Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

57ΧΡΟΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Στον 57χρονο ισραηλινό δισεκατομμυριούχο, άρχοντα των διαμαντιών, όπως όλα δείχνουν καταλήγουν μέσω της Εθνικής, πολλά ακίνητα του δημοσίου, προς εκμετάλλευση για 20 χρόνια με αντίτιμο 115 εκ. ευρώ. Ο Μπένυ Στάινμετζ παντρεμένος με τον παιδικό του έρωτα, Αγκνες Στάινμετζ με την οποία έχει αποκτήσει 4 παιδιά, με περιουσία άνω των 4 δισ. δολαρίων, είναι σε υψηλή θέση στην λίστα του Forbes. Εξάγει διαμάντια από την ηλικία των 21ος ετών που εγκατέλειψε το Ισραήλ για την Αμβέρσα, όπου έζησε τα επόμενα 18 χρόνια. Η βελγική πόλη είναι, εδώ και αιώνες, παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου διαμαντιών, το οποίο ελέγχεται σχεδόν αποκλειστικά από ορθόδοξους Εβραίους. 
Ο Στάινμετζ κατόρθωσε να αποκτήσει προσβάσεις σε όλο τον κόσμο και το 78 άρχισε να δουλεύει για την οικογενειακή εταιρεία που είχε ιδρύσει ο πατέρας του με ένα και μοναδικό γραφείο στο Τελ Αβίβ. Η εταιρεία στα μέσα του 90 μετεξελίχθηκε και απέκτησε παρουσία σε Ινδία, ΗΠΑ  Ευρώπη και Αφρική. Ο κύκλος εργασιών της άρχισε να αυξάνεται, καθώς απέκτησε ορυχεία και σήμερα είναι η εταιρεία που διακινεί τα περισσότερα διαμάντια παγκοσμίως.
Ο Ισραηλινός μεγιστάνας μέσω του ομίλου δεκάδων εταιριών που ελέγχει μαζί με τον αδερφό του δεν περιορίζεται στα διαμάντια, αλλά ασχολείται με τους φυσικούς πόρους, την κτηματαγορά και τις κεφαλαιαγορές. Επίσης, ο Στάινμετζ ίδρυσε το diamond.com, απ' όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει διαμάντια ηλεκτρονικά, ενώ διαθέτει και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της καναδικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου. Πάντως τώρα ο Στάινμετζ δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ζωής του. Το εμπόριο διαμαντιών δεν ήταν ποτέ μια δουλειά για άσπιλες υπολήψεις, και σύμφωνα με δημοσιεύματα 6 κράτη -ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Γαλλία, Ισραήλ, Γουινέα- έχουν υπό διερεύνηση τις ενέργειές του και στο επίκεντρο βρίσκεται η παραχώρηση τεράστιου κοιτάσματος σιδήρου στη Γουινέα από τον δικτάτορα Κοντέ το 2008 ο οποίος όμως πέθανε και την εξουσία κατέλαβε με πραξικόπημα ο Μούσα Νταντί Καμαρά. Το καθεστώς του διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ωστόσο ο Στάινμετζ συνεργάστηκε μαζί του. η σύζυγος του, Αγκνες ασχολείται αποκλειστικά με το ίδρυμα για τα παιδιά από το 2007 που ίδρυσαν στην χώρα τους με σκοπό την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού του Ισραήλ. Από το 2010 κατοικούν μόνιμα στη Γενεύη απ όπου ο Στάινμετζ καθοδηγεί τις επιχειρήσεις του. με ρευστότητα που αγγίζει τα 2 δις ευρώ ο ισραηλινός μεγιστάνας κάνει την αντεπίθεση του επενδύοντας σε ακίνητα. 


Στην χώρα μας ως αναλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την κύρια συντήρησή τους 20 χρόνια. Οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ επιτυγχάνεται αξιοσημείωτη εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, καθώς άνω του 15% των κτιρίων παρέμενε μέχρι σήμερα άδειο και αναξιοποίητο. Ξεχωρίζουν πάντως και πολλά κτίρια φιλέτα όπως τα υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών, δικαιοσύνης και υγείας αλλά και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος και πολλά νεόδμητα κτίρια εφοριών σε όλη την χώρα.  
Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ισραηλινό fund θα μπορεί να εισαγάγει την εταιρία Πανγαία, που ελέγχει τα ακίνητα, στο ελληνικό ή σε άλλο Χρηματιστήριο, αλλάζοντας τα δεδομένα για την αγορά ακινήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου