνείδησή του ανά 20 δευτερόλεπτα κάνει επανεκκίνηση. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη του έρχεται και παρέρχεται και δεν θυμάται τίποτα για την ζωή του πριν από το 1985.  Ξέρει, για παράδειγμα, ότι έχει παιδιά από προηγούμενο γάμο, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί τα ονόματά τους. Παίζει μουσική αλλά μόλις σταματήσει, ξεχνά ότι έχει ήδη παίξει και αρχίζει να τρέμει σπασμωδικά. Είναι τα φυσικά σημάδια της αδυναμίας του να ελέγξει τα συναισθήματά του, που απορρέουν από τη βλάβη στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.
Το μόνο που του απομένει είναι το αγαπημένο του ημερολόγιο όπου καταγράψει τις σκέψεις του, όσες δηλαδή μπορεί να θυμηθεί σε λίγα δευτερόλεπτα και όποτε μπορεί το διαβάζει για να θυμηθεί έστω και μια στιγμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου