Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΒΕΛΙΑ, ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΝΗΣΙ-ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Είναι το πιο «στοιχειωμένο» νησί, εκεί λένε οι Ιταλοί βασιλεύει ο φόβος. Το όνομα της Poveglia και βρίσκεται έξω από την Βενετία στη λιμνοθάλασσα, με ένα μικρό κανάλι να την χωρίζει σε δύο μέρη. Δεν έχει ιδιοκτήτες, έχει περιέλθει στο ιταλικό δημόσιο, και απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στο χώρο. Κι ενώ κάποια μέρη του πλανήτη σφύζουν από ζωή, σε αυτό εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει πολλά χρόνια πριν. 
Το ιταλικό νησί είναι από τα πιο τρομακτικά εγκαταλελειμμένα μέρη στον κόσμο. Πίσω από τη σκόνη, τη σκουριά και τις ρωγμές, η περιοχή αυτή κρύβει την δική της ιστορία, μόνο που έχει γραφτεί με αίμα. Ο μύθος λέει ότι πάνω από 160.000 άνθρωποι κάηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του «Μαύρου Θανάτου», της φοβερής πανούκλας. Οι μαρτυρίες είναι πολλές για φαντάσματα, ήχους από βασανισμούς και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα.
τα απανθρακωμένα λείψανα των νεκρών έχουν δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα τέφρας που έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες και βίντεο. Άραγε το μυστήριο του «στοιχειωμένου» νησιού στις ιταλικές ακτές είναι μια άσχημη φήμη ή μια ενοχλητική πραγματικότητα;. Πολλά έχουν ειπωθεί για το νησί και άλλα τόσα παραμένουν ανεξήγητα μέχρι σήμερα, με τη χειρότερη μοίρα να φαίνεται να το ακολουθεί για αιώνες. Το νησί έχει μακρά ιστορία, που ξεκινά το 421 όταν άνθρωποι από την Πάντοβα κατέφυγαν εκεί για να ξεφύγουν από τις βαρβαρικές επιδρομές. Στην ρωμαϊκή εποχή, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως χώρος διαμονής και αργότερα ταφής για όσους είχαν προσβληθεί από πανούκλα. Κατά την περίοδο του «Μαύρου Θανάτου» στην Ιταλία το 1348 πολλοί άνθρωποι που εμφάνισαν συμπτώματα στάλθηκαν εκεί και κάηκαν ζωντανοί. Το 1380 χτίστηκε το οχυρό που είναι ορατό ακόμη και σήμερα.
Αιώνες αργότερα, το 1922 κατασκευάστηκε ψυχιατρική κλινική. Ενώ οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεν παρατήρησαν τίποτα ασυνήθιστο, οι άρρωστοι συχνά ανέφεραν εμφανίσεις φαντασμάτων θυμάτων της πανούκλας και ήχους από βασανισμούς.  Ένας παρανοϊκός γιατρός έκανε πειράματα σε ασθενείς, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες μεθόδους και δολοφόνησε πολλούς με φρικτούς τρόπους πριν τρελαθεί και αυτοκτονήσει. Το πνεύμα του, σύμφωνα με τους θρύλους, είναι αυτό που στοιχειώνει σήμερα το νησί προκαλώντας φόβο. 
Το νησί όχι μόνο δεν το πλησιάζει κανείς, αλλά ακόμη και οι ψαράδες δεν τολμούν να ρίξουν τα δίχτυα τους στις ακτές, με το φόβο της συλλογής ανθρώπινων οστών. Η Poveglia πωλήθηκε το 1960 από το ιταλικό κράτος σε έναν ιδιώτη, ο οποίος έζησε εκεί για πολύ λίγο και σύντομα το εγκατέλειψε. Πιο πρόσφατα  μία οικογένεια αγόρασε εκ νέου το νησί προκειμένου να το μετατρέψει σε καλοκαιρινό θέρετρο. Μόλις μια νύχτα κατάφεραν να μείνουν και το εγκατέλειψαν. Πέρυσι εμφανίστηκε ένας αγρότης και ζήτησε το μισό νησί για καλλιέργειες. Οι εικόνες του νησιού από μακριά θυμίζουν ειδυλλιακή τοποθεσία, αλλά από κοντά όμως βλέπεις ερείπια και μισογκρεμισμένα σπίτια που θυμίζουν ότι κάποτε εδώ υπήρχε ζωή.
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την αντοχή σας στον φόβο και τον τρόμο, πρέπει να πάρετε άδεια για να το επισκεφθείτε ή ως εναλλακτική να δώσετε περίπου 200 ευρώ στους «ειδικούς» που ξέρουν πώς να σας μεταφέρουν στο σημείο χωρίς άδεια, όπως έκαναν με τους ανθρώπους που κινηματογράφησαν κρυφά τα πλάνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου