Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΤΖΟΝ ΚΑΛΑΜΟΣ. Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΓΙΟΣ ΕΝΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗ

Από τη γειτονιά του Όστιν και το μικρό μπακάλικο των γονιών του, ο Τζον Κάλαμος γιος Ελλήνων μεταναστών από την Τεγέα της Τρίπολης κατάφερε να γίνει ο δισεκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας, όπως τον χαρακτηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. ο Tζον Κάλαμος, κατάφερε να σπουδάσει οικονομικά και με ένα αρχικό ποσό 5 χιλιάδων δολαρίων να επενδύσει και να κερδίσει πολλά. Ο Πελοποννήσιος κροίσος έχει συνολική προσωπική περιουσία ύψους σχεδόν τριών δισ. δολαρίων και η εταιρία του Calamos Asset Management που υπάρχει από το 1977, διαχειρίζεται περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια πελατών της.

Η αγάπη του για την χώρα καταγωγής του είναι μεγάλη, έστω και αν δεν μιλά την γλώσσα μας, το αποδεικνύει κάθε φορά που μπορεί. Τώρα είναι έτοιμος να επενδύσει πάνω από 200 εκ. δολάρια και έχει ως στόχο να αγοράσει το ιστορικό ξενοδοχείο Χίλτον, εκεί που μένει πάντα στα ταξίδια του στην Αθήνα. Ο Τζόν κάλαμος από μικρός είχε κλίση στα μαθηματικά, είχε ένα επιχειρηματικό ένστικτο που τον ακολουθούσε. Ως γκουρού των επενδύσεων, κέρδισε τον σεβασμό της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας και δεκάδες βραβεία. Ενσαρκώνει  την ελληνική εκδοχή του αμερικανικού ονείρου. Το 2012 όταν ο Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα, ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι με σκοπό να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. Ένας σπουδαίος Ελληνοαμερικανός που διακρίνεται για το φιλανθρωπικό του έργο.



 Θεωρείται κορυφαίος μάνατζερ, πρωτοπόρος στον τομέα επενδυτικών στρατηγικών και φημίζεται για τη χρήση επενδυτικών τεχνικών για τον περιορισμό του επιχειρηματικού κινδύνου. Ως φυσιογνωμία ο 72χρονος είναι επιβλητικός και ξεχωρίζει τόσο για την ευφυΐα όσο και για την απλότητά του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις και με τις τέσσερις συστημικες τράπεζες και συζητάει για δουλειές στα αμοιβαία κεφάλαια και στον χώρο του real estate. Από την Εθνική Τράπεζα θέλει την εξαγορά της Αsset Management ΑΕΔΑΚ που είναι η πρώτη εταιρεία Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ελλάδα και διαχειρίζεται κεφάλαια ενώ με την Alpha Bank για την εξαγορά κάποιων ακινήτων όπως του ιστορικού  «Hilton». Στα σχέδια του είναι να ανοίξει γραφείο εδώ προκειμένου να παρακολουθεί στενά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες του Κόλπου.


Σπούδασε στις αρχές της δεκαετίας του 60 και το μεταπτυχιακό το έλαβε δουλεύοντας στο μπακάλικο του πατέρα του και στη συνέχεια σε πλυντήρια ρούχων. Το 1965, ήδη παντρεμένος και πατέρας, ο Τζον Κάλαμος κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και έγινε πιλότος αεροπλάνων. Στον πόλεμο του Βιετνάμ διακρίθηκε για την ανδρεία του και αυτή η στρατιωτική εμπειρία άλλαξε τη ζωή του. Κατά τη διάρκεια της θητείας συνέχιζε να μελετάει βιβλία σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις. Το 1977, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ξεκίνησε τη δική του εταιρεία επενδύσεων με μικρό αρχικό κεφάλαιο ένα τραπεζικό δάνειο με υποθήκη το σπίτι του. Το 1985 άρχισε να προσφέρει το αμοιβαίο κεφάλαιό του στο κοινό και τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2000 είχαν ήδη εκτιναχθεί στα 9 δισ. Δολάρια. Αν και η εταιρεία απασχολεί σήμερα περίπου 400 άτομα, η οικογένεια εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείρισή της: ο γιος του John Jr, 45 ετών, είναι κορυφαίος αναλυτής, ενώ ο ανιψιός του Νικ Κάλαμος είναι επικεφαλής των επενδύσεων. Μεγάλη μανία του πατριάρχης της οικογένειας είναι τα αεροπλάνα, κατέχει τρία μικρά που τα πιλοτάρει ο ίδιος. 
Ο 72χρονος τζον κάλαμος που έχει 8 εγγόνια, κατατάσσεται από το Forbes στην θέση 258 των πλουσιότερων του πλανήτη με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 2,7 δις δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου