Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΜΑΣΑΚΟ, Η 50ΧΡΟΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

H Μασάκο, η θλιμμένη Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας φωτογραφίζεται χαμογελαστή μετά από πολλά χρόνια στα γενέθλια των 50 χρόνων της, μαζί με τον Πρίγκιπα Ναρουχίτο, διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, και την 13χρονη κόρη τους. Αν η Νταϊάνα ήταν η πριγκίπισσα των φτωχών, τότε η Μασάκο είναι η πριγκίπισσα των λυγμών έγραψαν κάποτε τα μίντια. Έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο ως μια γαλαζοαίματη που δεν ταξιδεύει, δεν χαμογελά και δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει τη θλίψη της. Μια διαρκής απουσία και αποχή από όλους και όλα, λόγω κατάθλιψης.
Η Μασάκο ήταν πολύ καλή περίπτωση για να γίνει σύζυγος του διαδόχου του Θρόνου των Χρυσανθέμων. Κόρη διπλωμάτη, με λαμπρές σπουδές νομικών και οικονομικών στο Χάρβαρντ, με πτυχία σε πέντε γλώσσες, σεμνή και απόλυτα ταιριαστή στο προφίλ της ιδανικής συζύγου. Η όμορφη γυναίκα πληρούσε και άλλες «παράξενες» προϋποθέσεις αφού η σύζυγος του πρίγκιπα Ναρουχίτο έπρεπε να μην έχει κάνει καμία εγχείρηση και να μην έχει τρυπημένα αυτιά. Επιπλέον είχε ακόμα ένα προσόν, ίσως το πιο σπουδαίο από τα άλλα.. Το ύψος της, 1,70μ. για γυναίκα στην Ιαπωνία είναι πολύ σπάνιο. Αρχικά είχε αρνηθεί να γίνει σύζυγός του Ναρουχίτο γιατί δεν ήθελε να στερηθεί μια φυσιολογική ζωή εξαιτίας του αυστηρού αυτοκρατορικού πρωτοκόλλου. Ο πρίγκιπας όμως τη διαβεβαίωσε ότι με την άφιξή της στο παλάτι τα πράγματα θα άλλαζαν, κάτι που δεν έγινε ποτέ αφού αποδείχτηκε αδύναμος να τα βάλει με την αυστηρή πολιτική της Κουνάικο, της αυτοκρατορικής υπηρεσίας του παλατιού υπεύθυνης για το πρωτόκολλο.
ο γάμος έγινε στις 9 Ιουνίου 1993. Η Μασάκο Οουάντα που είχε αφήσει μια πολλά υποσχόμενη διπλωματική καριέρα στο υπουργείο Εξωτερικών, κλείστηκε στο παλάτι με μία και μοναδική αποστολή. Να τεκνοποιήσει και να φέρει στον κόσμο έναν γιο για να συνεχίσει τη δυναστεία των Μίγια. Η Μασάκο όμως όχι μόνο δεν έκανε γιο αμέσως όπως όλοι περίμεναν, αλλά αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα στο να μείνει έγκυος. Η απομονωμένη πριγκίπισσα κλείστηκε ακόμα περισσότερο στον εαυτό της αφού ήταν ξεκάθαρο πια ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Το 1999 μία εγκυμοσύνη  καταλήγει σε αποβολή και δύο χρόνια μετά τα καταφέρνει με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η γέννηση της κόρης Αΐκο, είναι ό,τι πιο ωραίο της έχει συμβεί, όμως το πρωτόκολλο απαιτεί γιο στη διαδοχή. Η δυσαρέσκεια στο παλάτι επανέρχεται και μετά την γέννηση της μικρής, η Μασάκο πέφτει σε κατάθλιψη, βουλιάζει στη μελαγχολία, παίρνει αντικαταθλιπτικά και κάνει καθημερινά ψυχανάλυση.
Η Μασάκο βάσει πρωτοκόλλου μπορεί να έχει επαφή μόνο με τέσσερα άτομα. Την κόρη της, την αδελφή της, την νταντά και βεβαίως τον σύζυγό της, τον οποίο πρέπει να προσφωνεί ως  «μεγαλειότατο» ακόμα και μετά από 22 χρόνια γάμου. Το αυστηρό πρωτόκολλο απαγορεύει μεταξύ άλλων να παίρνει τηλέφωνο, να μπαίνει στο Internet, να ψωνίζει ή να έχει αυτοκίνητο.Το πόσο σκληρή είναι η πραγματικότητα για τη Μασάκο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για μία και μοναδική φορά της επετράπη, πριν από χρόνια, να επισκεφτεί τους γονείς της μαζί με την κόρη της. Τη λύση για την διαδοχή του θρόνου που απαιτούσε αγόρι, έδωσε ο αδελφός του Ναρουχίτο, ο πρίγκιπας Ακισίνο. Η πριγκίπισσα Κίκο, γέννησε το 2006 τον χισαχίτο. 
Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα η Μασάκο είναι πια «αχρείαστη» και κάποιοι λένε ότι το παλάτι πιέζει τον Ναρουχίτο να τη χωρίσει. Εκείνος όμως συνεχίζει να είναι ερωτευμένος μαζί της και να την στηρίζει αφού αποτελεί όπως λένε οι Γιαπωνέζοι τον έρωτα της ζωής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου