Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΝΑΥΑΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΕ ΓΙΑ 14 ΜΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ!

O  Jose Salvador Alvarenga είναι ο άνθρωπος που περιπλανιόταν επί 14 μήνες στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω στο ακυβέρνητο σκάφος του και επέζησε από θαύμα, όταν έμεινε ως ναυαγός σε ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι. Η απίστευτη περιπέτεια ξεκίνησε όταν απέπλευσε από το Μεξικό με προορισμό το Eλ Σαλβαδόρ για κυνήγι καρχαρία τα Χριστούγεννα του 2012, μαζί με έναν νεαρό, γιο ενός φίλου του, τον 16χρονο Ιεζεκιήλ. Το επτά μέτρων σκάφος του στο οποίο επέβαιναν προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο της ατόλλης Έμπον, 8.000 μίλια μακριά από την πατρίδα του το Ελ Σαλβαδόρ με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε μια απίστευτη περιπέτεια. Οι μηχανές σταμάτησαν εντελώς σε ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία του πλανήτη. Ο έφηβος πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, από την πείνα μετά από τέσσερις μήνες είπε ο Χοσέ που κατάφερε να επιζήσει τρώγοντας χελώνες, πουλιά, ψάρια και πίνοντας αίμα χελώνας όταν δεν έβρεχε. Ήξερε ότι θα τον κρατήσει ζωντανό αφού είναι πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνες. 
Οι επιστήμονες λένε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει για περίπου τρεις εβδομάδες χωρίς τροφή αλλά θα χαθεί μετά από μόλις τρεις έως πέντε ημέρες, χωρίς υγρά, και ο ναυαγός το γνώριζε καλά. Οι αρχές ερευνούν πάντως όλα τα ενδεχόμενα για τον χαμό του φίλου του ακόμη και του κανιβαλισμού. Τα όσα έζησε και περιέγραψε στις αρχές μόνο σε ταινίες του σινεμά μπορεί  κανείς να συναντήσει. Όπως στην ζωή του Pi με το νεαρό Ινδό που έμεινε στην μέση του Ειρηνικού ή τον Τομ Χανκς, τον ναυαγό στο ακατοίκητο νησί επίσης του Ειρηνικού ωκεανού. Ο Χοσέ εντοπίστηκε από ντόπιους ψαράδες στα νησιά Μάρσαλ, φανερά αδυνατισμένος και με μακριά μαλλιά και γένια αλλά σώος και αβλαβής. Επειδή εκεί δεν μιλούσε κανένας από τους 700 νησιώτες ισπανικά, δύσκολα συνεννοήθηκαν. Ευχαρίστησε το Θεό που είναι ζωντανός ενώ συμπλήρωσε πως δεν θυμάται και πολλά από το ταξίδι του. Μοναδική του επιθυμία, να γυρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην πατρίδα του. 
Το σκάφος του μοιάζει να έχει μείνει πολύ καιρό στο νερό είναι γδαρμένο παντού ενώ ο ναυαγός, ντυμένος με φθαρμένα εσώρουχα δεν μπορεί ακόμη να εξηγήσει το παράξενο ταξίδι του. Η αφήγησή του είναι ασαφής. Ο άνθρωπος φανερά σοκαρισμένος δεν μπορούσε να θυμηθεί τη δική του ημερομηνία γέννησής, δήλωσε 37 ετών, ενώ έδωσε κάποιες αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πότε έφυγε από το Μεξικό, και δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν υπήρχε αλιευτικά εργαλεία στο σκάφος. Ο ναυαγός μεταφέρθηκε στο νησί Εμπον, που ανήκει στα νησιά Μάρσαλ εν αναμονή της μεταφοράς του στην πρωτεύουσα Μαζούρο αφού το μοναδικό αεροσκάφος που μπορεί να προσγειωθεί στο Εμπον που βρίσκεται βορειοανατολικά της Αυστραλίας, είναι υπό επισκευή.
Η περιπέτεια του ναυαγού Χοσέ αντιμετωπίζεται πολύ επιφυλακτικά από τις αρχές που επικοινώνησαν με τα τρία του αδέρφια που μένουν στις ΗΠΑ, αλλά εάν συνέβη δεν είναι η μοναδική στα χρονικά αφού έχουν υπάρξει διάφορες ιστορίες επιβίωσης στον Ειρηνικό. Το 2006, τρεις Μεξικανοί παρασύρθηκαν με την βάρκα τους στη μέση του ωκεανού και βρέθηκαν εννέα μήνες μετά ζωντανοί. Το 1992, δύο ψαράδες ήταν στη θάλασσα για 177 ημέρες πριν τους σώσουν οι ντόπιοι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου