Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

΄΄ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΙΜΙ ΓΟΥΑΙΝΧΑΟΥΖ΄΄. ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΤΖΑΝΙΣ

Η φωνή της Έιμι Γουαινχάους συνδύαζε τον πόνο των μπλουζ, τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ και πινελιές της πανκ. Στη ζωή της προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην έλλειψη οικογενειακής γαλήνης και στην ανάγκη να αγαπηθεί και να ζήσει με τους δικούς της όρους, χωρίς κανόνες. Στην Έιμι η βρετανική μουσική βιομηχανία βρήκε ένα πηγαίο ταλέντο που αναγνωρίστηκε πολύ γρήγορα από όλο τον κόσμο. Όμως η δημοσιότητα δεν κάνει πάντα καλό. Με την ίδια ταχύτητα που τα βρετανικά μέσα την έστεψαν τη νέα βασίλισσα της σόουλ, την κατέστρεψαν κιόλας δημοσιοποιώντας κάθε λεπτό και στιγμή του σύντομου βίου της. Η Έιμι πέθανε σε ηλικία 27 ετών, η μουσική της όχι αλλά οι γονείς της έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εκμετάλλευσης του αδικοχαμένου παιδιού τους στο όνομα του ιδρύματος που σύστησαν. Μετά το βιβλίο του πατέρα, τώρα γράφτηκε και η άποψη της μητέρας με πολλές λεπτομέρειες που ίσως δεν χρειάζονταν να γίνουν γνωστές στον κόσμο που αγάπησε την φωνή και την μουσική της.
Η Τζάνις Γουαινχάουζ, εξομολογείται και αποκαλύπτει στο βιβλίο της άγνωστες πτυχές για τη γεμάτη καταχρήσεις ζωή της κόρης της. Οι σοκαριστικές λεπτομέρειες για την κατάρρευση του ειδώλου ήρθαν στη δημοσιότητα μέσα από το βιβλίο με τίτλο «Loving Amy». Η μητέρα της περιγράφει λεπτομερώς την τελευταία φορά που είδε την κόρη της μία μόλις μέρα πριν το θάνατό της. «Πήγα στο σπίτι της Έιμι και μου άνοιξε ο σωματοφύλακάς της. Περίμενα στο σαλόνι να κατέβει από την κρεβατοκάμαρά, από όπου μου την έφερε υποβασταζόμενη αφού πρώτα την έκανε μπάνιο για να την ξυπνήσει, την έντυσε και τη χτένισε για να μην τη δω στην κατάσταση που κυκλοφορούσε. Στο σαλόνι επικρατούσε ακαταστασία και υπήρχαν παντού άδεια μπουκάλια από αλκοόλ. Κάθε πόρος του σώματός της μύριζε αλκοόλ, γράφει η μητέρας της Έιμι και μας αφήνει με την απορία: Γιατί οι γονείς την άφησαν να φτάσει σε αυτήν την κατάσταση; Γιατί χάθηκε αυτό το τεράστιο ταλέντο τόσο νωρίς;. 
«Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα γίνει 30 ετών. Φαινόταν ότι η Έιμι βαριόταν τη ζωή της. Έμοιαζε περισσότερο σαν ένα πυροτέχνημα, που ήρθε σε αυτόν τον κόσμο, είδε όσα ήθελε να δει και μετά αποφάσισε να σβήσει. Όταν έμαθα ότι πέθανε δεν μου έκανε καμιά έκπληξη» δήλωσε η Τζάνις Γουάινχαουζ για το παιδί της. «Η Έιμι ήταν πολύ δυνατός χαρακτήρας για μένα. Από τότε που ήταν μικρή δεν μπορούσα να της επιβληθώ. Έκανε πάντα το δικό της και έτσι σταμάτησα να ανησυχώ το βράδυ όταν αργούσε να γυρίσει στο σπίτι υποστηρίζει η Τζάνις.
Το μεγάλο άλμα στην καριέρα της Έιμι έγινε το 2006 όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ Back to Black και μέσα σε ένα χρόνο πούλησε σχεδόν 2 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2007 μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που τη έδειχναν να κάνει χρήση ουσιών. Την ίδια χρονιά συνελήφθη δύο φορές για κατοχή ναρκωτικών αλλά ταυτόχρονα κερδίζει πέντε βραβεία Γκράμι. Το 2009 η Γουαϊνχάουζ ετοιμαζόταν να πάει διακοπές στην Καραϊβική αλλά συνεπλάκη με ένα θαυμαστή της. Την ίδια χρονιά απαγγέλθηκαν σε βάρος της κατηγορίες για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Μόνο τότε οι γονείς της απεύθυναν δημόσια έκκληση για να δοθεί στην κόρη τους η απαραίτητη βοήθεια αλλά δυστυχώς συνεχίστηκαν οι συλλήψεις και οι δημόσιοι καβγάδες.

Το 2011 μπήκε πάλι σε κλινική αποτοξίνωσης και λίγους μήνες μετά η συναυλία στη Σερβία αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της. Ήταν τόσο μεθυσμένη που δεν μπορούσε να σταθεί όρθια και έτσι ακυρώθηκε η ευρωπαϊκή περιοδεία στο σύνολό της. Στις 23 Ιουλίου η Έιμι αφήνει την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Λονδίνο. Στο αίμα της βρέθηκε πέντε φορές περισσότερο αλκοόλ από το κανονικό όριο. Από εκείνη την ημέρα η μητέρα της συγκεντρώνει χρήματα για το «Amy Winehouse Foundation», που ίδρυσε στη μνήμη της κόρης της ενώ εκεί θα διατεθούν και όλα τα έσοδα από το βιβλίο της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου