Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ 9ο αι. ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ

Σε ένα από τα πιο επικά κοινωνικοψυχολογικά προγράμματα έχει επιβάλει τον εαυτό του ένας 24χρονος Ρώσος ο οποίος προσπαθεί να αναβιώσει τον τρόπο ζωής των προγόνων του το 1100. Ο Pavel Sapozhnikov ζει μια ασκητική ζωή και δεν έρχεται σχεδόν καθόλου σε επαφή με τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του πειράματος. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να εντοπιστούν σημαντικές παρατηρήσεις της ιστορίας και της ψυχολογίας στις αλλαγές της προσωπικότητα του νεαρού εξερευνώντας πόσο σημαντική ή όχι είναι η υποστήριξη των άλλων και κυρίως πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος χωρίς κανένα τεχνολογικό βοήθημα.


Το αγρόκτημα έχει κατασκευαστεί με βάση αρχαιολογικά ευρήματα, από ξύλο και πηλό και βρίσκεται 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας σε δασική έκταση. Η αγροικία αποτελείται από τρία δωμάτια. Το μεσαίο δωμάτιο χρησιμεύει ως καθιστικό, κουζίνα και υπνοδωμάτιο. Από το ταβάνι κρέμονται μανιτάρια, καπνιστά ψάρια και μυρωδικά ενώ υπάρχουν κάδοι με φρούτα. Το δεύτερο δωμάτιο είναι ένας χώρος αποθήκευσης σιτηρών και η τρίτη αίθουσα χρησιμεύει ως αχυρώνας. τα ευπαθή τρόφιμα αποθηκεύονται σε μια τρύπα που έχει σκάψει στο έδαφος για να τα διατηρήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η φάρμα του Pavel βρίσκεται σε ένα απομονωμένο δάσος και ο ίδιος αποκτά το φαΐ του κυνηγώντας ή ψαρεύοντας. Με τα χειροποίητα ξύλινα όπλα και αντικείμενα που έχει σκαλίσει ο ίδιος, το κυνήγι του βασίζεται αποκλειστικά στην χρήση παγίδων για να πιάσει το θήραμα αφού τα πυροβόλα όπλα δεν είχαν εφευρεθεί τον 9ο αιώνα. Μαζεύει καρπούς, καλλιεργεί τροφές, πίνει νερό από το πηγάδι και φυσικά η διατροφή του δεν περιέχει καλαμπόκι, πατάτες και ντομάτες αφού εμφανίστηκαν δεκάδες χρόνια μετά. 
Η συνομιλία με οποιονδήποτε είναι απαγορευμένη εκτός από μία φορά το μήνα που ο 24χρονος συναντιέται με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων που τον παρακολουθούν αλλά και με την οικογένεια του. Δεν έχει δικαίωμα να εγκαταλείψει το σπίτι του εκτός και αν απειλείται πραγματικά η ζωή του. Αν περνά κάποια γρίπη, πάθει κάποιο διάστρεμμα ή προσβληθεί από κάποια πνευμονική νόσο, θα συνεχίσει τη ζωή του όπως έκαναν και οι πρόγονοί του στο παρελθόν. Και είναι σημαντικό να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες, διότι η πλήρης συμμόρφωση, εξασφαλίζει την επιστημονική αξιοπιστία του σχεδίου.
Ως μέλος του σύγχρονου κόσμου και χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε τέτοιες συνθήκες, ο νεαρός για να προετοιμάσει τον εαυτό του να ζήσει χωρίς τις ανέσεις που απολαμβάνουμε σήμερα, μελέτησε πολλές πληροφορίες και εξασκήθηκε στις αρχαίες δεξιότητες. Έμαθε να ανάβει φωτιά με πέτρες, να φωτίζει το ξύλινο σπίτι του χρησιμοποιώντας ένα μικρό κομμάτι από κερί, να φτιάχνει τα ρούχα που φοράει από δέρματα ζώων που κυνηγά ο ίδιος. Οι κατσίκες και οι κότες του εξασφαλίζουν γάλα, κρέας και αυγά όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοι μας τον 9ο αιώνα. Σημαντικότερο εργαλείο και σύντροφος του στα δύσκολα είναι το τσεκούρι. Ο λόγος που επιλέχθηκε ο χειμώνας γι αυτό το πείραμα είναι επειδή τώρα η εξεύρεση πόρων είναι ακόμη πιο δύσκολη μετατρέποντας την επιβίωση σε πρόκληση. οι διοργανωτές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα παράσχουν έγκυρα δεδομένα για την ακαδημαϊκή έρευνα. 
Σύντομα θα κυκλοφορήσει ρωσική ταινία και ντοκιμαντέρ για το πείραμα με τον Πάβελ να έχει φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο προϋπολογισμός των έργων μαζί με την αμοιβή του 24χρονου είναι περίπου 2 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή 63.000 δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου