Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΑΝΤΡΕΣ ΕΣΚΟΜΠΑΡ, Ο ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ..

Ένα αυτογκόλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής το 1994 είχε θανάσιμες συνέπειες για τον αρχηγό της Κολομβίας, ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του την παρακμή μιας ολόκληρης κοινωνίας.  Ο διεθνής αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ, ήταν για πολλούς ένας από τους κορυφαίους του κόσμου και η πανίσχυρη εθνική ομάδα του είχε πολλές ελπίδες σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο αφού μέχρι και ο Πελέ ισχυρίστηκε ότι ήταν ικανή να φτάσει στα ημιτελικά. Η ομάδα αποκλείστηκε με αυτό το αυτογκόλ στον αγώνα με τις ΗΠΑ. Ο επίλογος της πορείας εκείνης θα γραφόταν με 6 σφαίρες στο πάρκινγκ νυχτερινού κέντρου του Μεντεγίν, τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιουλίου 1994, όταν ο διεθνής ποδοσφαιριστής έπεσε νεκρός.
γιατί όμως δολοφονήθηκε αυτός ο σπουδαίος παίκτης;. ήταν η εκδίκηση που έψαχνε μερίδα της κοινωνίας για το τέλος του μουντιαλικού ονείρου ή επειδή το λάθος του Εσκομπάρ είχε στοιχίσει μυθικά ποσά στο κύκλωμα του παράνομου στοιχηματισμού της χώρας και των εμπόρων ναρκωτικών που ξ έπλεναν χρήματα;. Ο δράστης, ένας από τους μπράβους του club που διασκέδαζε ο μοιραίος παίκτης, ούρλιαζε «γκολ» έπειτα από κάθε σφαίρα που φύτευε στην πλάτη του Εσκομπάρ. Τι σχέση είχε με τους επιγόνους του Πάμπλο Εσκομπάρ του βαρόνου της κοκαΐνης που είχε εντάξει στο κοινωνικό του έργο την ανέγερση γηπέδων ποδοσφαίρου σε όλη την κολομβιανή επικράτεια;. κανείς δεν έμαθε. Ο Πάμπλο ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Atletico Nacional του Μεντεγίν, κάτι που του επέτρεπε να ξεπλένει εκατομμύρια δολάρια μέσω των παχυλών μεταγραφών που έκανε, στήνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο δίκτυο παράνομου στοιχήματος της Κολομβίας. 
Οι ζωές των δύο Εσκομπάρ, έμελλε να διασταυρωθούν σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις και μάλιστα έγιναν ντοκιμαντέρ. Η δολοφονία του δραπέτη εμπόρου ναρκωτικών Εσκομπάρ στις 2 Δεκεμβρίου 1993 έριξε βαριά τη σκιά της στην κοινωνία και μέσα στο κλίμα αυτό πήγε η Εθνική Κολομβίας στο Μουντιάλ του 1994. Ο Αντρές Εσκομπάρ, ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός και καλοσυνάτος παίκτης, φυσικός αρχηγός της χρυσής γενιάς του κολομβιανού ποδοσφαίρου που ταξίδεψε στα γήπεδα των ΗΠΑ με πολλές προσδοκίες. Μετά την ήττα  της Κολομβίας με 3-1 από τη Ρουμανία, άρχισαν να πέφτουν βροχή οι απειλές θανάτου στους διεθνείς της Κολομβίας. Στον απόηχο του θανάτου του Πάμπλο Έσκομπαρ, ο μικρός γιος του διεθνούς τερματοφύλακα Luis Herrera είχε απαχθεί ενώ ο αδελφός του είχε σκοτωθεί σε ύποπτο τροχαίο δυστύχημα. Ο εφιάλτης είχε αρχίσει και η εθνική ομάδα είχε παραλύσει από φόβο. Στο 22ο λεπτό του μοιραίου ματς με τις ΗΠΑ, ο Εσκομπάρ έστειλε την μπάλα σε λάθος δίχτυα, ξεσηκώνοντας τόσο τη μήνη της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, όσο την οργή των παράνομων κυκλωμάτων που είχαν επενδύσει πολλά στην πρόκριση της Κολομβίας. 
 τη μοιραία νύχτα φτάνοντας σε Bar του Μεντεγίν με την παρέα του, ο εσκομπάρ έγινε αμέσως στόχος πικρόχολων πειραγμάτων. εγκατέλειψε το μπαρ σύντομα με τη σύντροφό του, όταν ένα όπλο εκπυρσοκρότησε 6 φορές και οι σφαίρες τον βρήκαν στην πλάτη. Σε λιγότερο από 30 λεπτά, ο Αντρές Εσκομπάρ ήταν και επισήμως νεκρός. Από τις πινακίδες των αυτοκινήτων έγινε γνωστό ότι τα οχήματα ανήκαν στα αδέλφια Gallon, εμπόρους ναρκωτικών που είχαν πρόσφατα εγκαταλείψει το καρτέλ του άλλου Εσκομπάρ. Μετά τη δολοφονία οι δικηγόροι των δραστών προσέγγισαν τον εισαγγελέα και τον πλήρωσαν με χρυσάφι για να στρέψει τις έρευνές του στον μπράβο του μαγαζιού, κάνοντας το φονικό να μοιάζει με απλή εκδίκηση ψυχικά διαταραγμένου οπαδού, όπως και έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου