Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς είναι παγκόσμιο και κατάγεται από δύο πηγές. Οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες το 390 π.Χ, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Όσες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν. Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ο βασιλιάς Κάρολος μετέθεσε την αρχή του έτους στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Όσοι από τους υπηκόους αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά της 1ης Απριλίου, λέγοντάς τους ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα. Κάποιοι στην ιστορία της Πρωταπριλιάς μετέδωσαν μερικά ψέματα που έμειναν κυρίως στην μνήμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν παρά για το χιούμορ της είδησης.


Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού το 1995 ανακοίνωσε ψευδώς ότι ο τάφος του Σωκράτη βρέθηκε κοντά στην Ακρόπολη μαζί με υπολείμματα του κώνειου. Η είδηση φιλοξενήθηκε στα ξένα ΜΜΕ. Ίσως από τις πιο πετυχημένες πρωταπριλιάτικες φάρσες ήταν αυτή του Ινστιτούτου «Franklin» το 1940 που ενημέρωσε ότι την επόμενη μέρα θα ερχόταν το τέλος του κόσμου και φυσικά προκλήθηκε πανικός. Το 2008 το BBC παρουσίασε βίντεο με μία μοναδική ανακάλυψη. Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, Τέρι Τζόουνς, προορισμός τους είναι τα τροπικά δάση της Αμερικής. Το 1957 πάλι το BBC ανακοίνωσε πως χάρη στον πολύ καλό χειμώνα εκείνου του έτους, μια οικογένεια Ελβετών γεωργών είχε κατορθώσει να καλλιεργήσει το μακαρονόδεντρο. 
                           
Χιλιάδες Άγγλοι τηλεφώνησαν στον σταθμό ζητώντας να πληροφορηθούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα δικά τους μακαρονόδεντρα. Και πάλι το ΒΒC όχι μόνο ανακοίνωσε ότι ο «Big Ben» θα λειτουργούσε με νέο μηχανισμό, αλλά ότι θα πωλούνταν και οι δείκτες του! Ο διαγωνισμός ήθελε τους πρώτους που θα τηλεφωνούσαν να κέρδιζαν και φυσικά τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά»! Το 1993, άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής.


Το 2002 η αλυσίδα υπεραγορών Tesco διαφήμισε την πώληση των γενετικά τροποποιημένων καρότων που σφυρίζουν. Μόλις τα καρότα έβραζαν, αυτά ξεκινούσαν να σφυρίζουν μέσα από ειδικά αναπτυγμένες τρύπες. Ο κόσμος έσπευσε να τα αγοράσει. Το 1998 η μπύρα Γκίνες ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με το Παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς, σύμφωνα με την οποία η ώρα Γκρίνουιτς θα μετονομαζόταν σε ώρα Γκίνες. 
Το 1986 γαλλική εφημερίδα ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε συμφωνία για κατεδάφιση του Πύργου του Άιφελ. Το σύμβολο της Γαλλικής κουλτούρας θα μετατρεπόταν σε ένα νέο πάρκο Ντίσνεϋ. Οργισμένοι πολίτες κατέκλυσαν το δημαρχείο του Παρισιού διαμαρτυρόμενοι. Αυτές μόνο μερικές από τις ιστορικές πια πρωταπριλιάτικες φάρσες, βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις την επόμενη ημέρα αποκαταστάθηκε η αλήθεια με ανακοινώσεις γιατί το ψέμα μικρό ή μεγάλο, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου