Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Είναι ο πλουσιότερος Έλληνας του πλανήτη κι όμως ελάχιστοι στην χώρα μας τον γνωρίζουν. Ο λόγος για τον Φιλάρετο Καλτσίδη, τον επονομαζόμενο και βασιλιά του τσιμέντου, ο οποίος έχει ισχυρές διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο και στο Μαξίμου και συγκαταλέγεται στους φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αντώνη Σαμαρά. Το όνομα του άρχισε να γίνεται γνωστό το καλοκαίρι που έγινε πρωτοσέλιδο ο χλιδάτος γάμος της 26χρονης κόρης του στην Πύλο και οι φωτογραφίες της πολυτελούς δεξίωσης στην έπαυλη της οικογένειας στην Κορώνη, έκαναν τον γύρο του κόσμου.


Μιλά ελληνικά και είναι άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλού προφίλ, αγαπά την χώρα μας, την επισκέπτεται τακτικά αφού στο Βασιλίτσι είναι το ησυχαστήριο του. Εκεί κατέφθασαν στις 30 Αυγούστου με δύο μισθωμένα αεροπλάνα και 10 λίαρ τζετ 170 πάμπλουτοι, καλεσμένοι στο γάμο της μοναχοκόρης του πανίσχυρου μεγιστάνα Αλίνας Καλτσίδη και του 30χρονου Ελβετού εμπόρου πολύτιμων λίθων, Πάτρικ Ποπράσκι ο οποίος  δραστηριοποιείται και στο χώρο των κατασκευών και της εμπορίας οίνου. Ο γαμπρός είχε γίνει γνωστός στους κοσμικούς κύκλους της Ελβετίας λόγω του επταετούς δεσμού του με τη βαθύπλουτη Γερμανίδα Κιάρα Οχόβεν.
Η βίλα του Καλτσίδη που βρίσκεται σε οικόπεδο 55 στρεμμάτων στο παρελθόν ανήκε στο διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα Καρλ Σιούπ. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 η έπαυλη αποτελούσε αντικείμενο άρθρων και παρουσιάσεων σε περιοδικά αρχιτεκτονικής, διακόσμησης και κήπων. Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας είχε διακοσμήσει το εσωτερικό της βίλας με έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών και στον κήπο είχαν τοποθετηθεί αγάλματα και γλυπτά. Ο Καλτσίδης διατήρησε τα περισσότερα καλλιτεχνήματα, όπως τα δύο λιοντάρια που κοσμούν την κεντρική είσοδο της κατοικίας που σήμερα μοιάζει περισσότερο με φρούριο: περιμετρικός πέτρινος τοίχος ύψους δυο μέτρων, κάμερες ασφαλείας, δορυφορικά πιάτα και ένας ολόκληρος λόχος σωματοφυλάκων κρατούν σε απόσταση τους αδιάκριτους ή επίδοξους εισβολείς. 
Το επιβλητικό λίαρ τζετ του ελληνορώσου, με τη σημαία της Ελβετίας στο πτερύγιο, ξεχωρίζει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Τις εντυπώσεις όμως κερδίζει η πολυτελής θαλαμηγός του «ZΑΦΥΡΑ» κάθε φορά που αγκυροβολεί στο λιμάνι της Καλαμάτας ή στον κόλπο της Κορώνης.


Η περιουσία του Φιλάρετου Καλτσίδη, που ξεπερνά τα 7 δισ. δολάρια, τον κατατάσσει στο νούμερο 175 της λίστας του Forbes  των πλουσιότερων ανθρώπων. Δεξί του χέρι ο γιος του Ηλίας ενώ ο όμιλός του, Eurocement Group με 16 εργοστάσια, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη Ρωσική Ομοσπονδία, με παραγωγική δυνατότητα 38 εκατομμύρια τόνους. Ο 50χρονος βασιλιάς του τσιμέντου με την διπλή υπηκοότητα, γεννήθηκε το 1963 στη Γεωργία, σπούδασε μηχανικός εξόρυξης στη Μόσχα και διαθέτει διδακτορικό στα οικονομικά. Είναι αυτοδημιούργητος και τώρα δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως στο εμπόριο άνθρακα, στο real estatε, ενώ διατηρεί μεγάλες επενδύσεις και στον χώρο των λιπασμάτων. Ο Φιλάρετος Καλτσίδης έχει συγγράψει 22 έργα και το 2004 αναγορεύθηκε καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών και Σχεδιασμού Εξόρυξης στο πανεπιστήμιο της Μόσχας.


Εκτός από την παγκόσμια διαφήμιση της Πελοποννήσου που κάνει λόγω της ακίνητης περιουσίας του στην Κορώνη ο Καλτσίδης βοηθά και με άλλους τρόπους την πατρίδα του. Τελευταία του προσφορά τον περασμένο Ιανουάριο στον Δήμο Καλαμάτας που έδωσε 55.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του τοπικού Θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου