Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ

Στις 6 Οκτωβρίου 1970 ο 22χρονος Αμερικανός Φοιτητής Μπίλι Χέϊς επισκέφθηκε την Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη όμως  συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία για κατοχή 4ων κιλών χασίς καθώς ήταν έτοιμος να αναχωρήσει αεροπορικώς από τη χώρα μαζί με την κοπέλα του. Ο Μπίλι φυλακίζεται για 4 χρόνια και 2 μήνες. Το 1974, μετά από έφεση, το Δικαστήριο απορρίπτει την αρχική ποινή των τεσσάρων χρόνων και τον καταδικάζει σε 30ετή φυλάκιση για το.. έγκλημά του.
Η παραμονή του Μπίλι στη φυλακή μετατρέπεται σε ζωντανή κόλαση: τρομακτικές σκηνές σωματικών και πνευματικών βασανιστηρίων από σαδιστές δεσμοφύλακες ακολουθούν η μία την άλλη, ενώ δωροδοκία, βία και παράνοια κυριαρχούν στην φυλακή. Ο Μπίλι Χεις προσλαμβάνει έναν Δικηγόρο ο οποίος όμως τον πρόδωσε επειδή ήταν διεφθαρμένος. Επίσης οι Δικαστές που δίκασαν τον Χέϊς ήταν διεφθαρμένοι και προκατειλημμένοι εναντίον του. Μόνο του Στήριγμα σε αυτήν την Ιστορία ήταν η κοπέλα του και οι γονείς του. Μάταια οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να πετύχουν την έκδοση του από την Τουρκία.
Μετά από πέντε χρόνια στη περιβόητη φυλακή Σαγκμαλιτσάρ, μεταφέρθηκε στις φυλακές του Βοσπόρου όπου και παρέμεινε έξι μήνες σχεδιάζοντας την απόδραση του. Το 1975, η φίλη του Σούζαν τον επισκέπτεται και τρομοκρατείται όταν βλέπει τι του έκαναν οι φύλακες. Του δίνει 2.000 δολάρια που του είχε στείλει ο πατέρας του και ήταν κρυμμένα σε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, ελπίζοντας ότι θα τον βοηθήσουν να δραπετεύσει. Ο Χέις, δεν ακολούθησε κάποιο εμπνευσμένο σχέδιο, αλλά απέδρασε δέρνοντας τους φρουρούς και κλέβοντας ό,τι βρήκε μπροστά του. Αφού χτύπησε τους φρουρούς που βρίσκονταν στην πτέρυγά του, φόρεσε τα ρούχα του ενός και βγήκε έξω από τη φυλακή χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας. 
Στη συνέχεια έκλεψε μία βάρκα και όταν έφτασε στην πρώτη πόλη έβαψε τα μαλλιά του μαύρα για να μην αναγνωρίζεται. Όταν έφτασε κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα έπεσε στον Έβρο και κολύμπησε μέχρι να φτάσει στη χώρα μας. Τη νύχτα της 4ης Οκτωβρίου 1975, ο Μπίλι πέρασε τα σύνορα προς την Ελλάδα και τρεις εβδομάδες αργότερα έφτασε στην Φρανκφούρτη. Η ταινία το εξπρές του μεσονυχτίου αποτύπωσε μέρος της φρίκης που έζησε στα 22 του χρόνια.
Η Ταινία, παραγωγής 1978 με σκηνοθέτη τον Άλαν Πάρκερ, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μάλτα αφού οι αρχές της Κωνσταντινούπολης δεν χορήγησαν τη σχετική άδεια. Η μουσική του Τζόρτζιο Μόροντερ ήταν η πρώτη μουσική ταινίας που κέρδισε Όσκαρ ενώ ο πρωταγωνιστής Μπραντ Ντέιβις κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία, αλλά το 1981,σε ηλικία 41ος ετών πέθανε από AIDS.
Σημερα ο Μπίλι Χέις ειναι 66 χρονών και ζει στο Λος Αντζελες. Εργάζεται στην Βιομηχανία του Θεάματος ως συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης και φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε. Σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η Ταινία που βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, κακώς έδωσε μια βάναυση εικόνα για τον λαό της Τουρκίας στην οποία μέχρι το 1992 ήταν απαγορευμένη ώσπου τελικά προβλήθηκε από συνδρομητική τηλεόραση. Μισητός για πολλά χρόνια από τους Τούρκους ο χέις μόλις το 2007 επέστρεψε εκεί για να μιλήσει στο 2ο Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης για τη δημοκρατία και την παγκόσμια ασφάλεια , που διοργανώθηκε από τηνΤουρκική Εθνική Αστυνομία .

2 σχόλια:

  1. για νε λέμε την αλήθεια....4 κιλά χασίς...σημαίνει εμπόριο...αρα αν δεν είχε πιαστεί, θα ήταν έμπορος ναρκωτικών...δεν χρειάζεται τόσο θεοποίηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' οτι φαινεται η δεν εχεις κατσει να δεις την ταινια η οταν την παρακολουθουσες εβλεπες αυτα που εσυ ηθελες να δεις και οχι οτι η ταινια παρουσιαζε τα οποια ηταν και περα για περα πραγματικα μονο "θεοποιηση" της πραξης του χαρακτηρα του Χεις δε δειχνει αρα ξαναδες την παλι προσεκτικα γιατι πρεπει να εισαι μοναδικος που μιλαει για την οποια "θεοποιηση" του εν λογο ηρωα απ' την μοναδικης μαεστριας σκηνοθεσια του Αλαν Παρκερ και την συγκλονιστηκη ερμηνεια του Μπραντ Ντειβις, εδω ουτε καν ο πραγματικος Χεις στο βιβλιο του αλλα και ουτε στην εν λογο ταινια υπαρχει η παραμικρη προσπαθεια "θεοποιησης" του χαρακτηρα ο οποιος σε ολοκληρη την ταινια και κατα την διαρκεια ολων των φρικτων βασανιστηριων που περασε που στην πραγματικοτητα ηταν πολυ χειροτερα απ' αυτα που παρουσιαζει η ταινια δε σταματησε να κατακρινει τον εαυτο του για το νεανικο λαθος του που του δημιουργησε του ιδιου αλλα και της οικογενειας του τετοιο εφιαλτη και φυσικα το ιδιο ισχυει και στο βιβλιο του ιδιου του Χεις αλλα ρε ατομο εμπορος ναρκωτικων σε λιγο θα μας τον πεις και Εσκομπαρ κατι που οπως προειπα πουθενα δεν φαινεται κατι τετοιο για το συγκεκριμενο ατομο οσον αφορα το χασις που σχεδον ολος ο κοσμος απο καλλιτεχνες φοιτητες, νεολαια εως ατομα καθε κοινωνικου στρωματος κανουν χρηση μη σχολιασω για χωρες βλεπε Ολλανδια μη πω για την δικια μας Κρητη που ειναι μετα το ελαιολαδο ειναι η πλεον διαδεδομενη παραγωγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή