Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΗΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΗΣ ΦΟΝΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Η Σύνθια Μπράουν γεννήθηκε από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και μεγάλωσε μέσα στην πορνεία και τα ναρκωτικά. Ο πατέρας της άγνωστος, η μητέρα της ανήλικη ιερόδουλη και ο πατριός της βετεράνος του Bιετνάμ, εκδιωγμένος από τον στρατό, βίαιος και τοξικομανής. Πολύ μικρή δόθηκε για υιοθεσία αλλά γρήγορα ακολούθησε τα βήματα της μητέρας της που είχε χαθεί στις ουσίες και τις καταχρήσεις. Στα 13 της έφυγε από τους θετούς γονείς και έμπλεξε με έναν τοξικομανή. Γρήγορα βγήκε στο πεζοδρόμιο ως ιερόδουλη για να εξασφαλίζει στον 24 χρόνο φίλο της, χρήματα για την κοκαΐνη του αλλά και για να πληρώνει το ενοίκιο. Στα 16 ήρθε το μοιραίο χτύπημα. Έβαψε με αίμα τα χέρια της δολοφονώντας ένα 43χρονο βιτσιόζο πελάτη της. Τώρα 12 χρόνια μετά μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ζητά την αναψηλάφηση της δίκης που έστειλε για πάντα πίσω από τα σίδερα της φυλακής ένα παιδί που είχε πάρει τον λάθος δρόμο, θύμα εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Ο κινηματογραφιστής Daniel Μπίρμαν εδώ και 6 χρόνια παρακολουθεί την ζωή της μέσα στην φυλακή ετοιμάζοντας ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα τραγικά γεγονότα που έζησε και καταγράφει την συνάντηση με την βιολογική της μητέρα Tζορτζίνα Mίτσελ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Η ταινία εξερευνά την ιστορία της κατάχρησης, της βίας, των ναρκωτικών και της πορνείας των ανηλίκων. Η Cyntoia που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις Γυναικείες φυλακές του Τενεσί για τη δολοφονία του κτηματομεσίτη Johnny Allen, ζητά να της αναγνωριστεί ότι την στιγμή του φόνου ήταν σε αυτοάμυνα, ήταν ανήλικη και κακώς δικάστηκε ως ενήλικη. Ο μεσίτης την πήρε από υπαίθριο πάρκινγκ και την πήγε στο σπίτι του. Εκεί κατά το σεξουαλικό τους παιχνίδι η μικρή πήρε το όπλο του 43χρονου και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ήταν Αύγουστος του 2004 όταν ο Άλλεν βρέθηκε γυμνός μέσα σε μια λίμνη αίματος και η Σύνθια προσπάθησε να το σκάσει με το όπλο του εγκλήματος. Ο δικηγόρος της υποστηρίζει ότι η 26χρονη έπασχε τότε από ψυχικές και συναισθηματικές διαταραχές.
Η Σύνθια μόλις στα 14 της είχε ήδη βιώσει το πιο άσχημο πρόσωπο της κοινωνίας. Σε τρυφερή ηλικία τα είδε όλα μένοντας σε άθλια διαμερίσματα, σε βρώμικα δωμάτια ροζ ξενοδοχείων, παρέα με νεαρούς αλλά και μεσήλικες. Μια ανήλικη σκλάβα του σεξ που πούλαγε το παιδικό της κορμί και έδινε τα χρήματα στον νταβατζή της. Εκείνος της όριζε την ζωή της αλλά η μικρή σκότωσε μόλις κατάλαβε ότι απειλείται. Ο σκηνοθέτης χωρίς να προσπαθεί να δικαιολογήσει το έγκλημα και να κρύψει τον πόνο των συγγενών του 43χρονου, ψάχνει για απαντήσεις σε επίμονες ερωτήσεις, κυρίως για την λειτουργιά του σωφρονιστικού συστήματος που τιμωρεί με μεγάλες ποινές νεαρά παιδιά τα οποία γεννήθηκαν από ακατάλληλους γονείς, είδαν τα παιδικά τους μάτια σκληρές σκηνές και τοποθετήθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες. Παιδιά, απόκληροι της κοινωνίας.
Κι όμως η όμορφη κοπέλα δεν σκέφτεται ότι η αποφυλάκιση της υπό όρους θα γίνει μόνο όταν φτάσει στα 67. Τώρα σπουδάζει μέσα από την φυλακή, διαβάζει πολύ, μορφώνεται και μάλιστα έχει το ρόλο της δασκάλας σε τάξη με 30 κρατούμενους μαθητές κάθε ηλικίας. Ήμουν 14ων λέει και νόμιζα ότι τα ήξερα όλα. Δεν σκεφτόμουν τις μελλοντικές συνέπειες των πράξεών μου, μα τώρα αναγνωρίζω τα λάθη μου και προσπαθώ να γίνω χρήσιμη, τονίζει στο ντοκιμαντέρ. Η Σύνθια ανήκε στο 17% των μαθητών του Νάσβιλ που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το γυμνάσιο και είναι ένα από τα 2.250 παιδιά καταδικάστηκαν σε ισόβια χωρίς αναστολή στις ΗΠA. 
Σήμερα στα 27 της ώριμη και μορφωμένη, ζητά μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει. Ζητά χάρη για να γυρίσει στον πραγματικό κόσμο, μετανιωμένη για τις πράξεις της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου