Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΙΡΛΕΙ ΤΕΜΠΛ, ΤΟ ΄΄ΚΟΡΙΤΣΙ ΘΑΥΜΑ΄΄ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

«Όσο η χώρα μας έχει την Shirley Temple, θα είμαστε μια χαρά» ήταν η διάσημη ρήση του Προέδρου της Αμερικής Franklin Roosevelt την δεκαετία του 30 για το κοριτσάκι που έχει μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η Σίρλευ Temple παρέμεινε ένα παιδί-φαινόμενο για όσα χρόνια διήρκεσε η κινηματογραφική της καριέρα ενώ υπήρξε από τις λίγες ηθοποιούς που είχαν τόσο μεγάλη επιρροή αλλά και προώθηση με αποτέλεσμα να γίνει διπλωμάτης των ΗΠΑ. Η ηθοποιός-σύμβολο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Η Σίρλευ, που άρχισε την καριέρα της σε ηλικία 3 ετών άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στην Καλιφόρνια, από φυσικά αίτια, με παιδιά εγγόνια και δισέγγονα να την αποχαιρετούν.

Το κορίτσι-θαύμα του Χόλιγουντ που έδειχνε πως το αμερικανικό όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, στα 6 της χρόνια πήρε τιμητικό βραβείο Όσκαρ μένοντας στην ιστορία ως η νεότερη νικήτρια. Οι κούκλες Σίρλεϊ Τεμπλ που κυκλοφόρησαν  μετά τις πρώτες της επιτυχίες ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια σε πωλήσεις. Δεν υπήρχε κοριτσάκι σε ολόκληρη την Αμερική που να μην ήθελε να αποκτήσει μια. Το όνομα της χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για το ειδικό κοκτέιλ που έφτιαξε ένας μπάρμαν το 1930 σε ένα εστιατόριο στο Μπέβερλι Χιλς για να πιει η μικρή σταρ, ένα μη αλκοολούχο ποτό με γρεναδίνη. Στα έξι της ήταν ήδη φτασμένη ηθοποιός, ενώ πριν μπει στην εφηβεία είχε γυρίσει 40 ταινίες. Ο μπαμπάς της ήταν τραπεζίτης και η μαμά της νοικοκυρά αφοσιωμένη στο να προστατεύει την κόρη της και να τη συνοδεύει στα στούντιο. Η  Σίρλεϊ έχοντας στη διάθεσή της μια στρατιά από εξειδικευμένους σεναριογράφους, χορευτές και συνθέτες για να προωθούν την καριέρα της, ήταν αληθινό χρυσωρυχείο για το κινηματογραφικό στούντιο της Fox και η ίδια απέδειξε ότι εκτός από λιλιπούτειες διαστάσεις διέθετε και δραματικό ταλέντο

Γεννημένη στις 23 Απριλίου του 1928 η μικρή Σίρλεϊ με τις ξανθιές μπούκλες, τα χαρακτηριστικά λακάκια και τις ικανότητές της στο χορό, μάγεψε το κοινό και επί τέσσερα χρόνια ήταν η μεγαλύτερη σταρ του Χόλιγουντ. Ηταν η εποχή του μεγάλου οικονομικού κραχ και η μικρή με τα υπέροχα παχουλά μαγουλάκια, ήταν το κατάλληλο αντίδοτο στην κατάθλιψη που απειλούσε ένα ολόκληρο έθνος. Στο πρόσωπό της, όλοι έβλεπαν το γλυκό, αθώο κοριτσάκι που θα ήθελαν να έχουν για κόρη τους και φυσικά η επιτυχία της δεν ήταν τυχαία. Ο κόσμος έκανε ουρές στα ταμεία για να γελάσει με τα παιδικά της σκέρτσα και τις σοβαρές, μικρομεγαλίστικες εκφράσεις που έπαιρνε το μωρουδίστικο πρόσωπο της. Η Σίρλεϊ ακτινοβολούσε χαρά και η ζωντάνια της στην οθόνη ήταν μεταδοτική.
Σε ηλικία 21 χρόνων, βλέποντας την καριέρα της να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην φήμη του παιδιού θαύμα, τα παράτησε. Κατά τη διάρκεια του 1950 εξακολούθησε να έχει ενεργό συμμετοχή σε σόου στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ποτέ όμως δεν έκανε ξανά άλλη ταινία. Αποσύρθηκε από την βιομηχανία του κινηματογράφου αλλά δεν ξεχάστηκε όταν έσβησαν τα φώτα της κάμερας. Αφιερώθηκε στα κοινά, από το 1969 μέχρι το 1974 ήταν μέλος της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, το 1974 και για 2 χρόνια διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Γκάνα και από το 1989-1992 πρεσβευτής στην τότε Τσεχοσλοβακία επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Στα 17 της γέννησε την Λίντα Σούζαν παιδί από τον πρώτο γάμο με τον Αμερικανό λοχία της αεροπορίας John Agar. Το 52 γεννησε στα 24 της τον Τσαρλς Μπλακ τζούνιορ καρπός του έρωτα της με τον αξιωματικό του ναυτικού Τσαρλς Μπλακ, τον 2ο σύζυγο της. Το 1954 γεννήθηκε η κόρη τους λόρι ενώ το ζευγάρι έμεινε παντρεμένο επί 54 χρόνια μέχρι το θάνατό του μπλακ το 2005.
Το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την Σίρλευ Τεμπλ στην 18η θέση στη λίστα με τις 25 κορυφαίες ηθοποιούς όλων των εποχών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου