Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΑΥΓΩΝ FABERGE ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕΤΑ..

Τα αυγά Φαμπερζέ είναι διακαής πόθος όλων των πλούσιων του κόσμου καθώς η απόκτηση ενός τέτοιου σπάνιου συλλεκτικού κομματιού, ενισχύει το γόητρο και τη φήμη. Το χρυσό αυγό της στέψης του Νικολάου Β΄ το 1896, που δημιουργήθηκε από τον Ρώσο κοσμηματοπώλη Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που εκτίθενται στο νέο μουσείο που άνοιξε στην Αγία Πετρούπολη και παρουσιάζει τη συλλογή του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Βίκτορ Βέξελμπεργκ, ο οποίος έχει 15 πολύτιμα αυγά στην κατοχή του. Το πρώτο αυγό Φαμπερζέ παραγγέλθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙΙ για την Αυτοκράτειρα Μαρία ανήμερα του Πάσχα του 1885. Ανοίγοντας το ο μονάρχης βρήκε μέσα έναν χρυσό κρόκο, που και αυτός με την σειρά του άνοιξε και από μέσα φάνηκε ένα πτηνό με μια κορόνα στην οποία υπήρχε ένα άλλο μικρό ρουμπινένιο αυγό. Κάπως έτσι ξεκίνησε μια παράδοση που συνεχίστηκε για 35 χρόνια. Κάθε Πάσχα ο Ρώσος κοσμηματοπώλης παρέδιδε στον Τσάρο 2 αβγά.
Σήμερα 12 νέα αβγά κοσμήματα Faberge, συνολικής αξίας 430.000 ευρώ επανέφεραν τον διάσημο οίκο στο προσκήνιο  υπενθυμίζοντας την αξία τους. Ο κοσμηματοποιός Πέτερ Κάρλ Φαμπερζέ, κατόρθωσε με την πρωτοτυπία των σχεδίων του να τα καταστήσει στα μάτια των Τσάρων της Ρωσίας, αλλά και των αριστοκρατών όλου του κόσμου, πολυπόθητα έργα τέχνης. Σήμερα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ο οίκος που πέρασε και πάλι στον έλεγχο των απογόνων του ιδρυτή, έχει προγραμματίσει την κατασκευή άλλων πιο μικρών και πιο φθηνών αβγών τα οποία θα πωλούνται 6.000 ευρώ το καθένα και θα έχουν μορφή μενταγιόν. Για τους τσάρους συνολικά είχαν κατασκευαστεί 50 αβγά, όλα πρωτότυπες δημιουργίες, διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους. 
Τα 42 έχουν διασωθεί και φυλάσσονται στη Ρωσία. Ανάμεσα στους γαλαζοαίματος και δισεκατομμυριούχους που έχουν αυτά τα πανάκριβα στολίδια, συγκαταλέγονται η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η οποία έχει στην κατοχή της 3 αβγά, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό με ένα αβγό και το Κρεμλίνο με 10. Κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης Fabergé αποφασίζει να τα μεταπωλήσει, δημιουργείται σάλος παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση των κληρονόμων του μεγιστάνα του Τύπου, Μάλκολμ Φορμπς, να πουλήσουν τα 9 αβγά τους, αμέσως σήμανε συναγερμός στους συλλέκτες που δίνουν ακόμη και 7 εκ. ευρώ για ένα τεμάχιο..



Το Σεπτέμβριο του 1918 μεταμφιεσμένος σε ταχυδρόμο ο Φαμπερζέ, ο μεγαλύτερος κοσμηματοποιός όλων των εποχών  Ρώσος γερμανικής καταγωγής, απέδρασε από την μπολσεβοκρατούμενη πια Ρωσία για το εξωτερικό. Από τα τέλη του 1800 με τη βοήθεια των 4ων γιων του, το εργαστήριο τους έγινε σύντομα διάσημο για τις πρωτότυπες δημιουργίες. Μινιατούρες, κύπελλα, αγάλματα, σταχτοδοχεία, μουσικά κουτιά, καρφίτσες ακόμη και μασέλες κατασκευάστηκαν από τα χέρια τους. Το καθεστώς της επανάστασης όμως δεν μπορούσε να συμβιβαστεί  με την παρουσία του επίσημου κοσμηματοποιού του τσάρου. Του έκλεισαν τα μαγαζιά σε Μόσχα, Κίεβο, Οδησσό και Λονδίνο και τον κυνήγησαν. Αναζήτησε τη σωτηρία στη Λοζάννη, όπου πάμπτωχος και δυστυχισμένος άφησε την τελευταία του πνοή το 1920. Οι Μπολσεβίκοι πούλησαν τα χρυσά αβγά για να μαζέψουν λεφτά για την Οκτωβριανή Επανάσταση. 
Ο Αμερικανός Χάμμερ πήγε το 1921 στη Ρωσία που μαστίζονταν απ τον τύφο, με ένα κινητό ιατρείο για να βοηθήσει δήθεν για την καταπολέμηση της νόσου. Όταν επέστρεψε στη χώρα του αποκάλυψε ότι μέσα σε κρυψώνες του ιατρείου είχε 13 αμύθητης αξίας αυγά του μεγάλου δημιουργού τα οποία είχε αγοράσει από εξαθλιωμένους και πάμπτωχους αγρότες της επανάστασης. Τα πούλησε για ασύλληπτα ποσά και έφτιαξε χάρις στα χέρια του Φαμπερζέ μια πελώρια περιουσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου