Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ CEO ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ 38 ΕΚ ΔΟΛ!

Μαρτίν Ρόθμπλατ. Είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας και η πιο ακριβοπληρωμένη διευθύνουσα σύμβουλος στις ΗΠΑ με 38 εκατ. δολάρια ετησίως. Κι όμως η γυναίκα αυτή, που αποτελεί τη ζωντανή εξαίρεση του κανόνα ότι οι άνδρες αμείβονται καλύτερα από τις γυναίκες, γεννήθηκε άνδρας!. Μπερδευτήκατε; Όπως αναφέρουν οι New York Times, η Martίn γεννήθηκε... Mάρτιν και σαν άνδρας ίδρυσε την πρώτη του εταιρία. Στη συνέχεια παντρεύτηκε μια αφροαμερικανή, απόκτησαν 4 παιδιά και κάπου στα 40 του έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου. Τα 38 εκατ. δολάρια που έβγαλε πέρυσι από την εταιρία Γιουνάιτεντ Θεραπεύτικ την εκτόξευσε στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβοπληρωμένες CEO ξεπερνώντας τη Marissa Mayer της Yahoo. Αυτές οι δύο παντοδύναμες γυναίκες είναι οι μοναδικές στη “χρυσή” λίστα των 200ων ανώτατων πλούσιων στελεχών εταιριών.
Η Μαρτίν με σπουδές νομικής στο ενεργητικό της και χωρίς καμία εμπειρία από το χώρο της ιατρικής ή της φαρμακευτικής, ίδρυσε το 1996 την εταιρία που την έκανε πλούσια και διάσημη, αλλά, πάνω από όλα, έσωσε τη ζωή της κόρης της. Η μικρή της αρρώστησε στα 6 της χρόνια από μια σπάνια και θανατηφόρα ασθένεια που εμποδίζει τους πνεύμονες να αιματώνονται σωστά. Φάρμακο για την περίπτωσή της δεν υπήρχε, ενώ από την άλλη πλευρά, οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν ήταν πρόθυμες να πειραματιστούν σε κάτι που δεν θα τους επέφερε σίγουρο κέρδος. Η Μαρτίν Ρόθμπλατ βλέποντας το παιδί να χαροπαλεύει στην εντατική, πείσμωσε και αποφάσισε να στήσει δική της εταιρία η οποία θα πραγματοποιούσε την έρευνα για το φάρμακο της πνευμονικής υπέρτασης που θα έκανε καλά το παιδί της. Οπερ και εγένετο. Πούλησε την εταιρία τηλεπικοινωνιών που είχε και έβαλε 3 εκ. δολάρια στην έρευνα.  Κι έτσι όχι μόνο γιατρεύτηκε η κόρη της αλλά η ίδια έγινε εκατομμυριούχος.
Αμερικανίδα δεύτερης γενιάς με ρίζες από την Ουκρανία και την Πολωνία, η Rothblatt γεννήθηκε το 1957 στο Ιλινόις του Σικάγο. Ο πατέρας της ήταν οδοντίατρος και η μητέρα της λογοθεραπεύτρια. Άφησε το κολέγιο στα δύο χρόνια σπουδών και ταξίδεψε σε Ευρώπη, Τουρκία, Ιράν, Κένυα και Σεϋχέλλες. Εκεί, και συγκεκριμένα, στον σταθμό παρακολούθησης της ΝΑΣΑ είχε την έμπνευση, το καλοκαίρι του 1974, να ενώσει τον κόσμο μέσω  δορυφορικών συνδέσεων. Επέστρεψε στο UCLA, αποφοίτησε και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο στις σπουδές επικοινωνίας.
Όσο για την προσωπική της ζωή, μάλλον δεν είχε συνειδητοποιήσει πλήρως από την αρχή ότι ήθελε να ζήσει ως γυναίκα, αφού το 1982 παντρεύτηκε με τη Βina Aspen και απέκτησε μαζί της δύο γιους και δύο κόρες. Το 1994 υπεβλήθη σε επέμβαση αλλαγής φύλου και από τότε έγινε θερμή υποστηρίκτρια των τρανσέξουαλ. Η Μαρτίν Ρόθμπλατ είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Αγαπά τη δουλειά, αποφεύγει τη δημοσιότητα και σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Δουλεύει μαζί με τα 4 παιδιά της και αποφεύγει να μιλά για το προσωπικό κομμάτι που σχετίζεται με την αλλαγή φύλου. «Να είστε ανοιχτόμυαλοι, αλλά και πρακτικοί», είναι η συμβουλή που δίνει σε νεαρούς επίδοξους επιχειρηματίες. Η επιχειρηματικότητα απαιτεί πάθος. Η ζωή του καθενός από εμάς είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Προτρέπω τον καθένα να ανακαλύψει το πάθος του και να δουλέψει πάνω σε αυτό», λέει. 
Η φαρμακευτική εταιρία έχει 400 εργαζόμενους ενώ το 2011 μία από τις τεχνολογικές εταιρίες της Ροθμπλατ, έφτιαξε ένα υπερσύγχρονο ρομπότ που μοιάζει πολύ στην πρώτη σύζυγο Μπίνα σε ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης στην μητέρα των 4ων παιδιών τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου