Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ ΟΡΚΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Το μεγάλο ερώτημα για τα φυλακισμένα σε κλουβιά ζώα επί δεκαετίες σε ένα αφύσικο περιβάλλον, είναι εάν μπορούν να γίνουν οι διασκεδαστές μας όταν μάλιστα δέχονται διαρκώς κακοποίηση.  Θα μας διασκεδάσουν, ή μήπως, εάν έχουν την ευκαιρία θα προσπαθήσουν να μας σκοτώσουν;. Η πραγματική ιστορία της φάλαινας όρκας που σκότωσε τρεις ανθρώπους ξετυλίγεται σε ένα φοβερό ντοκιμαντέρ με τίτλο Blackfish που αναδεικνύει πως η αιχμαλωσία την μετέτρεψε σε φονική μηχανή. Η ιστορία επικεντρώνεται στην όρκα Tilikum.


Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην φάλαινα δολοφόνο που ενεπλάκη στο θάνατο τριών ανθρώπων, και τις συνέπειες της διατήρησης τόσο μεγάλων και ευφυών ζώων επί πολλά χρόνια εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος. Η ιστορία της όρκας Tilikum ξεκινά με την αιχμαλωσία της το 1983 στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας, που δείχνει πώς παρέμεινε σε σκοτεινές δεξαμενές επί ώρες και παρενοχλούνταν από άλλες φάλαινες και αυτό συνέβαλε στην επιθετικότητα της φάλαινας. Ο Tilikum χωρίς τη μητέρα του στο ενυδρείο να τον προστατεύει και να του μάθει πως να κοινωνικοποιηθεί, έμεινε με δυο άλλες επιθετικές  όρκες. Οι τρεις τους έσυραν την εκπαιδεύτρια Keltie Byrne στο νερό και την έπνιξαν στο θαλάσσιο πάρκο Sealand στον Καναδά το 1991. 8 χρόνια μετά σκότωσαν ένα ακόμη εκπαιδευτή, κι όμως κανείς δεν κατάλαβε πως ο τίλικουμ έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος.


Το 2000 τον μετέφεραν στο πάρκο SeaWorld στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Εκεί οι άλλες όρκες του επιτίθονταν με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να τον κλείνουν στην δεξαμενή απομόνωσης και έτσι όταν τον ξαναέβγαλαν μπροστά στο κοινό το 2010, προκάλεσε για ακόμα μία φορά τον τραγικό θάνατο της εκπαιδεύτριάς του.  η βάρους έξι τόνων «φάλαινα-δολοφόνος» άρπαξε την 40χρονη εκπαιδεύτριά Dawn Brancheau από την αλογοουρά της, την έσυρε στην πισίνα και τη χτύπησε μέσα στο νερό… μπροστά στα έντρομα μάτια των θεατών. κατά τη διάρκεια βουτιάς, κρατώντας τη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η γυναίκα πνίγηκε και οι εικόνες αποτυπώθηκαν σε ερασιτεχνικό βίντεο. Μετά τον θάνατο της 40χρονης, οι συμπατριώτες της στον Καναδά και οι φιλοζωικές οργανώσεις είχαν ζητήσει την απελευθέρωση της όρκας, κάτι που οι υπεύθυνοι του πάρκου αρνήθηκαν για μία ακόμη φορά υποστηρίζοντας ότι η Tilikum δεν θα επιβίωνε ελεύθερη. Στο ντοκιμαντέρ επισημαίνεται ότι η Tilikum, που συνεχίζει να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες στο Seaworld δεν είναι η χαρούμενη και παιχνιδιάρα φάλαινα που δείχνει αλλά ένα επιθετικό ζώο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλους.


η όρκα που αναφέρεται κοινώς ως φάλαινα δολοφόνος είναι το μεγαλύτερο κήτος του κόσμου και ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών. Ζουν σε όλους τους ωκεανούς, από τις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής έως τις τροπικές θάλασσες και έχουν μήκος από 8,2 έως 9,5 μέτρα. Οι όρκες θεωρούνται κορυφαίοι θηρευτές, καθώς δεν έχουν φυσικούς εχθρούς και τρέφονται ακόμα και με μεγάλους καρχαρίες. Μόνος τους εχθρός είναι ο άνθρωπος. 
Σήμερα ο Tilikum συνεχίζει να “εργάζεται” κανονικά στο υδάτινο πάρκο SeaWorld, αλλά υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και κάποιοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισιτήριο για να δουν από κοντά ένα θηρίο που ζητά να απελευθερωθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου