Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ- ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΠΛΟΥΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ

Οι καταγγελίες σοκ για τον Βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας που έκανε η πρώην σύζυγος του, πριγκίπισσα Αλ Σαούντ Αλ Φαγιέζ η οποία ζει εξόριστη στο Λονδίνο, έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη αφού είναι η πρώτη που τολμά να αμφισβητήσει τον παντοδύναμο άραβα ηγέτη. Υποστηρίζει πως οι τέσσερις κόρες της κρατούνται φυλακισμένες από τον πατέρα τους στην Τζέντα, εδώ και 13 χρόνια. Ζουν σε πλήρη απομόνωση από τον κόσμο και την κοινωνία και απευθύνει δραματική έκκληση στην διεθνή κοινότητα για την απελευθέρωσή τους.
Η Αλ Σαούντ κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια της Ιορδανίας. Το 2003, όταν χώρισε με τον Αμπντάλα τον Μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα και από τότε ζει στο πολυτελές σπίτι της στο Λονδίνο. Ωστόσο, οι κόρες της παραμένουν στην Σαουδική Αραβία και βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό, καταδικασμένες σε αργό και επώδυνο θάνατο. Η πριγκίπισσα μπορεί και επικοινωνεί τηλεφωνικά με τις κόρες της, είναι το μόνο που επιτρέπει ο βασιλιάς ο οποίος έχει συνολικά 38 παιδιά με 30 γυναίκες. Τον παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών και απέκτησε μαζί του τις 4 κόρες, οι οποίες απόλαυσαν μία προνομιούχο παιδική ηλικία με σκι στις Άλπεις και ταξίδια στον κόσμο, ωστόσο μετά το διαζύγιό της, η κατάσταση άλλαξε δραματικά. 
Η μητέρα τους καταγγέλει ότι βρίσκονται φυλακισμένα- όχι σε κάποιο παλάτι, αλλά σε ένα σπίτι που καταρρέει, με συνεχή παρακολούθηση και τους απαγορεύονται οι συναναστροφές ή να ταξιδέψουν προκειμένου να την συναντήσουν. «Βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ιδιαίτερα η Τζαβαχέρ και η Σαχάρ. Μου λέει ''μαμά προσπαθούμε να μην τρελαθούμε''. Προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή, δεν τους αξίζει αυτό που έπαθαν» λέει στη δημοσιογράφο του Channel 4. Η Σαχάρ ανέφερε πως δέχτηκε απειλές από τον πατέρα της ο οποίος της είπε ότι δεν υπάρχει διέξοδος γι' αυτές και ότι ακόμη και όταν πεθάνει, την εποπτεία τους θα αναλάβουν τα αδέλφια τους. 
Οι  καταγγελίες της πρώην συζύγου του βασιλιά έγιναν στο βρετανικό κανάλι και με αυτή την πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη, η πριγκίπισσα φωτίζει για τον δυτικό κόσμο το σκοτεινό καθεστώς- ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση των γυναικών. "Τα παιδιά και οι γυναίκες υποφέρουν στη Σαουδική Αραβία, ενώ οι άνδρες δεν τιμωρούνται ούτε στα δικαστήρια σε περιπτώσεις κακοποίησης. Οι γυναίκες παίζουν ελάχιστο ρόλο στη δημόσια ζωή της πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Μέσης Ανατολής. Τους απαγορεύεται να οδηγούν αυτοκίνητο, δεν διορίζονται σε πολιτικά αξιώματα, ενώ θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας στις δημοτικές εκλογές του 2015. Δεν έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδέψουν χωρίς την άδεια του άνδρα ή του πατέρα τους. Η μητέρα αναφέρει πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την κόρη της Χάλα, η οποία υποφέρει από ανορεξία και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. 
Ο 89χρονος βασιλιάς έχει προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 21 δις δολ. και είναι "αγαπημένος" της Δύσης. Θεωρείται ο απόλυτος κυρίαρχος του Πετρελαίου, ο Αμπντουλάχ Μπίν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Σαούντ, όπως είναι το πλήρες όνομα του έχει αποθέματα 266 δισεκ. Βαρέλια με «μαύρο χρυσό», δηλαδή 22 τρισεκ. δολλάρια. Η διαδοχή στη Σαουδική Αραβία συνεχίζει να περνάει από τους γιους του πρώτου βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπ Σαούντ, ο οποίος θεμελίωσε το σύγχρονο βασίλειο από 1932 ως το 1953 και από τότε τον διαδέχονται μέλη της οικογένειας, όμως οι πρίγκιπες γερνούν και οι ίντριγκες καθιστούν την επιλογή διαδόχου ένα σταυρόλεξο για προχωρημένους λύτες. 
Τώρα επόμενος στη σειρά διαδοχής είναι ο 76χρονος αδερφός του Αμπντάλα, ο πρίγκιπας Σαλμάν, ο οποίος ανακηρύχτηκε υπουργός Άμυνας αφότου είχε περάσει πέντε δεκαετίες ως κυβερνήτης του Ριάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου