Τρίτη 29 Απριλίου 2014

NTOKOYMENTO! ΟΙ 2 ΦΥΛΕΣ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ!

Κι όμως υπάρχουν ακόμη και σήμερα φυλές ιθαγενών που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον πολιτισμένο κόσμο, άνθρωποι που ζουν ως πρωτόγονοι μακριά από την τεχνολογία, την επιστήμη και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Και αυτά που θεωρούμε εμείς αυτονόητα γι αυτούς δεν υπάρχουν καν στην καθημερινότητα τους. Εξερευνητές εντόπισαν 2 νέες ομάδες ιθαγενών στον ανεξερεύνητο Αμαζόνιο. Η πρώτη στο Περού και η δεύτερη στην Βραζιλία .


Οι άνθρωποι που βλέπετε ανήκουν στην φυλή Masco-Piro. Αυτή η φυλή έχει πιθανή καταγωγή από μία ομάδα που είχε δεχθεί επίθεση και μετακινήθηκε το 1894, όταν ο βαρώνος του καουτσούκ, Carlos Fermin Fitzcarrald καταπάτησε τα εδάφη τους. Ιεραποστολικές ομάδες, περιπετειώδεις τουρίστες και ατρόμητοι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να πλησιάσουν τη φυλή εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Η φυλή προσπαθεί να προστατεύσει τα λιγοστά μέλη της με κάθε τρόπο, διαθέτουν εργαλεία και όπλα από ξύλο και πέτρα και με κάθε τρόπο έχουν αρνηθεί να προσεγγίσουν τους άλλους ανθρώπους και να επικοινωνήσουν μαζί τους. Τα μέλη της υπολογίζονται στις δώδεκα χιλιάδες και είναι μόλις μία από τις εκατό  φυλές που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον κόσμο και ζει μέσα στα δάση απομονωμένη.
Κρυμμένοι πίσω από πυκνούς θάμνους φοβισμένοι ιθαγενείς για πρώτη φορά στην ζωή τους αντικρίζουν ανθρώπους που δεν είναι μέλη της φυλής, που δεν ζουν όπως και εκείνοι στην ζούγκλα και το πυκνό δάσος. Η απορία έκδηλη και το σοκ ακόμη πιο ισχυρό για κάτι που βλέπουν και που μέχρι σήμερα ήταν εντελώς άγνωστο. η ξενάγηση Βρετανών τουριστών στα παρθένα δάση και τα ποτάμια του Περού έφερε στην δημοσιότητα αυτή την πρωτόγονη φυλή που ζει μακριά από τον πολιτισμό εδώ και αιώνες. Η φυλή των Καβαχίβα είναι μια από τις ελάχιστες που παραμένουν μακριά από το πολιτισμό. Χαμένη μέσα στα βάθη του Αμαζονίου, οι επαφές της με τον έξω κόσμο είναι ελάχιστες. Κρατώντας τόξα και ακόντια, οι άνδρες κυνηγοί περνούν διστακτικά και με έντονη καχυποψία μπροστά από την κάμερα. Το video δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ίδρυμα Ινδιάνων, έναν κυβερνητικό οργανισμό για την προστασία των αυτοχθόνων της Βραζιλίας. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, μόνο στη Βραζιλία ζουν 67 φυλές, οι οποίες δεν διατηρούν επαφές με τον έξω κόσμο, παρόλο που γνωρίζουν την ύπαρξή του. Στην τελευταία απογραφή της χώρας καταγράφηκαν 500.000 αυτόχθονες.
Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης που διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του στον Ατλαντικό Ωκεανό. Με συνολικό μήκος 6.840 χιλιόμετρα είναι επίσης ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού ποταμός. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που κυκλοφορεί πάνω στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο. Η ανθρώπινη παρουσία εκεί γίνεται όλο και πιο έντονη στην περιοχή με την τουριστική βιομηχανία, την υλοτομία και τις πετρελαϊκές εταιρίες να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο από τον ζωτικό τους χώρο. 
Τα μέλη των ξεχασμένων αυτών φυλών είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε κοινές ασθένειες για εμάς καθώς δεν έχουν αναπτύξει το κατάλληλο ανοσοποιητικό σύστημα και ο οργανισμός τους δεν γνωρίζει μικρόβια και βακτήρια που δεν υπάρχουν στο δάσος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε παλαιότερες απόπειρες να επικοινωνήσουν με τους ιθαγενείς, το 50% εξ αυτών πέθαναν μέσα σε έναν χρόνο από απλές ασθένειες, όπως το κρύωμα. Και αν στο όνομα της επιστήμης και της ανθρώπινης γνώσης μια επαφή με αυτούς τους ανθρώπους θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την δική τους επιθυμία που με κάθε τρόπο στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Να τους αφήσουμε ήσυχους να ζήσουν όπως εκείνοι έχουν επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου