Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ!

Η δραματική ιστορία του Αμερικανού στρατιώτη Μπάουι Μπέργκνταλ  είναι βγαλμένη από χολιγουντιανή ταινία. Ο 28χρονος λοχίας αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από πέντε χρόνια ομηρίας στο Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν. Ζούσε σε υπόγεια, αποκομμένος από την κοινωνία, με τους γονείς να τον αναζητούν και πολλοί να τον θεωρούν νεκρό από καιρό. Ένα σενάριο ζωής που θυμίζει έντονα το Homeland, μια από τις πιο αγαπημένες σειρές των τελευταίων χρόνων στις ΗΠΑ όπου o Αμερικανός πεζοναύτης Νίκολας Μπρόντι επιστρέφει σαν ήρωας στην πατρίδα του ύστερα από οχτώ χρόνια ομηρείας στο Ιράκ.
Ο 28χρονος Μπέργκνταλ δηλώθηκε αγνοούμενος στις 30 Ιουνίου του 2009 ενώ υπηρετούσε στο Αφγανιστάν. ο λοχίας πιάστηκε αιχμάλωτος των Ταλιμπάν έξω από την βάση στη νοτιοανατολική επαρχία Πάκτικα ενώ σκοτώθηκαν 6 άλλοι στρατιώτες. Αρχές Δεκεμβρίου του 2011 ο Bergdahl προσπάθησε να διαφύγει αλλά δεν τα κατάφερε. Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τον χαμένο στρατιώτη. Σε αυτό, ο Μπάουι ασκούσε έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική της χώρας του και φαινόταν να παίρνει το μέρος των απαγωγέων του. Τότε ειπώθηκε ότι ο Αμερικανός στρατιώτης είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου, ενδεχομένως και βασανιστήρια για να τα πει όλα αυτά. Ο,τι είχε ειπωθεί στο σίριαλ και για τον πεζοναύτη Μπρόντι, ο οποίος επίσης είχε εμφανιστεί σε ένα βίντεο πριν την απελευθέρωσή του καταγγέλλοντας την πολιτική της Ουάσινγκτον. Οι παραλληλισμοί ανάμεσα στο Homeland και την ιστορία του Μπάουι είναι πολλοί και η αληθινή περίπτωσή, αναρωτιούνται διάφοροι, μήπως ενέπνευσε τους σεναριογράφους της σειράς;.
Η απελευθέρωση του στρατιώτη Μπέργκτνταλ έχει και  πολιτικές συνέπειες γιατί οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι ο αντάλλαξε τον Αμερικανό με πέντε επικίνδυνους Ταλιμπάν που κρατούνταν στην βάση του Γουαντάναμο, χωρίς να ενημερώσει το κογκρέσο. Δύο ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση Ομπάμα διαπραγματευόταν μέσω Κατάρ την ανταλλαγή και τα κατάφερε. Ελεύθεροι έμειναν ο επικεφαλής του στρατού των Ταλιμπάν, δύο υπουργοί και 2 ανώτερα στελέχη της οργάνωσης. 
Ο Μπέργκνταλ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις και μεταφέρθηκε σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Γερμανίας εκεί "θα αρχίσει η διαδικασία επαναπροσαρμογής, θα έχει το χρόνο να αφηγηθεί την ιστορία του, να αποβάλει τη συσσωρευμένη ένταση και να αρχίσει την επανασύνδεσή του με την οικογένειά του". Αφού ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις, θα μεταφερθεί στη στρατιωτική ιατρική μονάδα του Σαν Αντόνιο του Τέξας. 
Ο Μπάουι Μπέργκνταλ έχει γίνει η σκιά του παλιού του εαυτού λένε όσοι τον είδαν. Δείχνει απίστευτα καταβεβλημένος σωματικά, ενώ οι πρώτοι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί του, λένε ότι δυσκολεύεται πολύ να εκφραστεί στα αγγλικά. «Είναι σαν ένας δύτης, ο οποίος πηγαίνει για μια κατάδυση σε βαθιά νερά και πρέπει να ανέβει στην επιφάνεια ώστε να κάνει αποσυμπίεση, λέει ο πατέρας του, προαναγγέλλοντας μια μακρά και επίπονη πορεία επιστροφής στην αμερικανική πραγματικότητα.

Μουσική μπαλόνια και κίτρινες κορδέλες κοσμούν τους δρόμους στη γενέτειρα του Μπάουι τη μικρή ορεινή κοινότητα Χάιλι στο Αϊντάχο, μετά την είδηση της απελευθέρωσης. Οι γονείς του δήλωσαν πανευτυχείς όταν άκουσαν την ανακοίνωση από τον πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε όλοι οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Κάποιοι όμως λένε ότι τώρα όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απαγωγής για να ελευθερωθούν και άλλοι τρομοκράτες των Ταλιμπάν ή της Αλ Κάιντα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου