Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ Γ. ΝΤΙΣΝΕΥ ΣΧΕΔΟΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

O άνθρωπος που έφερε στο φως τον Μίκι Μάους, ο καινοτόμος δημιουργός που χάρισε άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους γύρισε 600 ταινίες και βραβεύτηκε με 22 Όσκαρ, ο Γουόλτ Ντίσνευ μπορεί να έφυγε πριν από σχεδόν μισό αιώνα, αλλά οι απόγονοι του ακόμη σφάζονται για την αμύθητη κληρονομιά του.
  

Κατηγορίες συνωμοσίας, διανοητικής ανικανότητας και κακοδιαχείρισης ακόμη και υπαινιγμοί για απόπειρα απαγωγής ακούστηκαν στην δικαστική αίθουσα μεταξύ των εγγονιών του Ντίσνευ και τους διαχειριστές του καταπιστεύματος της μητέρας τους, της Σάρον Ντίσνευ που ήταν η μικρότερη κόρη του ιδρυτή του ομίλου και πέθανε το 1993. Λίγο πριν φύγει ενημέρωσε τα παιδιά της για την περιουσία που θα τους άφηνε. Τυχεροί ήταν οι δίδυμοι Μπραντ και Μισέλ 23 ετών τότε, από τον δεύτερο γάμο της με τον Μπιλ Λούντ, και η υιοθετημένη Βικτώρια 27 ετών από τον πρώτο γάμο. Μέχρι τότε τα τρία αδέρφια ήταν αγαπημένα. 
Η διαθήκη της μητέρας τους, όριζε ότι θα μοιράζονταν την περιουσία των 400ων εκ. δολ. σε 3 δόσεις. Στα 35, 40 και 45 τους χρόνια εάν επεδείκνυαν ωριμότητα και ικανότητα οικονομικής διαχείρισης. Υπεύθυνοι για την εκτέλεση των όρων της διαθήκης ήταν ο πρώην σύζυγος Μπιλ Λούντ και η μεγαλύτερη αδερφή της Ντάιαν Ντίσνευ. Η ετυμηγορία των διαχειριστών στα 35α και 40α γενέθλια ήταν αρνητική και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου χωρίζοντας στα δύο τα πρώην αγαπημένα αδέρφια. Στο ένα στρατόπεδο βρέθηκε ο 43χρονος σήμερα Μπραντ με τον πατέρα του Μπιλ και στο άλλο η δίδυμη αδερφή Μισέλ και η θεία της Ντάιαν που είχε αποκτήσει 7 παιδιά.
Όλα ξεκίνησαν όταν αρνήθηκαν να δώσουν χρήματα στο μπραντ ενώ στην αδερφή του έδωσαν εκατομμύρια παρά το γεγονός ότι η μισέλ έχει κυλήσει στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ακόμη και η υιοθετημένη αλκοολική βικτώρια πήρε το μερίδιο της αν και πέθανε λίγο αργότερα. Η μισέλ είχε απομακρυνθεί από την οικογένεια της γιατί κατά την διάρκεια της δίμηνης νοσηλείας της σε κωματώδη κατάσταση σε κλινική ο πατέρας της έτρωγε τα χρήματα της και μάλιστα προσπάθησε να την απαγάγει, να την εξαφανίσει όπως τον κατηγόρησε. Σήμερα τα εγγόνια του θρυλικού γουόλτ ντίσνευ δεν μιλιούνται και ο μπραντ ντίσνευ προσπαθεί δικαστικά να πάρει επιτέλους τα χρήματα που του αναλογούν αν και το δικαστήριο αποδέχθηκε την έκθεση των γιατρών που μιλά για χρόνια νοητική αναπηρία.
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1966, σε ηλικία 65 ετών, από καρκίνο των πνευμόνων αφού κάπνιζε καθημερινά σε όλη του τη ζωή τρία πακέτα τσιγάρα. Το σώμα του αποτεφρώθηκε με τις στάχτες του να ενταφιάζονται στο κοιμητήριο του Λος Άντζελες. Ένας από τους πιο γνωστούς αστικούς μύθους που κυκλοφορούν λέει ότι ο Disney δεν “έχει πεθάνει”, αλλά τον έχουν “καταψύξει σε μια κλινική” και ότι θα τον ξεπαγώσουν κάποτε. Κατά μία άλλη εκδοχή το παγωμένο σώμα του βρίσκεται θαμμένο στη γη, στην Disneyland, κάτω από το κάστρο της Σταχτοπούτας. Ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα στα κινούμενα σχέδια, ως χαρακτήρας και εργοδότης ήταν κακότροπος με εμμονές και νευρώσεις εξ αιτίας των δύσκολων παιδικών του χρόνων και της τυραννικής συμπεριφοράς του πατέρα του, άφησε όμως πίσω του έναν πραγματικό  κολοσσό.
Σήμερα η εταιρεία μεγαλώνει συνεχώς, κάνει τζίρο 40 δις δολάρια και έχει 135.000 υπαλλήλους. Αγόρασε την Pixar Studios, την Marvel Comics Entertainment, δεκάδες τηλεοπτικούς σταθμούς και ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι πια ο Στηβ Τζόμπς της Apple!. Η εταιρία χωρίζεται σε 4 κομμάτια: το πρώτο με ταινίες, δισκογραφία, και θέατρο. Το δεύτερο με τα Πάρκα, τις Κρουαζιέρες και τα ξενοδοχεία, το τρίτο με τα προϊόντα όπως παιχνίδια και ρούχα και το τέταρτο κομμάτι με Τηλεοπτικές σειρές, και επενδύσεις στο Internet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου