Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΕΛΑ ΓΟΥΟΛΣ, Η ΧΡΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΗΤΑΝ ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ!

4 Δεκεμβρίου 1980. Mια παράξενη φιγούρα, αυτόπτης μάρτυρας σε ληστεία στο Κλίβελαντ του Οχάιο πέφτει νεκρή κατά λάθος σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο κακοποιός που τη σκότωσε ούτε καν μπορούσε να φαντασθεί ότι θα έφερνε στην επιφάνεια ένα ζήτημα, που ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί με βεβαιότητα. Η 70χρονη κυρία που έμοιαζε με άνδρα, δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ηταν μια σπουδαία αθλήτρια, χρυσή Ολυμπιονίκης, πρωταθλήτρια Ευρώπης και κάτοχος πολλών ρεκόρ. Η Στανισλάβα Βαλασίεβιτς γεννήθηκε το 1911 ως Πολωνίδα γυναίκα και πέθανε ως Αμερικανίδα υπήκοος με το όνομα που έμεινε στην ιστορία, Στέλλα Γουόλς. Αλλά ως τι; Ως γυναίκα ή ως άνδρας;.
Ο θάνατός της «άνοιξε» ένα ζήτημα, το οποίο ακόμη διχάζει επιστήμονες και τον κόσμο του αθλητισμού 35 χρόνια μετά. Έκπληκτοι οι γιατροί στην νεκροψία ανακάλυψαν ότι η χρυσή ολυμπιονίκης του Λος Άντζελες είχε και ανδρικά γεννητικά όργανα, σαν ένας κανονικός άντρας. Στο φάκελό αναφέρθηκε ως ερμαφρόδιτη «σπάνια ιατρική κατάσταση, όπου συνυπάρχουν γυναικεία και ανδρικά σεξουαλικά όργανα».
Μόλις πρόσφατα στην Πολωνία ανακαλύφθηκε στο ληξιαρχείο της πόλης Βιέρχοβεντς ένα πιστοποιητικό γέννησης που αναφέρεται στον Στέφαν Βαλασίεβιτς κι όχι φυσικά στην Στανισλάβα. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση αθλητή με δύο φύλα. Η παρουσία χρωμοσωμάτων και των δύο φύλων σε διάφορους ιστούς του σώματος, παράγει ένα μωσαϊκό ανδρικών και γυναικείων χαρακτηριστικών. Αυτή η υποψία υπήρχε πάντα στους αγώνες που κέρδιζε με ευκολία. Την εποχή, που η Πολωνή αγωνιζόταν, κάποιες από τις αντιπάλους της είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το φύλο της. Πολλοί ζητούν σήμερα να διαγραφούν διακρίσεις και επιδόσεις. Οταν ήταν τριών μηνών η οικογένειά της μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ο πατέρας της εγκαταστάθηκε στο Κλίβελαντ, όπου βρήκε δουλειά ως εργάτης χάλυβα. Το 1927, μόλις στα 16 της, γρήγορη κι ευκίνητη, όπως ήταν, κέρδισε εύκολα θέση στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ. Δεν ήταν, όμως, πολίτης της χώρας και δεν μπορούσε να γίνει πριν από τα 21 χρόνια της. Τελικά, με την επιμονή της ομοσπονδίας στίβου των ΗΠΑ, της δόθηκε η αμερικανική υπηκοότητα διότι όλοι έβλεπαν μπροστά τους μια υποψήφια «χρυσή» Ολυμπιονίκη το 1932, και δεν είχαν άδικο.  
Η Βαλασίεβιτς κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 100μ. Το 1932 αγωνίσθηκε και στη δισκοβολία, όπου κατέλαβε την 6η θέση ενώ στους Παγκόσμιους αγώνες γυναικών, 2 χρόνια πριν  νίκησε στα 60, 100 και 200μ. με μεγάλη ευκολία. Ο θρίαμβος της Βαλασίεβιτς στους Ολυμπιακούς αγώνες έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και στην γενέτειρα της στην Πολωνία όπου χιλιάδες κόσμου την υποδέχθηκαν στο λιμάνι και της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός της Τιμής. Επόμενος στόχος το Βερολίνο το 1936. Εκεί η Βαλασίεβιτς αποφασίζει να τρέξει μόνο στα 100μ για να υπερασπίσει τον τίτλο της, αλλά προς γενική έκπληξη χάνει από την Αφροαμερικάδα Έλενα Στίβενς. Έξαλλη διατυπώνει αμφιβολίες για το φύλλο της αντιπάλου της και η ΔΟΕ διατάζει να γίνει τεστ φύλλου στην Αμερικανίδα. Το τεστ γίνεται κι επιβεβαιώνει αυτό που φώναζε η Στίβενς από την πρώτη στιγμή, ότι είναι 100% γυναίκα! Η Βαλασίεβιτς δεν ελέγχθηκε αφού κανείς δεν ακουμπούσε το ίνδαλμα της Αμερικής.
Το 1939 Γερμανοί και σοβιετικοί μοιράζονται τη Πολωνία και έτσι η χρυσή ολυμπιονίκης αποφάσισε να παραμείνει στις ΗΠΑ αλλά αρνήθηκε και πάλι την Αμερικανική υπηκοότητα. Θα την δεχτεί μόνο το 1947 όταν οι Σοβιετικοί θα έχουν κάνει κομμουνιστική τη πατρίδα της. Ήταν η χρονιά που παντρεύτηκε τον πυγμάχο, Νιλ Ολσον. Ο γάμος δεν διήρκεσε πολύ, αλλά η Βαλασίεβιτς κράτησε τ' όνομα Στέλλα Γουόλς – Ολσον και με αυτό έμεινε στην αθλητική ιστορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου