Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΛΑΜΠ ΄΄STUDIO 54΄΄ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Σίγουρα πολλά club έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες 5 δεκαετίες σε όλο τον πλανήτη, αλλά μόνο λίγα κατάφεραν να αγγίξουν τη σφαίρα του μυθικού. Και ένα από αυτά ήταν το Studio 54 στη Νέα Υόρκη. Η disco αυτή  που έγραψε ιστορία άνοιξε το 1977 και  πρόσφερε τα πιο καυτά πάρτι της πόλης. Μέσα στο πρώτο χρόνο λειτουργίας έβγαλε καθαρά κέρδη 7 εκατομμύρια δολάρια και φυσικά έγινε το αγαπημένο στέκι όλων των celebrities της εποχής. Μόνιμοι θαμώνες οι Αντι Γουόρχολ, Ολίβια Νιούτον,  Μικ Τζάγκερ, Γούντι Άλεν, Έλτον Τζον…
Κι όμως η διάσημο ντίσκο κλαμπ έμεινε ανοικτό μόλις 33 μήνες αφού το κυνηγητό των αρχών ήταν διαρκές όπως και οι καταγγελίες. Φοροδιαφυγή, ναρκωτικά, άντρο ακολασίας όπως έλεγαν οι πολέμιοι του.  Και όντως  κάπως έτσι ήταν το στούντιο 54, το απόλυτο κέντρο της διασκέδασης, των καταχρήσεων και της εκκεντρικότητας. Το κλαμπ που φιλοξένησε την πρωτοπορία και την ελίτ της τέχνης στις δεκαετίες του '70 και του '80. Το «Στούντιο 54» άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 1977 και έκλεισε οριστικά έπειτα από πολλά προβλήματα, το 1980, όταν οι ιδιοκτήτες του μπήκαν στη φυλακή. Άνοιξε ξανά, για να κλείσει οριστικά τον Μάρτιο του 1986. Οι δύο νέοι Steven Rubell και Ian Schrager, ένιωσαν τον παλμό της εποχής και τόλμησαν να αλλάξουν τα δεδομένα της νυχτερινής διασκέδασης. Αδιαμφισβήτητα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της disco μουσικής, καθώς και στην διαμόρφωση της κουλτούρας της νυχτερινής ζωής. Έφεραν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διασκέδασης και άλλαξαν την δομή του clubbing.
Το κτίριο στέγαζε αρχικά όπερα, έγινε θέατρο, αγοράστηκε από το CBS το 42 και έγινε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό στούντιο. Το 1976 έβαλε ενοικιαστήριο και η Carmen D'Alessio, υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων του Ιταλού σχεδιαστή Valentino, ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες, Steve Rubell και Ian Schrager να το νοικιάσουν και εκείνη ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις. Τα εγκαίνια του Studio 54 ξεχείλισαν από celebrities της εποχής. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, άνθρωποι της μόδας, της τέχνης κατέκλεισαν την disco. Jagger, Minnelli, Baryshnikov, Dali, Cher, Michael Jackson και πολλοί άλλοι που τελικά «έφαγαν πόρτα» όπως οι Warren Beatty, Diane Keaton και Frank Sinatra!. 700 άτομα πλήρωναν το αντίτιμο των 8 δολαρίων, ώστε να μπορούν να μπαίνουν στο club κάθε βράδυ!. Μόλις ένα μήνα από το άνοιγμα, το club δέχτηκε την επίσκεψη της αστυνομίας για παράνομη πώληση αλκοολούχων ποτών, με αποτέλεσμα να κλείσει. Το επόμενο βραδύ άνοιξε πάλι, σερβίροντας δωρεάν χυμούς φρούτων και σόδα, αντί για ποτό.
Οι συνιδιοκτήτες Rubell και Schrager, ήταν δύο εύστροφοι επιχειρηματίες, αλλά και πολύ διαφορετικοί ως άνθρωποι. Ο πρώτος ήταν πιο εξωστρεφής και κοινωνικός, ενώ ο δεύτερος πάντα διακριτικός και χαμηλών τόνων. Κατάφεραν να συνεργαστούν και να γίνουν διάσημοι. Όπως και τα μπαλκόνια του club που ήταν γνωστά σημεία σεξουαλικών συνευρέσεων, ενώ η χρήση ναρκωτικών ήταν αχαλίνωτη παντού. Το 1979 όμως οι Rubell και Schrager συνελήφθησαν για φοροδιαφυγή 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και εμπόριο ναρκωτικών. Οι φυλάκιση σε 13 μήνες σήμανε την αρχή του τέλους.
Στις 4 Φεβρουαρίου  του 1980 το club έκλεισε δίνοντας αποχαιρετιστήριο πάρτι. Μεταξύ των διάσημων καλεσμένων τη νύχτα εκείνη ήταν οι Diana Ross, Ryan O'Neal, Richard Gere, Gia Carangi, Jack Nicholson, Sylvester Stallone. Μετά το κλείσιμο του Studio 54 έγινε γνωστό ότι η κοκαΐνη και τα χρήματα βρέθηκαν χτισμένα στους τοίχους του club.. Εκ τότε το κτήριο πουλήθηκε και αγοράστηκε αρκετές φορές αλλά παρέμεινε πάντα ως μουσικός χώρος. 
Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει εκείνα τα χρόνια αν και το οίκημα που στεγάζει θέατρο, γραφεία, αλλά και δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναφέρεται συχνά ως Studio 54. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου