Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ LUFTHANSA 36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

Πριν από 36 χρόνια, πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη ληστεία μετρητών στην Ιστορία των ΗΠΑ και ενέπνευσαν τον Μάρτιν Σκορσέζε να γυρίσει την ταινία «Τα Καλά Παιδιά». Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν αφού έπεσαν στα χέρια του FBI οι πραγματικοί δράστες εκ των οποίων οποίοι  σήμερα είναι υπερήλικες, όλοι μέλη της μαφίας της Νέας Υόρκης.


Ηταν 11 Δεκεμβρίου του 1978, όταν ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν τα ξημερώματα στον τερματικό σταθμός της Lufthansa στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης παίρνοντας 5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου που θα μεταφέρονταν σε τράπεζα του Μανχάταν από τη Δυτική Γερμανία. Με βάση τους υπολογισμούς η σημερινή αξία της λείας ανέρχεται σε 21,4 εκατομμύρια δολάρια. Οι κακοποιοί έδρασαν ανενόχλητοι για μία ώρα. 
Ακολούθησε μια σειρά 12 δολοφονιών, προσώπων που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το οργανωμένο έγκλημα και έγιναν μέσα σε μερικούς μήνες μετά τη ληστεία. Τρία πτώματα δε βρέθηκαν ποτέ, για πέντε από τους φόνους δεν αποδόθηκαν ποτέ κατηγορίες και ένα πτώμα βρέθηκε μετά από 26 χρόνια σε ένα παλιό νεκροταφείο. Ο  φερόμενος ως εκτελεστής ήταν ο Donald “The Greek” Frankos, μαφιόζος ελληνικής καταγωγής. Όσο για τον θησαυρό, κανείς δεν ξέρει πού είναι κρυμμένος..


τώρα μεταξύ των συλληφθέντων που κατηγορούνται για την υπόθεση της «μεγάλης ληστείας της Lufthansa», είναι ο 78χρονος Βίνσεντ Αζάρο της οικογένειας Μπονάνο της Μαφίας της Νέας Υόρκης, ο 55χρονος γιος του Τζερόμ Αζάρο και τρία ακόμη μέλη της συμμορίας. Όλα  αυτά τα χρόνια οι Αρχές είχαν υποψίες ότι στην υπόθεση της ληστείας εμπλεκόταν μόνο η οικογένεια Λουκέζε και όχι οι Μπονάνο αφού ένας ένας οι άνθρωποι που πιθανόν να ήξεραν κάτι για τη ληστεία και για τη συμμετοχή των Μπονάνο εξαφανίζονταν ή βρίσκονταν νεκροί. Ο αντιπρόσωπος της οικογένειας Λουκέζε που θεωρείται ότι είχε συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ιστορικής ληστείας, Τζέιμς Μπουρκ πέθανε το 1996 στη φυλακή, καταδικασμένος σε ισόβια για διαφορετική υπόθεση, χωρίς να αποκαλύψει τίποτα στις Αρχές. Ο μοναδικός που έχει καταδικαστεί μέχρι σήμερα σε σχέση με την υπόθεση της Lufthansa είναι ένας εργαζόμενος στον τερματικό σταθμό που θεωρείται ως περιφερειακός συνεργός των ληστών.


Οι συλλήψεις των διαβόητων μαφιόζων της οικογένειας Μπονάνο έγιναν με βάση κατηγορητήριο το οποίο αφορά σε κατ' εξακολούθηση απάτη από το 1968 μέχρι το 2013 και το οποίο μεταξύ άλλων τους συνδέει άμεσα με τη ληστεία της Lufthansa. Ο Αζάρο συνδέθηκε με τη ληστεία μέσω ενός συνεργάτη του, ο οποίος όμως δούλευε για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε αποκαλύψει διάλογο του με τον Αζάρο στις Αρχές, στον οποίο διαμαρτυρόταν για τη μοιρασιά από τη ληστεία της Lufthansa και κατηγορούσε τον Τζέιμς Μπουρκ των Λουκέζε ότι κράτησε όλα τα χρήματα αυτός. Ο επικεφαλής του FBI στη Νέα Υόρκη
Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Βενιζέλος δήλωσε ότι μπορεί να έχουν περάσει δεκαετίες, αλλά η αποφασιστικότητα του FBI στις έρευνες για να φέρει τους δράστες' ενώπιον της δικαιοσύνης δεν σταματούν ποτέ.


η υπόθεση έγινε ταινία το 1990 με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ρέι Λιότα, Τζο Πέσι κι άλλους. "Τα καλά παιδιά" κέρδισαν ένα Όσκαρ στην κατηγορία Β' Ανδρικού ρόλου με τον Τζο Πέσι, ενώ ήταν υποψήφια για άλλα 5. Συνολικά η ταινία κέρδισε ακόμα 31 βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ και είχε άλλες 18 υποψηφιότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου