Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΄΄ΝΕΚΡΟΣ΄΄ ΗΡΩΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ 44 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

Ο λοχίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Τζον Ρόμπερτσον χάθηκε στο Βιετνάμ το 1968 μαζί με άλλους 1.649 στρατιώτες που αγνοούνται ακόμη. Το όνομα του γράφτηκε στο μνημείο πεσόντων της Ουάσιγκτον μαζί με χιλιάδες άλλους και οι δικοί του άνθρωποι τον πένθησαν. Η σύζυγος και οι 2 κόρες πίστεψαν πως θυσιάστηκε για την πατρίδα.  Τώρα τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά, το ντοκιμαντέρ με τίτλο (Unclaimed) Στα Αζήτητα ρίχνει φως σε μια φοβερή ιστορία που πολλοί ήδη την αμφισβητούν. Ο Ρόμπερτσον είναι ζωντανός και εδώ και 44 χρόνια μένει σε χωριό του Βιετνάμ έχοντας δημιουργήσει και  οικογένεια.
Όλα άρχισαν όταν ο Βετεράνος του Βιετνάμ Tom Faunce πήγε ως ιεραπόστολος στην Ασία και συνάντησε τυχαία τον 76χρονο που ισχυρίζεται ότι είναι ο Robertson. Τότε πήρε την ιστορία ο σκηνοθέτης Μάικλ Γιόργκενσεν και την έκανε ντοκιμαντέρ. Ο Τζον Ρόμπερτσον βρέθηκε σε ένα απομονωμένο αγροτικό οικισμό, ανίκανος να αρθρώσει έστω και μια κουβέντα στα αγγλικά, να θυμηθεί την ημερομηνία γέννησής του ή ακόμη και τα ονόματα των παιδιών του, τα οποία άφησε πίσω στις ΗΠΑ. Όλα ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου 1968 όταν ο Robertson και άλλοι στρατιώτες ήταν σε ελικόπτερο που δέχθηκε πυρά, χτύπησε στα δέντρα, εξερράγη και συνετρίβη στο Λάος. Άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν επιζώντες. Το 1976 τελείωσαν οι έρευνες για τον Ρόμπερτσον και θεωρήθηκε επίσημα νεκρός.
Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο βιετναμέζος Dang Tan Ngoc προσπαθεί να υποδυθεί τον λοχία για να έχει χρηματικό όφελος. Ο ίδιος πάντως περιέγραψε στο ντοκιμαντέρ  πως κρατήθηκε σε ένα κλουβί από μπαμπού στη ζούγκλα του Βόρειου Βιετνάμ και βασανίστηκε για ένα χρόνο. Δραπέτευσε μετά από τέσσερα χρόνια, κρύφτηκε στα δάση και τον περιέθαλψε μια οικογένεια. Παντρεύτηκε μια ντόπια, πήρε το όνομα του νεκρού συζύγου της και την ημερομηνία γέννησης και καταχωρήθηκε ως γαλλο-βιετναμέζος κάτοικος που ονομάζεται Dan Tan Ngoc. Όλα αυτά τα χρόνια δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με την Αμερικανίδα σύζυγο του Γουάντα και τις δύο κόρες του.
Είναι χωρίς αμφιβολία μία ιστορία που δύσκολα γίνεται πιστευτή γι αυτό και κάποιοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για την ταυτότητά του, αλλά η αδελφή του πιστεύει ότι είναι αυτός. Ο σκηνοθέτης δήλωσε σε εφημερίδα πως κι εκείνος έδειξε δυσπιστία όταν πρώτο άκουσε την ιστορία από το στόμα του  βετεράνου του Βιετνάμ Τομ Φονς. Ο σκηνοθέτης πείστηκε όταν ταξίδεψε μέχρι τη μακρινή χώρα και συνάντησε από κοντά τον ξεχασμένο Αμερικανό. Το 2009 συγκεντρώθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και δείγματα τρίχας για ανάλυση DNA αλλά οι επιστήμονες είπαν ότι δεν ταιριάζει με κανένα από τα αδέλφια του λοχία Ρόμπερτσον. Ο 76χρονος πάντως έφτασε μέχρι τον Καναδά με τη βοήθεια του σκηνοθέτη για να επιστρέψει πάλι στο Βιετνάμ, έχοντας πρώτα επισκεφτεί για πρώτη και τελευταία φορά τα παιδιά του που τότε είχε αφήσει στην κούνια και τώρα είναι 45 ετών.
Η συνάντηση μεταξύ του ηλικιωμένου και της αδερφής του Χάλυ Robertson είναι η κορύφωση στο ντοκιμαντέρ. Η σκηνή γυρίστηκε στον Έντμοντον του Καναδά επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν του έδωσαν βίζα για να επισκεφθεί την πατρίδα του, για την οποία έδωσαν το αίμα τους 60.000 συμπολεμιστές στον αιματοβαμμένο πόλεμο του Βιετνάμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου