Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΝΤΙΝΤΙΕ ΝΤΡΟΓΚΜΠΑ, Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΕΝΑΝ 10ΕΤΗ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά δεν είναι απλά ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου της τελευταίας 10ετίας, είναι και ο άνθρωπος που σταμάτησε τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα του, ένωσε τους διχασμένους συμπατριώτες του με τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας. Ο ηγέτης της Ακτής Ελεφαντοστού με τις προσπάθειες του, συνέβαλε στο τέλος ενός αιματηρού εμφυλίου που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία. Ποδοσφαιρικό ταλέντο όσο λίγοι, παίκτης ιδιαίτερης ευφυΐας και μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν το βάζει κάτω ακόμα και τώρα στα 36 του χρόνια. Μιλάμε για έναν άνθρωπο-υπόδειγμα εργατικότητας και άριστης ιδιοσυγκρασίας, εντός και εκτός γηπέδων.
Το 25% του πληθυσμού, κυρίως στο Βορρά της Ακτής Ελεφαντοστού, είναι μετανάστες που συνέρρευσαν αναζητώντας δουλειά στις φυτείες. Η καταχώριση τους στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς να κατέχουν την ιθαγένεια, αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους Νότιους. Η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις οδήγησαν σε διάσπαση την χώρα και στην εξέγερση των Βορείων μετά τις εκλογές του 2000. Το πραγματικό θέμα πίσω από το αδιέξοδο της χώρας είχε να κάνει με την απόπειρα της Γαλλίας να ελέγξει τη περιοχή που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο. Οι γαλλικές εταιρίες είχαν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Ακτής, δεν πλήρωναν φόρους ενώ όλα τα κέρδη τους επέστρεφαν στη Γαλλία. Γιατί όμως είπαν τον Ντρογκμπά “ειρηνοποιό” και βραβεύτηκε μάλιστα γι' αυτό;. Το 2006, η Ακτή Ελεφαντοστού προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Μουντιάλ την ώρα που ο εμφύλιος συνεχιζόταν. Τα γκολ του Ντρογκμπά κατάφεραν να σταματήσουν τις συγκρούσεις, ότι δηλαδή δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε ο ΟΗΕ. Η νίκη με 3-1 εναντίον του Σουδάν ήταν εκείνη που εξασφάλισε τη συμμετοχή της εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Μετά το τελευταίο σφύριγμα, ο αρχηγός της ομάδας πήρε το μικρόφωνο στα αποδυτήρια μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών δικτύων και είπε: “Πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού, από το βορρά, το νότο, το κέντρο και την δύση, σας ικετεύουμε γονατιστοί να συγχωρήσετε ο ένας τον άλλον. Μία σπουδαία χώρα σαν την Ακτή Ελεφαντοστού δεν μπορεί να βυθιστεί στο χάος για πάντα. Αφήστε κάτω τα όπλα σας και διοργανώστε εκλογές!”.Ο λόγος του Ντρογκμπά έπαιζε για καιρό στο κρατικό κανάλι της χώρας και αναμεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη. Τις επόμενες μέρες οι συγκρούσεις περιορίστηκαν. 
Ο Ντρογκμπά, ο καλύτερος Αφρικανός παίκτης του 2006, πήρε το βραβείο και πήγε στο Μπουακέ, στο βόρειο τμήμα της χώρας που είχε καταληφθεί από τους αντάρτες. "Βρίσκομαι εδώ για να δείξω σε όλο τον κόσμο ότι είμαι ένας από εσάς. Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο βορρά, το νότο, την ανατολή, τη δύση και το κέντρο. Είμαστε η ίδια χώρα", ήταν τα λόγια που εκφώνησε. Το ποδόσφαιρο είχε νικήσει και ο ΟΗΕ παρατηρούσε αποσβολωμένος. Στις 4 Μαρτίου του 2007, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συνθηκολόγησαν και υπέγραψαν για την παύση των μαχών. Οι εχθροπραξίες περιορίστηκαν αλλά δεν τελείωσαν πλήρως. Ωστόσο, όπου, όποτε και σε όποια πόλη έπαιζε η εθνική του Ντογκμπά, ο πόλεμος σταματούσε.
Το Ίδρυµα του έχει χρηµατοδοτήσει την κατασκευή νοσοκοµείου, σχολείου, ορφανοτροφείου ενώ η επιρροή του ιδίου στους πολίτες είναι πολύ µεγαλύτερη από την αντίστοιχη οποιουδήποτε πολιτικού. ο Ιβοριανός επιθετικός που έκανε σπουδαία καριέρα στην Μαρσέιγ, την Τσέλσι και την Γαλατά Σαράι, έχει ανακηρυχθεί Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενώ τώρα χρηματοδοτεί την καταπολέμηση της ελονοσίας που αποδεκατίζει τους Αφρικανούς.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου