Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΕΠΟΧΗ

Διανύοντας πια το 2015 σε μία εποχή που η τεχνολογία καλπάζει και ο άνθρωπος είναι έτοιμος να μετοικήσει στο διάστημα, θα μας φαινόταν αδιανόητο να ζούσε κάποιος καθημερινά όπως το 1870. θα πείτε τώρα ότι αναφέρομαι σε ταινία ή ντοκιμαντέρ κι όμως η Σάρα Κρίσμαν και ο σύζυγος της επιλέγουν αυτόν τον πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής. Είναι πιστοί στη Βικτωριανή εποχή, κινούνται με παραδοσιακά ποδήλατα, δεν έχουν τηλέφωνο και ρεύμα και προσπαθούν να ζουν απλά και λιτά.
Όταν ανέβηκε στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας Στις 20 Ιουνίου 1837 η 18χρονη Αλεξαντρίνα Βικτωρία δεν ήταν τίποτα άλλο από μία σκυθρωπή, αγέλαστη, σεμνότυφη γυναίκα. Έκανε  εννέα παιδιά με γερμανό σύζυγο και κυβέρνησε για 64 χρόνια σηματοδοτώντας την εποχή που έμεινε στην ιστορία ως «βικτωριανή». Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος στην εποχή της υπήρξε κολοσσιαία, με την κορύφωση της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο Δαρβίνος άλλαξε την άποψη που βλέπουμε τη ζωή, η ιατρική προόδευσε ραγδαία, η τέχνη της φωτογραφίας εξαπλώθηκε, ο κινηματογράφος και το αυτοκίνητο έκαναν δειλά την εμφάνισή τους περί τα τέλη της βασιλείας της. Έτσι η Sarah Chrisman αποφάσισε να τιμήσει την μεγάλη βασίλισσα και να γυρίσει τον χρόνο πίσω 150 χρόνια. 
Όλα άρχισαν όταν πριν από 5 χρόνια πήρε ως δώρο ένα εσώρουχο με κορσέ και αυτό το ντεμοντέ εσώρουχο της άλλαξε τη ζωή. Πάντα την γοήτευε η βικτωριανή εποχή και έτσι άρχισε η εμμονή της με τις τότε ενδυμασίες παρασύροντας και τον σύζυγο της Γκάμπριελ. Η μέση της έγινε ποιο λεπτή από τον κορσέ, αντιμετώπισε τις ημικρανίες και η στάση του σώματος της βελτιώθηκε όπως υποστηρίζει.


Τα ρούχα είναι ραμμένα στο χέρι ενώ τα πλένει με τη στάμνα στο νιπτήρα. Δεν οδηγούν αυτοκίνητο και χρησιμοποιούν λάμπες πετρελαίου για το μεγαλύτερο μέρος του φωτισμού στο βικτοριανό σπίτι τους στην Port Townsend της Ουάσιγκτον. Δεν έχουν ηλεκτρικές συσκευές και αντί για ψυγείο αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε ένα κουτί με πάγο ενώ αγνοούν παντελώς την ύπαρξη της κινητής τηλεφωνίας. Στην μαγειρική η Chrisman χρησιμοποιεί ένα βιβλίο με συνταγές του 19ου αιώνα. Ο Gabriel φορά και εκείνος Victorianα ρούχα έχει Master στην ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και εργάζεται σε ένα τοπικό κατάστημα ποδηλάτων και στην βιβλιοθήκη. Η 33χρονη σάρα, με πτυχίο στην γαλλική φιλολογία, διαβάζει λογοτεχνία του 19ου αιώνα στον ελεύθερο χρόνο της και ψάχνει μανιωδώς παλιά περιοδικά που βγήκαν στα τέλη του 1800. Κι όμως οι δύο νέοι δεν έχουν αποξενωθεί από την τοπική κοινότητα αφού όλοι θέλουν να τους γνωρίσουν και να συνομιλήσουν μαζί τους.
Το σπίτι τωνΓΚρίσμαν είναι καταπληκτική αρχιτεκτονικής,  πανέμορφο με χειροποίητα ξύλινα έπιπλα του 19ου αι. και με αμέτρητους καθρέφτες οι οποίοι αντανακλούν το φως της ημέρας και φωτίζουν όλες τις γωνιές του σπιτιού. Και οι δύο ψάχνουν για παλιά αντικείμενα που κατασκευάστηκαν στην αγαπημένη τους εποχή και τα αγοράζουν όσο όσο. Η σάρα και ο Γκάμπριελ απαντούν σε όσους πιστεύουν ότι είναι απλώς ένα τέχνασμα για να βγάλουν χρήματα ή ένα πείραμα, ότι αυτή είναι η ζωή τους και δεν μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, αν και το  προσπαθούν με τον τρόπο τους. Πάντως όλο αυτό το στυλ και η στάση ζωής του ζεύγους αποτυπώθηκαν σε ένα βιβλίο που σπάει ταμεία στις ΗΠΑ και οι προσκλήσεις έναντι αμοιβής σε ομιλίες για την βικτωριανή εποχή πληθαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου