Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η ΓΟΗΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ!

Η Lesley Rochat, γνωστή ως "shark warrior" συνηθίζει να κολυμπά με καρχαρίες - τίγρεις τoυς οποίους χαρακτηρίζει παρεξηγημένα ζώα και όχι ανθρωποφάγα τέρατα όπως παρουσιάζονται σε ταινίες του Χόλιγουντ. Κάνοντας καριέρα σαν επαγγελματίας δύτης, με πάνω από 1000 καταδύσεις προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι καρχαρίες δεν διαφέρουν και πολύ από άλλα τεράστια αλλά άκακα ζώα. Η 35χρονη Αμερικανή ήταν κάποτε επαγγελματίας ηθοποιός, τηλεοπτική παρουσιάστρια, μοντέλο αλλά και οικονομική σύμβουλος. Λόγω της αγάπης της για τον ωκεανό δημιούργησε φωτογραφικές καμπάνιες στις Μπαχάμες και τη Νότιο Αφρική όπου κολύμπησε με τα αγαπημένα της ψάρια όπως τα αποκαλεί. Χωρίς μέτρα προφύλαξης, μόνο με μια μάσκα βούτηξε στα νερά και βρέθηκε πλάι πλάι με τους καρχαρίες τίγρεις για να στείλει το μήνυμα της, να σταματήσει επιτέλους η σφαγή των καρχαριών στη Δυτική Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.
Στο blog της, η Rochat γράφει πως κολυμπάει με καρχαρίες εδώ και 15 χρόνια, το ενδιαφέρον για τα θαλάσσια αρπακτικά αναπτύχθηκε σε ένα δημοσιογραφικό ταξίδι για περιβαλλοντικό ρεπορτάζ. Εκεί γνώρισε τον Maxine, ένα καρχαρία που είχε τραυματιστεί από δίχτυα ψαράδων και η ιστορία του την συγκίνησε. Η τελευταία της φωτογράφηση ήταν η δυσκολότερη που έχει κάνει ποτέ αφού παρίστανε γυμνή το ανθρώπινο δόλωμα την ώρα που γύρω της κολυμπούσαν περισσότεροι από 30 καρχαρίες. Το κύριο χαρακτηριστικό του τίγρη είναι οι σκούρες ραβδώσεις στο σώμα και έχει μέγεθος που πολλές φορές ξεπερνά τα 5 μέτρα. 
Οι καρχαρίες επισκέπτονται συχνά ρηχούς υφάλους, λιμάνια και κανάλια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να συναντήσει τους ανθρώπους. ζυγίζουν περίπου 400- 700 κιλά, είναι μοναχικοί, κυρίως νυκτερινοί κυνηγοί που τρώνε τα πάντα. Θεωρείται απειλούμενο είδος λόγω της αλιείας από τον άνθρωπο που ακρωτηριάζει τα πτερύγια τους και πωλούνται ως έδεσμα ενώ αξία έχει και το δέρμα τους. Είναι από τους πιο επικίνδυνους καρχαρίες αλλά το ποσοστό επίθεσης είναι εκπληκτικά χαμηλό. Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν ότι το σκοτώνουν γιατί απειλεί τους ανθρώπους. 
Ενώ τα περισσότερα θαλάσσια κήτη είναι πολύ εκλεκτικά στο τι τρώνε, αυτό ο τίγρης μπορεί να φάει σχεδόν ότι μπορεί να χωρέσει στα σαγόνια του. όπως άλλα τεράστια ψάρια, κομμάτια από σκάφη, παλιά λάστιχα, ξύλα, πλαστικά, πράγματα που έχουν βρεθεί στο στομάχι του. Λαθροκυνηγοί σε όλο τον κόσμο σκοτώνουν χιλιάδες καρχαρίες ετησίως, μειώνουν τον πληθυσμό τους δραματικά σε έναν τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Για να υποστηρίξει την προσπάθεια της η 35χρονη δύτρια Λέσλυ Ροσά έχει δημιουργήσει την Οργάνωση AfriOceans που αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού. Θεωρείται σήμερα ο κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την διατήρηση των καρχαριών και την περιβαλλοντική εκπαίδευση νέων. Η ίδια έχει σκηνοθετήσει πολλά βραβευμένα ντοκιμαντέρ και δίνει μάχη για τον περιορισμό των διχτυών ασφαλείας και αλιείας  στις θάλασσες τονίζοντας πως 600 καρχαρίες καθώς και εκατοντάδες άλλα είδη θαλάσσιας ζωής συμπεριλαμβανομένων των δελφινιών και των φαλαινών, εγκλωβίζονται σε αυτά. Η Λέσλυ έχει εκδώσει πολλά φωτογραφικά λευκώματα, έχει γράψει δεκάδες παιδικά και εκπαιδευτικά βιβλία και προσπαθεί να σταματήσει το μακάβριο κυνήγι όλων των θαλάσσιων ζώων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου