Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΕΓΙΝΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΑ ΣΤΑ 8 ΤΗΣ, ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΥΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΒΙΒΛΙΟ

Το 1998 η Shyima Hall έζησε τον χειρότερο εφιάλτη της ζωή της ή έτσι νόμιζε τουλάχιστον γιατί δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε. Σε ηλικία 8 ετών οι γονείς της την πούλησαν προκειμένου να ξεπληρώσουν ένα χρέος τους. Για τα επόμενα 4 χρόνια έζησε μαζί με ένα πολύ πλούσιο ζευγάρι στην Καλιφόρνια. Εργαζόταν για 20 ώρες την ημέρα μέσα στο σπίτι, την κακομεταχειρίζονταν και την κρατούσαν κλειδωμένη στο δωμάτιο της στο υπόγειο, όταν τελείωνε την εργασία της. ένα βρώμικο στρώμα, ένα φωτιστικό και ένα μικρό τραπέζι ήταν τα μόνα αντικείμενα της ενώ η Shyima κρατούσε τα ρούχα στη βαλίτσα της. Η λύτρωση για την κοπέλα ήρθε όταν η πρόνοια δέχθηκε ανώνυμο για τηλεφώνημα για την ύπαρξη μιας σύγχρονης σκλάβας και έτσι μπήκε ένα τέλος στο
Γολγοθά της.


Η νεαρή κοπέλα σήμερα στα 24 της θέλησε να μιλήσει για την δουλεία, την απομόνωση και την λεκτική βία μέσα από ένα βιβλίο με τίτλο κρυμμένο κορίτσι. Ήταν ένα από τα 11 παιδιά της οικογένειας που ζούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι γονείς ήταν πολύ φτωχοί ενώ ο πατέρας μέθυσος, βίαιος και άνεργος. Το κορίτσι μεγάλωσε σε ένα μικρό σπίτι με ένα μόνο μπάνιο που το χρησιμοποιούσαν τρεις οικογένειες, και κοιμόταν με μια κουβέρτα στο πάτωμα. Ποτέ δεν είχε πάει στο σχολείο και ζούσε χωρίς ελπίδα. Το τέλος της παιδικής της ηλικίας ήρθε όταν την κατηγόρησαν ότι έκλεψε κάτι από το σπίτι ενός πλούσιου που το καθάριζε η μητέρα της. Όταν πήγε με τη μητέρα της για να ζητήσουν συγνώμη, οι ιδιοκτήτες ζήτησαν να αντικαταστήσουν τα κλοπιμαία με την μικρή Hall. Η μητέρα της το βρήκε καλή ιδέα γιατί δεν μπορούσε να θρέψει όλα τα στόματα των παιδιών της και το τελευταίο πράγμα που είπε στην μικρή όταν την αποχαιρέτησε, ήταν ότι “Αυτό είναι για το καλό της οικογένειας”.


Αρχικά η Hall ζούσε στο Κάιρο μέχρι που η πλούσια οικογένεια των Αιγύπτιων μετακόμισε στη Καλιφόρνια. Ο Ιμπραήμ και η  Motelib Νάσερ αποφάσισαν να μετακομίσουν με τα πέντε παιδιά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση εισαγωγών-εξαγωγών. Η Shyima δεν ήθελε να πάει αλλά δεν είχε άλλη επιλογή αφού ο τύραννος είχε ήδη συμφωνήσει να στέλνει στους γονείς της μικρής $ 30 το μήνα ως ενοίκιο του παιδιού. Ήταν μια παραδουλεύτρα που φρόντιζε την οικογένεια και τα 5 της παιδιά, έκανε όλες τις δουλείες και ζούσε πάντα με περιορισμούς και απαγορεύσεις. Την χτυπούσαν, την έβριζαν, την φυλάκιζαν και δεν την έστελναν στο σχολείο. Μάλιστα για να μην ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία την απειλούσαν πως θα πάει στην φυλακή και δεν θα ξαναδεί ποτέ την οικογένεια της.
Κι όμως το κορίτσι αυτό, που στα χαρτιά ήταν υιοθετημένο, απελευθερώθηκε χάριν στους γείτονες στα 12 της, στις 9 Απριλίου του 2002 όταν η Υπηρεσία Προστασίας παιδιών χτύπησε το κουδούνι της οικογένειας. ο Ιμπραήμ έδειξε την χειρόγραφη συμβολαιογραφική σύμβαση με τους γονείς του παιδιού  που έγραφε ότι για 10 χρόνια η μικρή θα δούλευε γι αυτούς με $ 30 το μήνα αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 3τη φυλάκιση. Η μικρή είχε δύο λύσεις, ή την επιστροφή στην Αίγυπτο ή την παραμονή στην Αμερική με θετούς γονείς και διάλεξε την δεύτερη. φιλοξενήθηκε από ανάδοχες οικογένειες, κατάφερε και σπούδασε στο κολέγιο ενώ αποζημιώθηκε με 77 χιλ. δολάρια από τον δυνάστη της.  


μπορεί τους πρώτους 6 μήνες να είχε προβλήματα στον ύπνο, να υπόφερε από άγχος και να έπαιρνε φάρμακα για την κατάθλιψη, όμως δεν το έβαλε ποτέ κάτω και σήμερα δουλεύει ως υποδιευθύντρια σε μεγάλο κατάστημα οικιακών συσκευών. Πρόσφατα έγινε μητέρα μιας πανέμορφης κόρης που απέκτησε με τον σύντροφό της, τον άνθρωπο που την στηρίζει σε ότι κάνει. Κάποια μέρα θέλει, λέει, να επιστρέψει στην Αίγυπτο για να επισκεφθεί τους αδελφούς και τις αδελφές της αλλά όχι τους βιολογικούς γονείς της, οι οποίοι ως σύγχρονοι δουλέμποροι την πούλησαν σαν αντικείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου