Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΡΙΑ. Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΑΝΤ

Το δράμα της Συρίας συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια με 120 χιλιάδες νεκρούς και 2 εκατομμύρια ανθρώπους να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα προσφύγων στις γειτονικές χώρες. 4 εκ. έχουν ξεσπιτωθεί αλλά παραμένουν στην Συρία ενώ το 52% των προσφύγων είναι παιδιά κάτω των 17 ετών. Αυτό που συμβαίνει στην Συρία χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές τραγωδίες του αιώνα με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ που δολοφονεί τον λαό του με χημικά και βόμβες. Ανέβηκε στην εξουσία το 2000 όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του Χαφέζ και σε ηλικία 34 ετών εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 97%.
Ο θυμός ξεχειλίζει παγκοσμίως για την προκλητική πολυτελή ζωή που ζει η οικογένεια του Σύριου προέδρου την ίδια ώρα που χιλιάδες παιδιά χάνουν τη ζωή τους από την πείνα και την εξαθλίωση. Τα media παγκοσμίως ρίχνουν τα «φώτα» τους στη σύζυγο του Άλ Άσαντ, την Άσμα που έχει αφοσιωθεί στο μεγάλωμα των τριών παιδιών που έχει αποκτήσει με τον Σύριο πρόεδρο. Για χρόνια η Άσμα Αλ-Άσαντ θεωρείτο η «πριγκίπισσα Νταϊάνα» της Συρίας. Όμορφη, καλλιεργημένη, καλοντυμένη, πολυφωτογραφημένη. Μετά την έναρξη της εξέγερσης και της άγριας καταστολής των διαδηλώσεων όλα αυτά άλλαξαν: η Πρώτη Κυρία της Συρίας εξαφανίστηκε, δίνοντας ελάχιστα σημεία ζωής. Τα διεθνή μέσα αποκαλύπτουν πως τα παιδιά του προέδρου τρέφονται με προϊόντα που έρχονται με παραγγελία από τη Δύση ώστε να μην τρώνε τίποτα από την κουζίνα της Συρίας, καθώς η μητέρα τους θέλει να μεγαλώσουν στα πρότυπα του Δυτικού κόσμου. Οι αγορές της μέσω διαδικτύου έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. 
Η «κυρία Προέδρου»  ξόδεψε 270.000 λίρες για να αγοράσει πολυελαίους με ειδική παραγγελία από την Πράγα για την έπαυλη όπου ζει με την οικογένειά της. Πρόκειται για μια σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα που πνίγει τον πόνο της σε αγορές δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. 33.000 δολάρια για σκαμπό, 16.000 δολάρια για μια ροτόντα, 17.000 δολάρια για ένα χαλί, 5.000 δολάρια για κρεμάστρες, για ένα βάζο 3.840 δολάρια, 1500 δολάρια για γόβες στιλέτο του Κριστιάν Λουμπουτέν. Κι όταν δεν ψωνίζει, στέλνει με email  στον άνδρα της ανέκδοτα όπως αυτό για τους κατοίκους της Χομς, της πόλης που πλέον αποτελεί συνώνυμο της αιματοχυσίας και εκείνος απαντάει με τραγούδια και αφιερώσεις. Τώρα τα ταξίδια και τα ψώνια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποτελούν παρελθόν για την Ασμα, αν και πρόλαβε να παραγγείλει 4 περιδέραια από γνωστό κοσμηματοπωλείο του Παρισιού δύο από τα οποία διαμαντένια.
Η 37χρονη γεννήθηκε στο Λονδίνο, από Σύριους γονείς, ένα επιφανή καρδιολόγο και μια διπλωμάτη, μεγάλωσε σε πλούσιο σπίτι στο Acton. Πήγε στο δημοτικό σχολείο της Εκκλησίας της Αγγλίας, πήρε πτυχίο πληροφορικής από το King 's College στο Λονδίνο και δούλεψε στην τράπεζα JP Morgan ως σύμβουλος επενδύσεων. Ήταν παιδική φίλη με τον Άσαντ, 10 χρόνια νεότερή του. Εκείνος είχε έρθει να σπουδάσει στο Λονδίνο ως οφθαλμίατρος. Παντρεύτηκαν το 2000, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον μπασάρ. Οι εποχές που μαζί με τον σύζυγό της δέχονταν στη Δαμασκό το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας ή το ζεύγος Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Ζολί, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η ώρα που ο άσαντ και η οικογένεια του θα λογοδοτήσουν για φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου είναι κοντά. 
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ο Μπασάρ σπούδασε Οφθαλμολογία, γιατί κατά δική του ομολογία, αισθάνεται φρίκη μπροστά στο αίμα , μπορεί όμως να βλέπει τον στρατό του να κατακρεουργεί τους συμπολίτες του..


Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Αστρολάβος; Αστρονομικό ρολόι; 'Η μήπως κάτι άλλο; Το έφτιαξαν άνθρωποι ή εξωγήινοι;. Χρειάστηκε να περάσουν μήνες από την ανέλκυσή του από τη θάλασσα των Αντικυθήρων το 1900, για να γίνει αντιληπτό ότι αυτό το τετράγωνο κουτί που ήρθε στην επιφάνεια μαζί με άλλα έργα τέχνης ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό. Σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, δημιούργημα του β' μισού του 2ου αιώνα π.Χ. είναι ο πιο σύνθετος μηχανισμός της αρχαιότητας και δεν βρέθηκε παρόμοιός του στα 1.300 χρόνια που ακολούθησαν.
είναι ένας φορητός μηχανικός υπολογιστής των κινήσεων της Σελήνης, του Ήλιου και των πέντε πλανητών, που φτιάχτηκε μάλλον γύρω στο 100 π.Χ. Ήταν επίσης ένα ακριβές ημερολόγιο που μπορούσε να προβλέψει τις σεληνιακές και τις ηλιακές εκλείψεις. Ακολουθεί τις θεωρίες του Ίππαρχου, του πατέρα της Αστρονομίας, για την ελλειπτική κίνηση της Σελήνης αλλά δεν έχουν ξεκλειδωθεί όλα τα μυστικά του Μηχανισμού. Περιλαμβάνει οδοντωτούς τροχούς, κλίμακες, άξονες και δείκτες και αξιοποιώντας γνωστές αστρονομικές αρχές χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του Ηλιου και της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και έδινε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων αγώνων. Άλλωστε  είχε και οδηγίες χρήσης, στα ελληνικά βεβαίως, γραμμένες στις επιφάνειές του και στις πλάκες των καλυμμάτων του. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας. Είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της Τεχνολογίας όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής λένε οι επιστήμονες.


72 θραύσματα του Μηχανισμού έχουν διασωθεί από το ναυάγιο των Αντικυθήρων που εντοπίστηκε σε βάθος 50μ και ανελκύστηκε κατά μεγάλο μέρος από Συμιακούς σφουγγαράδες το 1900 με τις οδηγίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια του Βασιλικού Ναυτικού. Ήταν Μάιος, Μεγάλη Τρίτη όταν ο δύτης Ηλίας Λυκοπάντης βούτηξε  στα νερά, όπου όμως αντί για σφουγγάρια αντίκρισε το ναυάγιο ενός πλοίου με σπαρμένα γύρω του αγάλματα. Όταν ανέβηκε στην επιφάνεια κρατούσε έναν χάλκινο βραχίονα ως απόδειξη.  Ήταν το πρώτο ναυάγιο που ερευνήθηκε συστηματικά και έτσι εγκαινίασε την επιστήμη της ενάλιας αρχαιολογίας. Η ανέλκυση συνεχίστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1976 με τη βοήθεια του Ζακ-Υβ Κουστώ.
Το πλοίο που βυθίστηκε ήταν φορτηγό πλοίο με πιθανό μήκος 30μ και χωρητικότητας 300 τόνων, ξύλινο με λεπτά φύλλα μολύβδου εξωτερικά για προστασία. Το ναυάγιο μπορεί να χρονολογηθεί στο 75-50 π.Χ. και το πλοίο ήταν φορτωμένο με μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, γυάλινα, χάλκινα και κεραμικά αγγεία, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και αμφορείς. Το λιμάνι απόπλου ήταν μάλλον η Δήλος και προορισμός η Ιταλική αγορά. Το φορτίο θα στόλιζε τις επαύλεις των πλούσιων γερουσιαστών και εμπόρων της εποχής, τους οποίους είχε γοητεύσει η ελληνική τέχνη. 6 μαρμάρινα γλυπτά, 6 χάλκινα αγαλμάτια ανδρικών μορφών και αθλητών και κυρίως ο έφηβος των Αντικυθήρων. Πρόκειται για το χάλκινο άγαλμα ενός νέου παλαιστή που ανήκει στον 4ο αιώνα π.Χ.
Τα ευρήματα του ναυαγίου φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, το μεγαλύτερο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.


Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

Ο Κλάιβ Γουέρινγκ κέρδισε πολλές διακρίσεις στο μουσικό χώρο ως πιανίστας, μουσικολόγος και μαέστρος. Έχει δημιουργήσει δική του χορωδία, έχει εργαστεί στο BBC ενώ ήταν υπεύθυνος για το μουσικό περιεχόμενο του βασιλικού γάμου ανάμεσα στον πρίγκιπα Κάρολο και τη Νταϊάνα το 1981. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός πάσχει από την χειρότερη μορφή αμνησίας που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ιατρικής. Η απίστευτη ιστορία του Βρετανού καλλιτέχνη που ξεχνά τα πάντα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα κάνει τον γύρο του κόσμου, και συγκινεί. Θυμάται ελάχιστα και μόνο τις μεγάλες του αγάπες. Την μουσική και την γυναίκα του.


 Έχει μία υπέροχη οικογένεια με την 2η σύζυγο του και με τα δυο του παιδιά από τον πρώτο γάμο. Κι όμως δεν θυμάται τίποτα από όλα αυτά, ούτε καν το όνομα του. Η σύζυγός του Ντέμπορα, είναι το μόνο άτομο που δε ξεχνάει και αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι τα συναισθήματά του προς εκείνη. Ένα μικρό θαύμα που εντυπωσιάζει εδώ και 2 δεκαετίες τους γιατρούς. Η Ντέμπορα έχει μεγάλη κατανόηση και αγάπη για τον μουσικό και γι αυτό είναι στο πλευρό του εδώ 20 χρόνια. Μάλιστα έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Forever Today» όπου περιγράφει την κοινή τους ζωή. Το 1968 o Κλάιβ ίδρυσε σχολή χορωδίας που ειδικεύεται στη μουσική του 17ου, 18ου και 20ου αιώνα. Η αρρώστια τον χτύπησε όταν ήταν διευθυντής του τρίτου προγράμματος του ραδιοφώνου του bbc, προσβλήθηκε τον Μάρτιο του 1985 στα 47 του από εγκεφαλίτιδα και ο ιός του έρπητα επεκτάθηκε μέχρι το κεντρικό νευρικό του σύστημα. Του κατέστρεψε τον αποθηκευτικό χώρο των αναμνήσεων στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ολική αμνησία και τώρα πια έχει μνήμη από εφτά έως τριάντα δευτερόλεπτα. Ο πρώτος γιατρός που τον είδε του είπε ότι ήταν απλή γρίπη η οποία με την έλλειψη ύπνου του προκάλεσε τη σύγχυση. Η πραγματική διάγνωση ήρθε 11 ώρες μετά την άφιξή στο νοσοκομείο.  
Σήμερα ενθουσιάζεται κάθε φορά που βλέπει την σύζυγο του, η οποία τον παντρεύτηκε αφού ήδη είχε νοσήσει. Ο 76χρονος μπορεί ακόμα να παίζει πιάνο αλλά δεν ξέρει από πού προέρχεται αυτή η γνώση και πάντα ξεχνάει το κομμάτι που έπαιζε λίγο πριν. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο Κλάιβ μπορεί να έχασε τη μνήμη του αλλά να θυμάμαι ακόμη τη μουσική. Η απάντηση μπορεί να είναι ότι οι μουσικές μνήμες αποθηκεύονται σε ένα ειδικό τμήμα του εγκεφάλου όπως αποφάνθηκαν Γερμανοί καθηγητές ιατρικής που τον εξέτασαν. Ο Κλαιβ έχει περάσει από πολλά ειδικευμένα κέντρα περίθαλψης από το 1992, ενώ τα πρώτα επτά χρόνια έμεινε σε ψυχιατρική μονάδα. Τώρα κάθε πρωί που ξυπνάει η συνείδησή του ανά 20 δευτερόλεπτα κάνει επανεκκίνηση. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη του έρχεται και παρέρχεται και δεν θυμάται τίποτα για την ζωή του πριν από το 1985.  Ξέρει, για παράδειγμα, ότι έχει παιδιά από προηγούμενο γάμο, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί τα ονόματά τους. Παίζει μουσική αλλά μόλις σταματήσει, ξεχνά ότι έχει ήδη παίξει και αρχίζει να τρέμει σπασμωδικά. Είναι τα φυσικά σημάδια της αδυναμίας του να ελέγξει τα συναισθήματά του, που απορρέουν από τη βλάβη στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.
Το μόνο που του απομένει είναι το αγαπημένο του ημερολόγιο όπου καταγράψει τις σκέψεις του, όσες δηλαδή μπορεί να θυμηθεί σε λίγα δευτερόλεπτα και όποτε μπορεί το διαβάζει για να θυμηθεί έστω και μια στιγμή.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΑΜΑΝΤΑ ΛΗΡ. ΑΝΔΡΑΣ Ή ΓΥΝΑΙΚΑ;. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΡ

Αμάντα Λιρ. διάσημη ντίβα των ’60ς, πάρτι γκερλ Γαλλικής υπηκοότητας, τραγουδίστρια, στιχουργός, ζωγράφος, παρουσιάστρια, ηθοποιός και πρώην μοντέλο. Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το παρελθόν της είναι ένας απ’ τους λόγους, που την έκαναν σταρ. Σήμερα δηλώνει 75 ετών. Γεννήθηκε όμως στο Ανόι το 1931, στο Χονκ Κονγκ το 1941, ή στην Τρανσυλβανία το 1946;. Η μητέρα της ήταν Αγγλίδα, Γαλλίδα, Βιετναμέζα ή Κινέζα. Ο πατέρας ήταν Άγγλος, Ρώσος, Γάλλος ή Ινδονήσιος;. Κι όταν γεννήθηκε, η Αμάντα Λιρ μπορεί να ήταν ο Αλέν Ταπ;. Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική της ταυτότητα απλά όλα αυτά έχουν γραφτεί κατά καιρούς ή έχουν ειπωθεί από την ίδια.
Στην ακμή της, η Λιρ ήταν λίγο απ’ όλα μα κυρίως μούσα του Ισπανού υπερρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί, ερωμένη του Ντέιβιντ Μπάουι, του Μπράιαν Φέρυ και αμφιλεγόμενη τρανσέξουαλ για κάποιους. Οι φήμες ήθελαν τον Νταλί να έχει πληρώσει το 1963, για την εγχείρηση αλλαγής φύλου της Αμάντα. Γνωρίστηκαν στο Παρίσι και παρέμειναν στενοί φίλοι για 15 χρόνια. Η φήμη της ''διαφορετικότητας'' δημιουργήθηκε από την ίδια την Amanda Lear και τον Salvador Dali. Στο πρόσωπό της βρήκε ένα πλάσμα θεϊκό που -κατά δήλωσή του- δεν είχε φύλο. Μαζί με την σύζυγο του Gala σχημάτισαν ένα ερωτικό τρίγωνο στο οποίο ο Dali συμμετείχε πάντα πλατωνικά. Η Έιπριλ Άσλεϊ διάσημο μοντέλο του ’60 είχε παραδεχτεί δημοσίως ότι ήταν τρανσέξουαλ και είχε γράψει στο βιβλίο της ότι η Ληρ είχε γεννηθεί άντρας και δούλευαν μαζί σε καμπαρέ για τρανσέξουαλ. Από τη δεκαετία του 1970 υπήρξαν αυτές οι  έντονες φήμες ότι στην πραγματικότητα ήταν άντρας και σ' αυτό συνηγορούσε το ύψος της (1.83) αλλά και η βαθιά μπάσα φωνή της.
η Lear μεγάλωσε στη Νότια Γαλλία και στην Ελβετία και σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως μοντέλο. Πόζαρε ολόγυμνη σε τεύχος του Playboy το 1978,  για να τονίσει για άλλη μια φορά ότι ήταν γεννημένη γυναίκα και ότι όλα τα άλλα ήταν διαφημιστικό κόλπο. Σήμερα 35 χρόνια αργότερα, έγκυρες εφημερίδες ακόμα πιστεύουν ότι η Amanda Lear γεννήθηκε ως Alain Tapp. Μάλιστα σε άρθρο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από ιταλική εφημερίδα, υποστήριζε ότι είχε βρει το πιστοποιητικό γέννησης της Λιρ. Το όνομα της ήταν Αλέν Μορίς Λουί Ρενέ Ταπ, γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1939 στη Σαϊγκόν και ήταν άντρας. Μέχρι σήμερα, η εγκυρότητα του εγγράφου που βλέπετε δεν έχει αποδειχτεί και η διάσημη τραγουδίστρια αρνείται να απαντήσει. Το μόνο πού έχει παραδεχτεί είναι ότι είχε πολλά ψυχολογικά προβλήματα, αντιμετώπιζε κατάθλιψη και σχιζοφρένεια με φαρμακευτική αγωγή.
Η Αμάντα μέχρι το 2005 παρουσίαζε κυριακάτικο σόου στην ιταλική κρατική τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τα εικαστικά παρουσιάζοντας εκθέσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις Σήμερα, βρίσκεται στο Παρίσι, όπου και ανακάλυψε τα νέα της ενδιαφέροντα και παίζει στο θέατρο για 2η συνεχή χρόνια. 
Το 2012 κυκλοφόρησε στο Παρίσι το τελευταίο της άλμπουμ ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην πασαρέλα μετά από πολλά χρόνια.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΖΑ ΖΑ ΓΚΑΜΠΟΡ. 9 ΓΑΜΟΙ, 8 ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ

Η γνωστή ηθοποιός Ζα Ζα Γκαμπόρ δήλωνε πως είναι μια καταπληκτική νοικοκυρά γιατί κάθε φορά που εγκατέλειπε  έναν άντρα κρατούσε πάντα το σπίτι του. Και όταν το λέει αυτό κάποια που έχει 8 διαζύγια, 1 ακύρωση γάμου και αμέτρητες σχέσεις, τότε αποκτά άλλο νόημα. Ο απίστευτος βίος της γυναίκας θρύλου έχει και άλλα επεισόδια όπως του Ιουνίου του 89, στο Μπέβερλι Χιλς όταν η Gabor είχε χαστουκίσει τον  αστυνομικό Paul Kramer όταν την σταμάτησε για μια τροχαία παράβαση. Η Ζα Ζα καταδικάστηκε σε 3 μήνες φυλάκιση και 13 χιλ δολάρια πρόστιμο και δεν το μετάνιωσε. Αρχές του 2000 έπεσε θύμα απάτης του Μπέρναρντ Μάντοφ, χάνοντας τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μάντοφ εξαπάτησε επενδυτές, πληρώνοντας τις -πολύ υψηλές- αποδόσεις που τους είχε υποσχεθεί χρησιμοποιώντας κεφάλαια που λάμβανε από άλλους επενδυτές και έτσι χάθηκαν συνολικά 50 δισ. δολάρια.
Στις 6 Φεβρουαρίου η ζα ζα γιόρτασε τα 95α γενέθλιά της και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φρέντρικ Φον ΄Ανχαλτ έδωσε ένα πάρτι προς τιμήν της με 130 καλεσμένους. Η Ζα Ζα Γκαμπόρ γεννήθηκε στην Βουδαπέστη το 1917 και κέρδισε τίτλους ομορφιάς ως η καλλονή της Αυστρο-Ουγγαρίας!. Όμως ο κόσμος την έμαθε από το Hollywood όπου πρωταγωνίστησε σε θρυλικές ταινίες. Moulin Rouge και "Ο Άρχων του Τρόμου". Ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός στην Ουγγαρία και είχε άλλες δύο αδερφές και αυτές ηθοποιοί. Την Ζα Ζα την ανακάλυψε ένας τενόρος το 1936 στη Βιέννη και τον ακολούθησε διαγράφοντας έτσι την καλλιτεχνική της πορεία.  Ποιο πολύ από την ηθοποιία όμως απασχόλησε τον τύπο για τους 9 γάμους. Ο Burhan Asaf ήταν Τούρκος πολιτικός και έμειναν μαζί από το 37 – 1941.  Κατά την άφιξή τους στην Τουρκία η πανέμορφη ηθοποιός τράβηξε την προσοχή του Κεμάλ Ατατούρκ και άρχισε ένα ειδύλλιο που κράτησε αρκετούς μήνες. Με τον διάσημο ξενοδόχο Conrad Hilton έμειναν μαζί από το 1942 μέχρι το 1947 και τότε γεννήθηκε το μοναδικό της παιδί, η Φραντζέσκα Χίλτον. το 1955 ο ζάπλουτος επιχειρηματίας άφησε ένα ποσοστό κέρδους των ξενοδοχείων στην πρώην σύζυγό του για το υπόλοιπο της ζωής της. 
Με τον George Sanders, Βρετανό ηθοποιό παντρεύτηκε το 1949  και χώρισε το 1954 λόγω του διάσημου δεσμού  της με τον γιο του δικτάτορα του Άγιου Δομίνικου Ραφαέλ Τρουχίγιο. Ο Herbert Hutner Αμερικανός τραπεζίτης ήταν ο επόμενος για μια 6ετία. Ακολούθησε ο  πετρελαιοπαραγωγός Joshua Cosden για μόλις έναν χρόνο. Και με τον  Jack Ryan, σχεδιαστή της κούκλας μπάρμπι έμεινε μόνο 17 μήνες. Ο δικηγόρος Michael O'Hara έμεινε στο πλάι της για 7 χρόνια. Με τον διάσημο μεξικανό ηθοποιό Felipe de Alba ο γάμος πραγματοποιήθηκε σε ένα πλοίο και ο καπετάνιος χοροστάτησε, αλλά η Gabor δεν ήταν ακόμη νόμιμα διαζευγμένος από την έβδομη σύζυγό της. Από το 1982 η θρυλική ντίβα είναι παντρεμένη με τον κατά 26 χρόνια νεότερό της πρίγκιπα Γερμανικής καταγωγής, υιοθετημένο γιο της πριγκίπισσας Μαρίας-Αυγούστας.


Η σκληρή κόντρα που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στην κόρη της Φραντσέσκα Χίλτον και τον σύζυγο της πρίγκιπα Φρέντερικ τους έφερε αντιμέτωπους στα δικαστήρια. Η μοναχοκόρη της ηθοποιού κατηγόρησε τον Άνχαλτ για κακοδιαχείριση των οικονομικών της μητέρας της αλλά στη δίκη που ακολούθησε, μεγάλος "νικητής" αναδείχθηκε ο σύζυγος της θρυλικής ντίβας.
Το 2002 η Ζα Ζα τραυματίστηκε σε τροχαίο όταν το όχημα που οδηγούσε η κομμώτρια της έπεσε πάνω σε φανάρι στο Λος Άντζελες. βρέθηκε στο νοσοκομείο για 2 και πλέον μήνες και από τότε είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. το 2010 έκανε εγχείρηση τοποθέτησης τεχνητού γοφού και τελικά υπέστη ακρωτηριασμό του ενός ποδιού. Πριν από ενάμιση χρόνο είχε πέσει σε κώμα και επανήλθε 6 μέρες αργότερα. 
Η θρυλική σταρ σήμερα είναι απομονωμένη στην έπαυλή της στο Μπέλ Αιρ ένα σπίτι που ανήκε στον μεγάλο Έλβις Πρίσλευ και αγοράστηκε το 1974..

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΟΙ ΣΤΟΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

Όλες οι γνωστές ευρωπαϊκές χώρες, έχτισαν υπόγειες στοές, με σκοπό τη φυγάδευση πολιτικών κυρίως, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για την Αθήνα όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα σπήλαια και στοές, σε όλο τον κόσμο!. Το βουνό της Πεντέλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον ελλαδικό χώρο. Εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν την εμφάνιση περίεργων φώτων και θορύβων.  Σίγουρα πολλοί θα έχετε ακούσει για το πασίγνωστο και αποδεδειγμένο φαινόμενο του σταματημένου αυτοκινήτου που σε συγκεκριμένη πλευρά του βουνού αντί να κυλά λόγω της κλίσης ή της πλαγιάς, λόγω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι από εκεί πάρθηκαν τα ιερά μάρμαρα για την κατασκευή του Παρθενώνα, στον οποίο ποτέ δεν έχει κάτσει κάποιο περιστέρι ή άλλο πτηνό, πράγμα ανεξήγητο. στο σπήλαιο «Αμώμων» ή όπως όλοι γνωρίζουμε «Σπηλιά του Νταβέλη» δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο εκκλησάκια του Αγ.Νικολάου και του Αγ.Σπυρίδωνα. 
Μέχρι και το 1979, η σπηλιά είχε τεχνητά μονοπάτια που οδηγούσαν στο εσωτερικό της και φτάνοντας στο πάτο του, συναντούσαμε τη στοά! η σπηλιά έχει πλέον κτιστεί στο σημείο του πηγαδιού. Μετά από είκοσι λεπτά στα έγκατα του βουνού, το τούνελ διακλαδώνεται. το αριστερό πέρασμα, σύμφωνα με ερευνητές καταλήγει στη Δυτική πλευρά του Λυκαβηττού. Το τούνελ συνεχίζει και πέρα από αυτό το άνοιγμα, διασχίζοντας όλο το Γαλάτσι και περνώντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, καταλήγει πάλι σε διακλάδωση, ακριβώς κάτω από το λόφο του Στρέφη, όπου ένα άλλο τούνελ καταλήγει στο λόφο της Πνύκας, στου Φιλοπάππου.
Στο Λυκαβηττό η είσοδος της στοάς βρίσκεται στη δυτική πλευρά και φτάνει μέχρι το κέντρο. ακριβώς κάτω από την συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Ξενοφώντος. Από εκεί μας δίνουν την επιλογή είτε να πάμε προς τον Εθνικό κήπο, είτε προς Παλαιό Φάληρο. Στην Αθήνα υπάρχει μια κρυφή είσοδος και έχουμε περάσει όλοι άπειρες φορές από δίπλα της. Είναι κλεισμένη με σιδερένια πόρτα και τεράστια λουκέτα. Είναι στην οδό Φιλελλήνων εκεί που διασταυρώνεται με την οδό Σταδίου. Σε ένα άλλο σημείο στον εθνικό κήπο δίπλα ακριβώς από τη Βουλή, όπου τώρα στεγάζεται το πενταόροφο πάρκινγκ των βουλευτών, ερασιτέχνες ερευνητές λένε ότι ξεκινούσε η στοά με τις τεράστιες αρχαίες κολώνες. Το τούνελ ήταν γνωστό ως μέσο διαφυγής για την βασίλισσα Αμαλία και διασχίζει ολόκληρο τον Εθνικό κήπο. 
Το μονοπάτι είναι κατηφορικό και δύσβατο. Έχει 2,5 χιλιόμετρα μήκος και καταλήγει σε ένα πάρα πολύ γνωστό σημείο! Στο Υπουργείο Παιδείας και στο εκκλησάκι της Άγιας Δύναμης. Στο βάθος του διακρίνεται η αρχή του υπόγειου μονοπατιού και από εκεί φτάνουμε κάτω από τον παρθενώνα. Ο βράχος της ακρόπολης είναι τελείως κούφιος!. Μέσα βρίσκουμε τα περισσότερα αρχαία μνημεία από οποιοδήποτε άλλο πέρασμα. Από εκεί  φτάνεις σε ακόμη μία κρύπτη αρκετά πλατιά, και καταλήγεις σε πολυτελέστατα λουτρά του 1ου αιώνα μ.Χ!! είναι του Αδριανού. Οκτώ όμοια δωμάτια. κοιτάζοντας τα ανακαλύπτεις ότι είσαι πλέον στη Δεξαμενή, κάτω από το Κολωνάκι !!. 
κάτω από τα πόδια μας, από τις πολυσύχναστες λεωφόρους και τις δαιδαλώδεις συνοικίες της, η Aθήνα κρύβει μια ιστορία χιλιετιών. Έργα τέχνης, θεμέλια σπιτιών, δρόμοι και τάφοι ξαφνιάζουν και γοητεύουν με την ανακάλυψή τους. Σωστικές ανασκαφές της Aρχαιολογικής Yπηρεσίας, κατασκευές θεμελίων νέων οικοδομών και διαπλατύνσεις δρόμων έφεραν στην επιφάνεια ένα μέρος της Aθήνας του υπεδάφους. 
Όλα αυτά βέβαια για τις στοές τα υποστηρίζουν όσοι εξερευνούν εδώ και χρόνια την υπόγεια Αθήνα, γιατί επίσημα κανείς δεν λέει ότι ολόκληρη η πρωτεύουσα συναντιέται υπογείως από αρχαιοτάτων χρόνων..    

ΓΙΟΝΑΓΚΟΥΝΙ. ΜΙΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 10.000 ΕΤΩΝ

Ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία βρίσκεται το μικρό νησί Γιοναγκούνι. Στα ανοιχτά, στη νότια πλευρά σε βάθος περίπου 20 μέτρων ο δύτης Κιχατσίρο Αρατάκε, ανακάλυψε τον Μάρτη του 85 έναν μυστηριώδη σχηματισμό από κυκλώπεια ερείπια μιας αρχαίας πόλης, ενός άγνωστου πολιτισμού. Αυτό που υπήρχε εκεί κάτω δεν το είχε δει κανείς για 10 χιλιάδες χρόνια. Στα ολοκάθαρα νερά της περιοχής μπορεί να δει κανείς να στέκεται στον βυθό ένας μεγαλιθικός σχηματισμός που φαίνεται να είναι φτιαγμένος από ανθρώπινα χέρια, με αρκετά μεγάλα κατασκευασμένα σκαλιά και τεράστιους κατακόρυφους τοίχους. Η πολύχρονη έρευνα που έγινε στη περιοχή απέδειξε ότι υπήρχαν και μεγάλα συμμετρικά κανάλια με γωνίες και βάθος 2 μέτρων. Αυτό το μεγαλιθικό μνημείο εκτείνεται σε απόσταση δεκάδων μέτρων και εκτός από τα τείχη που παραπέμπουν στις μυθικές υποβρύχιες πόλεις των Αβυσσαίων έχουν ανακαλυφθεί αψίδες, πλακόστρωτοι δρόμοι και σκάλες. Σε ένα σημείο μάλιστα υπάρχει και μια τεράστια πυραμίδα!.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η υποβρύχια , άγνωστη πολιτεία εκτεινόταν σε ένα αδιευκρίνιστο μήκος σε ολόκληρη την περιοχή μέχρι την Οκινάουα, που απέχει από εκεί 500 χιλιόμετρα! Κάποιοι δίνουν στα κτίσματα ηλικία τουλάχιστον 8 έως 10.000ων ετών, αλλά η τεχνολογία που απαιτείται για να φτιαχτούν αυτά τα κτίσματα δεν ταιριάζει με καμιά γνωστή ιστορική περίοδο. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται ακόμη και  για πόλη εξωγήινων. Τώρα 23 χρόνια μετά την ανακάλυψη οι απίστευτες υποβρύχιες εικόνες που βλέπετε κάνουν τον γύρο του κόσμου για να γνωρίσουν όλοι ένα ακόμη μυστήριο που αναζητά την λύση. Οι ρεαλιστές επιστήμονες επιμένουν ότι όλα αυτά έχουν κατασκευαστεί από κάποια παράξενη γεωλογική διεργασία και έχουν προκληθεί γι αυτόν τον λόγο έντονες διαμάχες γύρω από την προέλευση και την ταυτότητα της μυστηριώδους, γιγάντιας λίθινης κατασκευής. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για εξ ολοκλήρου ανθρώπινο κατασκεύασμα, φυσικό δημιούργημα ή αλλοιωμένο από ανθρώπινο χέρι φυσικό φαινόμενο. 
Ο διάσημος θαλάσσιος γεωλόγος Μασαάκι Κιμούρα, υποστηρίζει πως ο λίθινος όγκος λαξεύτηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν βρισκόταν ακόμη πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μελετώντας τη δομή και τη φυσιολογία του, έχει  αναγνωρίσει ίχνη κάστρων, δρόμων και μνημείων, πράγμα που τον οδηγεί στην εικασία ότι ενδεχομένως να πρόκειται για απομεινάρι της χαμένης ηπείρου των Μου, που αποτελεί την αντίστοιχη ιαπωνική εκδοχή της Ατλαντίδας.
σήμερα οι δύτες απαγορεύεται να επισκεφθούν την περιοχή, χωρίς ειδική άδεια,  γιατί η καταγραφή από τους επιστήμονες δεν έχει ακόμα τελειώσει. Στο τέλος του πανάρχαιου μνημείου βρέθηκε πρόσφατα ένας μεγάλος βράχος με σχήμα οβάλ που κάθεται πάνω σε μια γωνιακή βάση. Η αιχμή του βράχου δείχνει τον Βορρά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η κατασκευή έδειχνε την ώρα της ημέρας, κάτι σαν ηλιακό ρολόι. Πως όμως κόπηκε ο βράχος με αρμονία αφού πριν από 10 χιλιάδες χρόνια δεν είχε ανακαλυφθεί το μέταλλο; Ο καθηγητής Kimura υποστηρίζει ότι ο κατασκευαστής εισήγαγε ξύλινες σφήνες τυλιγμένες με ύφασμα ή φυτικό προϊόν μέσα στις τρύπες του βράχου. Μετά χρησιμοποίησε νερό έτσι ώστε το ξύλο να φουσκώσει και ο βράχος να αποκοπεί. 
23 χρόνια μετά την ανακάλυψη  η πραγματική φύση του Yonaguni παραμένει ένα μυστήριο. Όταν οι δύτες βουτάνε στην περιοχή που βρίσκεται το μνημείο γυρνάνε πίσω σε μια προϊστορική εποχή για την οποία δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΒΑΡΩΝΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ο Σον Ατγουντ είναι από τις περιπτώσεις ανθρώπων που τα είχαν όλα αλλά τα κατέστρεψαν. Από το ζενίθ έφτασε στο ναδίρ και  τελικά κατάφερε να ισορροπήσει και κυρίως να αποτελέσει σήμερα ένα παράδειγμα προς αποφυγήν. Η απίστευτη ιστορία του Βρετανού εκατομμυριούχου χρηματιστή Shaun Attwood που έγινε μεγαλέμπορος ναρκωτικών, ξετυλίχτηκε μέσα από ένα φοβερό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο και το είδαν 50 εκ. άνθρωποι.   
 Μεγαλωμένος σε μια μικρή πόλη έξω από το Λίβερπουλ ήταν ο πρώτος από την οικογένειά του που πήγε στο πανεπιστήμιο. Πήρε πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων το 1990 και μπήκε στην χρηματιστηριακή αγορά. Ασφυκτιούσε, όμως, μέσα στο πανάκριβο κοστούμι του και οι καθώς πρέπει συμπεριφορά τον έκανε να θέλει να δραπετεύσει αφού το μυαλό του ταξίδευε διαρκώς. Μεγάλη του αγάπη η rave μουσική και η αχαλίνωτη διασκέδαση, ένας τρόπος ζωής δηλαδή που δεν συμβάδιζε με αυτόν του Άγγλου επιτυχημένου χρηματιστή. Έβλεπε το χρηματιστήριο σαν ένα αναγκαίο «κακό» αν και τα κέρδη του ήταν τεράστια. Έτσι ξαφνικά πήρε τα χρήματα του, παραιτήθηκε από την δουλειά του και  το' ριξε στην τρέλα και στα ναρκωτικά. Δίχως μέτρο, δίχως τύψεις, χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις, ζούσε μόνο για το σήμερα και για την έξαψη που του προκαλούσαν τα πάρτι. 
Μετακόμισε στο Φοίνιξ κι άρχισε να διοργανώνει rave πάρτι. Μετά από λίγο καιρό ξεκίνησε να εισάγει στις ΗΠΑ μεγάλες ποσότητες χαπιών έκστασι από την Ολλανδία και έφτασε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους της περιοχής. Έγινε προμηθευτής της μεξικανικής μαφίας και μπήκε στο στόχαστρο της ιταλικής μαφίας του «Ταύρου» Σάμι Γκραβάνο. Οι Ιταλοί είχαν φτιάξει απόσπασμα με σκοπό να τον απαγάγουν μέσα από κλαμπ και να τον σκοτώσουν. Ο Σον ήθελε λέει να μυήσει τους Αμερικανούς στην κουλτούρα της βρετανικής rave σκηνής με την οποία είχε μεγαλώσει. Όλα τα πάρτι, όμως, κάποια στιγμή τελειώνουν.
Ο «Άγγλος Σον», όπως ήταν το παρατσούκλι του στην Αριζόνα  δεν άργησε να πέσει στα χέρια της αστυνομίας και να καταλήξει στη φυλακή Maricopa που είναι ένα από τα χειρότερα σωφρονιστικά ιδρύματα με τον πιο σκληρό διοικητή. Εκεί, στα 34 του, το 2002 είδε ανατριχιαστικούς τύπους. Στο διπλανό του κελί ήταν ένας ψυχοπαθής δολοφόνος και ο πρώτος συγκάτοικός του ήταν ένας σατανιστής ιερέας με μια πεντάλφα ζωγραφισμένη στο μέτωπό του, μέλος μιας αίρεσης κανίβαλων που έπιναν αίμα. 
Ο Σον Ατγουντ καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος και εμπόριο ναρκωτικών, σε 10 χρόνια φυλάκιση και τελικά μετά από 28 μήνες, το 2004, αποφυλακίστηκε. Εκεί μέσα στο βρώμικο κελί το έριξε στη λογοτεχνία. Διάβασε πάνω από 1000 βιβλία και μελέτησε κυρίως ψυχολογία και φιλοσοφία σε μια προσπάθεια να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και το παρελθόν του. Άρχισε να στέλνει κείμενα του εκτός φυλακής και σήμερα είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας. Προσπαθεί μέσω της ιστορίας του να διώξει όσο περισσότερα παιδιά μπορεί μακριά από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Η εμπειρία του στη φυλακή τον έκανε να δει τη ζωή του με άλλο μάτι.
Μοναδική του ασχολία η αφήγηση της ιστορίας του σε σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία και σε όσα ευρωπαϊκά σχολεία τον καλούν. Ο 45χρονος θεωρεί υποχρέωση του να βοηθά στην επιμόρφωση των νέων για να μην κάνουν τα ίδια λάθη με εκείνον.  Έτσι, με αυτό τον τρόπο, ο σον άτγουντ μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος του προς την κοινωνία. τα δύο του βιβλία με τίτλους hard time και party time έχουν γίνει ανάρπαστα όπως και άλλα τρία e-book που έγραψε τα τελευταία χρόνια

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Το Ηράκλειο της Αιγύπτου. Η εντυπωσιακή ελληνική «βυθισμένη πόλη» που ένωνε την αρχαία Ελλάδα με την Αφρική και είχε το θρυλικό λιμάνι που βυθίστηκε πριν από 1.200 χρόνια, έρχεται στην επιφάνεια μετά από την φοβερή ανακάλυψη των αρχαιολόγων.

είναι εκπληκτικά τα αρχαία ευρήματα του σπουδαίου ελληνικού πολιτισμού από μία πόλη μύθο, την οποία κατάπιε η Μεσόγειος Θάλασσα και θάφτηκε κάτω από τόνους άμμου και λάσπης. Στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας εδώ και 13 χρόνια που ανακαλύφθηκε η βυθισμένη πόλη περίμεναν όλοι την στιγμή που θα βγουν στην επιφάνεια τα αγάλματα και τα υπόλοιπα ευρήματα για να ανοίξει μία νέα ιστορική περίοδος για την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το λιμάνι που ονομαζόταν Θώνις φέρεται να λειτουργούσε σαν μια «Αλεξάνδρεια πριν την κανονική Αλεξάνδρεια», δηλαδή μια υποχρεωτική πύλη εισόδου στην Αίγυπτο που ευημερούσε για πολλές δεκαετίες αλλά χάθηκε ξαφνικά. 

Η χαμένη πόλη ανακαλύφθηκε το 2000 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιό και σήμερα οι ερευνητές ανακαλύπτουν συνεχώς απίστευτα διατηρημένα ναυάγια, άγκυρες, 16 τεράστια αγάλματα, χρυσά νομίσματα και δεκάδες μικρές σαρκοφάγους από ασβεστόλιθο που πιστεύεται ότι περιείχαν κάποτε μούμιες ζώων. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 64 ναυάγια, άγκυρες και πολλές τεράστιες επιγραφές γραμμένες στα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά, αναδεικνύοντας τη σπουδαία εμπορική σημασία της πόλης. Μέσω αυτών των σημαντικών ευρημάτων θα μάθουμε πολλά για το πώς ήταν η ζωή στο θρυλικό λιμάνι του Ηρακλείου όπως ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που έγινε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 
Η παράκτια πόλη για αιώνες θεωρούνταν μάλλον αποκύημα φαντασίας αν και ο Όμηρος την ανέφερε συχνά κάνοντας λόγο για ένα λιμάνι αμύθητου πλούτου το οποίο είχαν επισκεφτεί ο Πάρης και η Ωραία Ελένη για να βρίσκονται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Τελικά η πόλη αποδείχτηκε αληθινή και οι αρχαιολόγοι δημιουργούν τώρα σταδιακά μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή εκεί. Δημιούργησαν την τρισδιάστατη ανακατασκευή της πόλης, στο επίκεντρο της οποίας πιθανότατα υπήρχε ένας τεράστιος ναός του  Άμμωνα- Γκέρεμπ που ήταν ο υπέρτατος θεός των Αιγυπτίων εκείνη τη χρονική περίοδο.
Ο διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Οξφόρδης ανακοίνωσε πως η πόλη ήταν μεγάλη και η περιοχή έχει συντηρηθεί πολύ καλά αφού όλα τα αρχαιολογική ευρήματα ήταν θαμμένα για εκατοντάδες χρόνια στον βυθό της μεσογείου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αρχίζουν να δημιουργούν μια πλούσια εικόνα για το εμπόριο και τη φύση της θαλάσσιας οικονομικής πολιτικής εκείνης της περιόδου, δηλαδή μεταξύ 8ου και 2ου αιώνα π.Χ. Όπως εικάζεται πολλά από πλοία φαίνεται να έχουν σκοπίμως βυθιστεί, δημιουργώντας ένα μεγάλο «νεκροταφείο». Τα περισσότερα παραμένουν διατηρημένα σε καλή κατάσταση στη λάσπη του βυθού ενώ οι 700 αρχαίες άγκυρες διαφόρων ειδών, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη συλλογή που έχει βρεθεί ποτέ από τον αρχαίο κόσμο. Όπως όλα δείχνουν στο Ηράκλειο ξεφόρτωναν υποχρεωτικά τα ξένα πλοία με προορισμό την Αίγυπτο, εκεί γινόταν ο σχετικός τελωνειακός έλεγχος και πληρώνονταν οι επιβαλλόμενοι δασμοί, προτού τα εμπορεύματα μεταφορτωθούν σε μικρότερα πλοία που έπλεαν κατά μήκος του Νείλου ποταμού προς την ενδοχώρα.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να διευκρινιστούν τα αίτια της καταστροφής του ηρακλείου. Η άνοδος της θάλασσας, ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σεισμός ή ένα αρχαίο τσουνάμι είναι τα επικρατέστερα σενάρια.    

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η ΠΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΒΙΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ 160 ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΡΟΜΟΥ..

Οι ιστορίες με φαντάσματα εξιτάρουν τους περισσότερους αφού ασκούν πάνω τους μία παράξενη γοητεία, όσο κι αν λένε στον εαυτό τους ότι «φαντάσματα δεν υπάρχουν». Το μυστηριώδες σπίτι του Winchester είναι ένα κολοσσιαίο οικοδόμημα, χτισμένο στα θεμέλια μιας προκατάληψης. Κατασκευάστηκε  από την χήρα του πλουσιότερου εμπόρου όπλων στον κόσμο γιατί τα φαντάσματα αυτών που είχαν σκοτωθεί από τα όπλα Winchester θα στοίχειωναν την ζωή της. Το όραμα έλεγε ότι η κατασκευή δε θα τελείωνε ποτέ όσο εκείνη θα ζούσε. Και έτσι έγινε. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1884 στο San Jose της Καλιφόρνια και συνεχίστηκε ασταμάτητα για 38 χρόνια, μέχρι το θάνατο της Sarah το 1922 στα 83 της.
Οι ήχοι από τα σφυριά και τα πριόνια των 22 ξυλουργών ακούγονταν μέρα και νύχτα. Το σπίτι αναπτυσσόταν ραγδαία, τα οικοδομικά σχέδια τελείωναν σύντομα και κάθε πρωί συζητούσε η Σάρα με τους εργοδηγούς για τα νέα σχέδια του σπιτιού. Κάθε μέρα το οικοδόμημα έπαιρνε άλλη μορφή και έτσι προέκυψε η πρωτότυπη αρχιτεκτονική που βλέπετε. Ούτε ο καταστροφικός σεισμός της εποχής δεν την πτόησε. Το σπίτι των 160 δωματίων που φτάνει ακόμη και τους 7 ορόφους, είναι στοιχειωμένολένε οι Αμερικανοί  και γεμάτο με παράξενες «λεπτομέρειες». 
Αμέτρητες σκάλες που οδηγούν στο ταβάνι. Ντουλάπες που ανοίγουν και εμφανίζονται κενοί τοίχοι. Πόρτες παγίδες που οδηγούν στο κενό. Που ανοίγουν αλλά δεν υπάρχει πάτωμα ή καταλήγουν σε  τοίχους. Μπάνια με γυάλινες πόρτες, άφθονα σχέδια αραχνών, πολύφωτα, κρεμάστρες και σκαλιά, κανονισμένα να υπάρχουν όλα επί 13. Αμέτρητοι θόρυβοι, πόρτες που χτυπούν και τρίζουν, βήματα που ακούγονται τη νύχτα, φώτα που μετακινούνται και χερούλια πόρτας που γυρίζουν μόνα τους. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται να πιστεύεις σε φαντάσματα για να τρομάξεις από το μέγεθος και την μυστηριώδη πολυπλοκότητα του κτιρίου.
Οι Αμερικανοί το λένε  Winchester Mystery House και τώρα λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο. Η προσωπική κατοικία της συζύγου του μεγιστάνα των όπλων William Winchester κόστισε πριν από 130 χρόνια 5,5 εκ δολάρια. Η σάρα κληρονόμησε πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια και το 50 τοις εκατό της Εταιρείας όπλων που της έδινε $ 1.000 την ημέρα. Το ποσό αυτό είναι περίπου ισοδύναμο με μεροκάματο 300 χιλ δολ σήμερα. Το αρχοντικό που μοιάζει με λαβύρινθο είναι χτισμένο σε μια πλωτή βάση που του επιτρέπει να μετατοπίζεται ελεύθερα σε σεισμούς. 
Στα 160 δωμάτια, συμπεριλαμβάνονται 40 υπνοδωμάτια, 2 αίθουσες συγκεντρώσεων, 47 τζάκια, 10.000 υαλοπίνακες, 17 τουαλέτες, δύο υπόγεια και τρεις ανελκυστήρες. Έχει χρυσό και ασήμι στους πολυελαίους και χειροποίητα ψηφιδωτά δάπεδα. Οι ανέσεις του σπιτιού ήταν σπάνιες για την εποχή του. Περιλάμβαναν σύστημα θέρμανσης με αέρα, τουαλέτες με υδραυλικές εγκαταστάσειςφώτα αερίου.
Όταν πέθανε η Γουίντσεστερ, όλα τα υπάρχοντά της κληροδοτήθηκαν στην ανιψιά της που ήταν και προσωπική γραμματέα της. Το παράξενο σπίτι πουλήθηκε σε δημοπρασία για $ 135.000  τον Φεβρουάριο του 1923 και έκτοτε άνοιξε για το κοινό. Οι περισσότεροι λένε πως το σπίτι πλέον προστατεύεται από τα φαντάσματα που είχαν έρθει να μείνουν εκεί μετά από πρόσκληση της Sarah Winchester. Η εκκεντρική γυναίκα φαίνεται ότι άρχισε να πάσχει από ψυχοσωματικά προβλήματα μετά τον ξαφνικό χαμό της μονάκριβης κόρης της λίγες ημέρες μετά την γέννα ενώ ο θάνατος του άνδρα της ήταν το τελειωτικό χτύπημα.