Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 520 ΧΡΟΝΙΑ!

Το Σάντα Μαρία, το πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου ήταν το πιο αργό και το λιγότερο εντυπωσιακό από τα πλοία του ωστόσο ήταν η ναυαρχίδα του. Περισσότερα στοιχεία γι' αυτό το θρυλικό καράβι είναι πιθανόν να μάθουμε σύντομα αφού επιστήμονες πιστεύουν πως το ανακάλυψαν στον βυθό ανοιχτά της Αϊτής όπου είχε ναυαγήσει πριν από 500 χρόνια.
Η γεωγραφική και υποβρύχια τοπογραφία και τα αρχαιολογικά ευρήματα συγκλίνουν στο ότι αυτά τα κατάλοιπα είναι από την περίφημη ναυαρχίδα του μεγάλου εξερευνητή που έκανε το ταξίδι στην Αμερική το 1492. Τότε είχε αποβιβαστεί στις ακτές της Αϊτής, καθώς το Σάντα Μαρία έπεσε σε ύφαλο από κοράλλια και αναγκάστηκε να φτιάξει εκεί ένα καταφύγιο για το πλήρωμά του. Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εγκατάσταση στην Αμερική. Ονόμασε την αποικία «La Navidad» (Χριστούγεννα), άφησε πίσω 39 μέλη του πληρώματος που δεν χωρούσαν στο δεύτερο πλοίο του, «Νίνια», με το οποίο επέστρεψε στην Ισπανία. Ένα χρόνο μετά γύρισε στο νέο κόσμο με 17 πλοία και 1.200 άνδρες, αλλά δεν βρήκε κανέναν στο καταφύγιο, το οποίο μάλιστα είχε καεί. Έτσι, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για τη δημιουργία αποικιών, αυτήν τη φορά με πολύ πιο επιθετικό τρόπο.
Ο διάσημος θαλάσσιος αρχαιολόγος και ερευνητής Μπάρι Κλίφορντ που, ανάμεσα στα άλλα, έχει ανακαλύψει ένα ολόκληρο και καλοδιατηρημένο πειρατικό πλοίο, ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια την προσπάθεια εντοπισμού του Σάντα Μαρία. Οι συνεργάτες του βρήκαν ερείπια που απέδωσαν στον πρώτο οικισμό και τελικά επανεξέτασαν το ναυάγιο που είχαν εντοπίσει στα ανοικτά. Πραγματοποίησαν νέες, δοκιμαστικές, καταδύσεις στην υποθαλάσσια περιοχή και χρησιμοποίησαν καταγραφές από το ημερολόγιο του Κολόμβου, ώστε να δουν πώς περίπου ήταν το πλοίο. Χρησιμοποιώντας θαλάσσια μαγνητόμετρα, βυθόμετρα και δύτες, περιόρισαν την υπό έρευνα έκταση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το «αποτύπωμα» του πλοίου στην άμμο, το οποίο έχει δημιουργηθεί από το ξύλινο σκαρί, ταιριάζει απόλυτα με το εικαζόμενο μέγεθος του «Σάντα Μαρία». 
Αν οι ανασκαφές πάνε καλά και ανάλογα με την κατάσταση διατήρησης των θαμμένων ξύλινων τμημάτων, πιθανότατα θα ανασυρθούν στην επιφάνεια όλα τα σωζόμενα μέρη του σκάφους και αφού συντηρηθούν θα τοποθετηθούν σε μόνιμη έκθεση σε μουσείο της Αϊτής. Τα ευρήματα θα αυξήσουν τον τουρισμό της πάμφτωχης χώρας.
Του Santa Maria ήταν σαν τα σημερινά γιοτ, με μήκος καταστρώματος 17,7 μ., βάρος 100 τόνων και τρία αμπάρια, ανήκε στα μεσαία πλοία του 15ου αιώνα. Ήταν το πιο αργό από τα πλοία του Κολόμβου, αλλά και το πιο αξιόπλοο αλλά το έριξε στα κοραλλιογενή βράχια ένα ναυτόπουλο, το μόνο που είχε απομείνει να το κουμαντάρει μετά από ομαδικά μεθύσια του καπετάνιου και του πληρώματος. Από το «Σάντα Μαρία» έχει ανασυρθεί μονάχα η άγκυρα, η οποία εκτίθεται σε μουσείο στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς. Υπό τις διαταγές του Κολόμβου διέτρεξε 25.000 ναυτικά μίλια μαζί με τα άλλα δύο πλοία του. Από το κατάρτι του πλοίου «Πίντα» το πλήρωμα αντίκρισε για πρώτη φορά την αμερικανική γη. 
Σήμερα έχουν κατασκευαστεί διάφορα αντίγραφα του «Σάντα Μαρία» από την ισπανική κυβέρνηση αλλά και από ιδιώτες κυρίως στην αμερικανική ήπειρο που προσελκύουν τουρίστες. Την προσπάθεια του αρχαιολόγου Κλίφορντ στηρίζει το History Channel και όταν ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου