Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΠΑΟΥΛΟ ΚΟΕΛΙΟ,ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ..

Στα 17 του είχε ήδη νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο τρεις φορές με εντολή της βαθιά θρησκευόμενης καθολικής οικογένειας του επειδή δεν ερχόταν κοντά με στην εκκλησία. Το 1974, στα 27 του φυλακίστηκε 3 φορές από την βραζιλιάνικη χούντα ως υπονομευτής της δικτατορίας και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Παράτησε της σπουδές του και έμπλεξε με κακές παρέες και διάφορες ουσίες. Μέχρι τα 35 του ήταν ένας φτωχός και άσημος βραζιλιάνος συγγραφέας. Ο Πάουλο Κοέλιο όμως, κατάφερε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες να γράψει με την θαυματουργή πένα του, τα μεγαλύτερα μπεστ σέλερ και να αποτελεί σήμερα στα 68 του, ένα εκδοτικό φαινόμενο. Είναι άλλωστε ο πιο πολυδιαβασμένος μετά την Βίβλο.
Όταν ο συγγραφέας έγραψε το περίφημο έργο ο Αλχημιστής το 1988, δεν θα περίμενε σίγουρα να σημειώσει 65 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως και να μετατραπεί σε ένα από τα πλέον πολυμεταφρασμένα βιβλία όλων των εποχών!. Η καριέρα του  έμελλε να απογειωθεί έκτοτε, καθώς τα 26 του βιβλία έχουν πια πουλήσει περισσότερα από 165 εκατομμύρια αντίτυπα. Ο Πάουλο Κοέλιο ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να γίνει από μικρός. Οι γονείς του ωστόσο δεν συμμερίστηκαν το συγγραφικό όνειρο του γιου τους και ο μηχανικός πατέρας του έκανε τα πάντα για να τον αποτρέψει από μια καριέρα στον χώρο της λογοτεχνίας. Τον έγραψε σε εκκλησιαστικό σχολείο γεγονός που έφερε τη βαθιά ρήξη στην οικογένεια. Επαναστατικός νους από μικρός και αδάμαστος χαρακτήρας, ο νεαρός Πάουλο δεν υποτάχθηκε στα πατρικά πρότυπα. Όταν ξεμπέρδεψε κάποια στιγμή με τη ζοφερή ιστορία των ασύλων, γράφτηκε στη νομική σχολή αλλά εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να επιδοθεί «στο σεξ, τα ναρκωτικά και το ροκ εν ρολ» της δεκαετίας του ’70. 
Περιπλανήθηκε για χρόνια στα πέρατα του κόσμου και πέρασε από αρκετά επαγγέλματα. Στην Ισπανία το 1986 σε ηλικία 36 ετών η ζωή του θα άλλαζε άρδην από ένα και μόνο γεγονός: Αποφάσισε να κάνει το προσκύνημα στον δρόμο του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, το περίφημο τάμα των καθολικών. Η πνευματική αφύπνιση και η θρησκευτική εμπειρία άφησαν βαθιά χνάρια στον ψυχισμό του ενώ την ίδια ώρα λειτούργησαν ως έμπνευση για τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου με τίτλο: «Το Ημερολόγιο ενός Μάγου». Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στο πρώτο του πόνημα τον ώθησε να εγκαταλείψει τις λοιπές ασχολίες του και να αφιερωθεί ολόψυχα στη γραφή. 
Την επόμενη χρονιά ο Κοέλιο έγραψε τον «Αλχημιστή» σε ένα ξέσπασμα δημιουργικότητας μόλις δύο εβδομάδων. Έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ μεταφράστηκε σε 80 γλώσσες, κυκλοφόρησε σε 168 χώρες και ο συγγραφέας μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο πολυμεταφρασμένος του κόσμου.
Ο Κοέλιο ξεκινά τη διαδικασία συγγραφής του νέου του βιβλίου μόνο αφού βρει ένα λευκό φτερό τον Ιανουάριο κάθε «μονού» έτους!. Αυτό είναι το προμήνυμα της μοίρας όπως λέει ο ίδιος. Έτσι χαρίζει στο κοινό του ένα βιβλίο ανά δυο χρόνια το οποίο γίνεται ανάρπαστο. Στην προσωπική του ζωή, είναι από το 79 παντρεμένος με την εικαστικό Χριστίνα Οιτιτσίκα και μοιράζουν τον χρόνο τους στην βίλα του Ρίο ντε Τζανέιρο το καλοκαίρι, και στην αγροικία στα Πυρηναία όρη της Γαλλίας τον χειμώνα. Ο Κοέλιο που δεν έχει αποκτήσει παιδιά, από το 1996 έχει ιδρύσει ομώνυμο φιλανθρωπικό σωματείο που παρέχει ανακούφιση σε μη προνομιούχα παιδιά και ηλικιωμένους και από το 2007 είναι  «Αγγελιοφόρος της Ειρήνης» του ΟΗΕ. 
Σήμερα η περιουσία του υπολογίζεται σε 145 εκ. δολάρια ενώ έχει επενδύσει σε δεκάδες εταιρίες. Καλλυντικά, εστιατόρια, ποδοσφαιρική ομάδα, Vodka, παιδικά ρούχα, αρώματα, και γυναικεία αξεσουάρ φέρουν το όνομα του σε Βραζιλία και Ευρώπη..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου