Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Van Cleef and Arpels. Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥΣ

Διαμάχη εκατομμυρίων ευρώ ξέσπασε ανάμεσα στους απογόνους του Ζακ Άρπελ, κληρονόμου του οίκου υψηλής κοσμηματοποιίας Van Cleef & Άrpelς, και τον τελευταίο σύντροφο της μητέρας τους. Μια πολυτελής κατοικία 300 τ.μ. σε ακριβό προάστιο του Παρισιού, δεκάδες έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων πίνακες του Μπονάρ και γλυπτά φιλοτεχνημένα από τον Ροντέν. Μια πλούσια συλλογή κοσμημάτων ανεκτίμητης αξίας και περίπου 100 εκ. ευρώ στην τράπεζα. Αυτά είναι τα περιουσιακά στοιχεία που κληροδότησε η Λούσι Κλέν πρώην σύζυγος του Ζακ Άρπελ ιδιοκτήτη του διάσημου οίκου κοσμημάτων, στον τελευταίο της σύντροφο Φρανσουά Σίφερ. Οι δύο γιοι του Άρπελ και της Κλεν όμως πήγαν στα δικαστήρια τον κατά 23 χρόνια νεώτερο σύντροφο της ηλικιωμένης μητέρας τους και μάλιστα δικαιώθηκαν.     
Όπως ισχυρίστηκαν τα αδέρφια, Ντομινίκ και Φιλίπ Άρπελ η μητέρα τους έπασχε από αλτσχάιμερ όταν έγραψε την τελευταία διαθήκη με την οποία άφηνε ένα σημαντικό μέρος στον εραστή της. Δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ένας ξένος θα έπαιρνε στα χέρια του την κληρονομιά των προγόνων τους. Στο δικαστήριο απέδειξαν, και με ιατρικές γνωματεύσεις, ότι ο 68χρονος Γάλλος, πρώην μεσίτης, κατασπαταλούσε τα λεφτά της μητέρα τους από το 93 όταν την γνώρισε σε ένα θέατρο. Εκείνη ήταν 70 ετών και χήρα από τον δεύτερο γάμο της με τον Ολλανδό μεγιστάνα του τύπου Αντόνιο Κλεν, και εκείνος πλέιμπου ετών 48. έζησαν μαζί δέκα χρόνια μεταξύ 1993 και 2004 όταν το ζευγάρι χώρισε και 5 χρόνια μετά η Λούσι άφησε την τελευταία της πνοή, δεν τον ξέχασε όμως αφού τον είχε βάλει στην διαθήκη της. Οι γιοι της ζήτησαν την ανάκληση της διαθήκης και απέδειξαν στο δικαστήριο ότι ο Ολλανδός είχε κλέψει πανάκριβους πίνακες από την βίλα στην γαλλική Ριβιέρα, μεγάλα χρηματικά ποσά, μια τζάγκουαρ και μια ρολς ρόυς. Η απόφαση του δικαστηρίου των Βερσαλλιών ήταν καταπέλτης για τον Σίφερ. Ποινή φυλάκισης τριών ετών και επιστροφή των κλεμμένων στους νόμιμους κληρονόμους και αποζημίωση € 3.300.000.   
Ο οίκος Van Cleef είναι γαλλική εταιρεία κοσμημάτων που ανήκει από το 1999 στον ελβετικό όμιλο Richemont. πρωτοπόρος σε σχεδιαστική και τεχνική καινοτομία προτιμήθηκε από πολλούς. Οι τσάροι της Ρωσίας, Μαρλεν Ντίτριχ, η δούκισσα του Ουίνσδορ, Σοράγια του Ιραν, Τζάκυ Κένεντι, η Μαρία Κάλλας, Λιζ Τέιλορ, Γκρέις Κέλλυ, αλλά και σύγχρονες σταρ όπως Ούμα Θέρμαν, Σάρον Στόουν, Τζούλια Ρόμπερτ δεν αποχωρίζονται τα αξεσουάρ με τα πανάκριβα πετράδια. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1896 από τον Alfred Van Cleef και τον Salomon Arpel μετά τον γάμο του πρώτου με την Estelle Arpel. Το 1906 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Παρίσι που υπάρχει ακόμη και σήμερα.
Η δεύτερη γενιά Arpels, Claude, Jacques και Pierre, πήρε τα ηνία της εταιρείας το 1932. Το 1942 κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου δημεύθηκε η εταιρία και οι μετοχές της εταιρείας επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες το 1954. Η Grace Kelly το 1955 παρήγγειλε ειδικά κοσμήματα και η φήμη του οίκου κοσμημάτων εκτινάχθηκε αφού αργότερα έγινε ο επίσημος προμηθευτής του Πριγκιπάτου του Μονακό. 
Ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρείες που επεκτάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1939 ενώ σήμερα έχει παρουσία σε όλες τις ηπείρους. Η εταιρία υπήρξε από το ξεκίνημά της στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα μία από τις ισχυρότερες παρουσίες στον τομέα της υψηλής κοσμηματοποιίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου