Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ PENTHOUSE ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΟΥ

Tο τέλος της αυτοκρατορίας του γυμνού στα έντυπα περιοδικά είναι πια γεγονός αφού το διάσημο «Penthouse» πτωχεύει και γίνεται  θυσία στον βωμό του Διαδικτύου. Η  αίτηση πτώχευσης έγινε για 2η φορά μέσα σε 10χρόνια από τότε που πουλήθηκε ο τίτλος αν και πριν από λίγους μήνες ο όμιλος είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς του «Playboy» έναντι 185 εκατ. δολαρίων. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ενώ το ενεργητικό της είναι μόλις στα 10 εκ δολάρια. Το περιοδικό που κάποτε στοίχειωνε τις αντρικές φαντασιώσεις και αποτελούσε το ένοχο μυστικό για τους έφηβους όλου του κόσμου, δεν πουλάει πλέον τα εκατομμύρια αντίτυπα του παρελθόντος αφού το Internet εξασφαλίζει στους χρήστες δωρεάν φωτογραφίες και βίντεο με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.
               
Στην Ελλάδα ήρθε σχετικά αργά συζητήθηκε πολύ το τεύχος του 91 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη αλλά πιο πολύ το γυμνό εξώφυλλο της Ρούλας Κορομηλά, τον Φεβρουάριο του 99 γιατί δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί πως θα έλεγε ναι, σε μια τέτοια πρόταση. Αυτή η φωτογράφηση που τη θυμούνται λίγοι «γράφτηκε» στην ιστορία του ελληνικού Penthouse που κυκλοφόρησε από τον εκδότη Μπομπ  Γκουτσιόνε το 1965 πρώτα στη Μ. Βρετανία και από τον Σεπτέμβριο του 1969 στις ΗΠΑ, σε μία εποχή έντονης απελευθέρωσης των ερωτικών ηθών. Αρχικά συνδύαζε άρθρα επικαιρότητας και lifestyle με ερωτικές φωτογραφίσεις μοντέλων αλλά γρήγορα πέρασε από τον ερωτισμό στην πορνογραφία. Στο απόγειο της δόξας του ο Γκουτσιόνε ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ. Δημιούργησε ένα εκδοτικό συγκρότημα, που έσπασε τα ταμπού και εξόργισε τους θεματοφύλακες της ηθικής και του καλού γούστου.
                                             
Ο Μπομπ γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1930 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στους κόλπους μιας Καθολικής μεσοαστικής οικογένειας με ρίζες στη Σικελία. Ο πατέρας του Άντονι ήταν λογιστής και η μητέρα του Νίνα νοικοκυρά. Η επιθυμία της οικογένειάς του να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού δεν ενθουσίαζε τον νεαρό Μπομπ. Φοίτησε σε ιερατική σχολή, αλλά γρήγορα την εγκατέλειψε για τη ζωγραφική. Ένας γάμος στα 18 του χρόνια με τη Λίλιαν Μπέκερ και η γέννηση της κόρης του Τόνιας ανέστειλαν για λίγο τις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες του. Γρήγορα βαρέθηκε τον έγγαμο βίο, εγκατέλειψε την οικογένειά του και ταξίδεψε στην Ιταλία για να σπουδάσει ζωγραφική. Στο Μαρόκο έμελλε να συναντήσει τη δεύτερη γυναίκα του, την αγγλίδα τραγουδίστρια Μάριελ Χάντσον και μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά. Για να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του αναγκάστηκε να δουλέψει αρχικά σε μία αλυσίδα πλυντηρίων και στη συνέχεια ως σκιτσογράφος σε εβδομαδιαία εφημερίδα. Χώρισαν το 64 όταν ο Μπομπ γνώρισε τη Νοτιοφρικανίδα χορεύτρια Κάθι Κίτον, η οποία έγινε η «μούσα» του στις εκδοτικές επιχειρήσεις του.
                                     
Ο Γκουτσιόνε ελλείψει κεφαλαίων, φωτογράφιζε ο ίδιος τα μοντέλα του, και έτσι το «Penthouse» έγινε το πρώτο ερωτικό περιοδικό, που τόλμησε να δείξει τα γυναικεία γεννητικά όργανα ενώ πολλά χρόνια μετά, στα τέλη δεκαετίας '90 παρουσιάστηκαν οι πρώτες φωτογραφίες όπου απεικονιζόταν και το ανδρικό μόριο, ακόμα και σε στύση. Οι πωλήσεις τότε ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια τεύχη και η περιουσία του Γκουτσιόνε έφθασε τα 6 δις δολάρια. H επιτυχία του Penthouse του άνοιξε την όρεξη για πολυτελή ζωή. Αγόρασε μία βίλα 2.000 τ.μ. στο Μανχάταν και τη στόλισε με πίνακες μεγάλων ζωγράφων, έβγαλε άλλα 5 περιοδικά ενώ αναμίχθηκε και στον κινηματογράφο ως παραγωγός, με καταστροφικά αποτελέσματα. Η φιλόδοξη παραγωγή «Καλιγούλας» το 1979 που  λόγω του τολμηρού θέματός της πάτωσε στο ταμείο, πολεμήθηκε πολύ από τους συντηρητικούς κύκλους της Αμερικής. 
Το 2006 ο Μπομπ Γκουτσιόνε παντρεύτηκε για τέταρτη φορά, την Έιπριλ Ντάουν Γουόρεν, αφού η Κάθι Κίτον είχε πεθάνει από καρκίνο το 97. Χτυπημένος και ο ίδιος από καρκίνο πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2010 στο Τέξας, δύο μήνες προτού κλείσει τα ογδόντα του χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου