Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΒΛΑΝΤΟ ΤΑΝΕΣΚΙ. Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!

O Σκοπιανός δημοσιογράφος Vlado Taneski για πάνω από 20 χρόνια ασχολήθηκε κυρίως με το αστυνομικό ρεπορτάζ και πολλά από τα αποκλειστικά του θέματα έγιναν πρωτοσέλιδο. Η εμμονή του να ψάχνει ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών τον έκανε πρώτο όνομα στα μέσα του 2000. Ο Τανέσκι έδινε την εντύπωση ενός ήσυχου, χαμηλών τόνων ανθρώπου μέχρι που αποκαλύφθηκε η παρανοϊκή του δράση. Ο δημοσιογράφος δολοφονούσε ανυπεράσπιστες γυναίκες για να γράφει στην εφημερίδα του μοναδικές πληροφορίες, αποκλειστικά θέματα για τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.       
Ο πατέρας του αυτοκτόνησε το 1990 και η σχέση με την μητέρα του ήταν πάντα γεμάτη εντάσεις και συγκρούσεις. Ο ίδιος παντρεύτηκε και απόκτησε δυο γιους, αλλά χώρισε και ζούσε στη μοναξιά για πολλά χρόνια. Το 2005, 100 χλμ μακριά από τα Σκόπια, βρίσκεται δολοφονημένη η 64χρονη Mita και η αστυνομία αδυνατεί να διελευκάνει το έγκλημα. Το DNA του δράστη που εντοπίζεται δεν υπάρχει σε καμία βάση δεδομένων. Το ίδιο σκοτάδι καλύπτει τις έρευνες για δυο ακόμη δολοφονίες γυναικών που ακολούθησαν: της 56χρονης  Ljubiκa τον Φεβρουάριο του 2007 και της 65χρονης Zivana τον Μάιο του 2008. Και οι τρεις γυναίκες βρέθηκαν δεμένες με καλώδιο τηλεφώνου, είχαν κακοποιηθεί σωματικά και σεξουαλικά και είχαν στραγγαλιστεί. Τα γυμνά τους σώματα, τυλιγμένα με πλαστικές σακούλες, βρέθηκαν κρυμμένα σε διαφορετικά σημεία της πόλης.
Ξαφνικά, τον Ιούνιο του 2008, στην εφημερίδα όπου εργάζεται ο Taneski, εμφανίζονται δύο άρθρα, αναφορικά με τους φόνους, που φέρουν την υπογραφή του. Ο δημοσιογράφος περιγράφει τις δολοφονίες λεπτομερώς και ψέγει την αστυνομία που είναι ανίκανη να τις επιλύσει. Εμβρόντητοι οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι στις περιγραφές του, υπάρχουν λεπτομέρειες που ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν από την αστυνομία, όπως π.χ. το γεγονός ότι ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει καλώδιο τηλεφώνου για να δέσει τα θύματά του αλλά και πόσα χτυπήματα είχαν δεχθεί. Ο Taneski συλλαμβάνεται, το DNA του συγκρίνεται με το σπέρμα του δράστη που βρέθηκε στα θύματα και ταυτίζεται πλήρως ως ο κατά συρροή δολοφόνος. Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του, ανακαλύφθηκαν αρκετά μέτρα από τηλεφωνικό καλώδιο όμοιο με εκείνο που ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει για να δέσει τα θύματά του.
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΟι ερευνητές γρήγορα διαπίστωσαν  και τις ομοιότητες μεταξύ των θυμάτων και της μητέρας του Τανέσκι. Οι 3 γυναίκες ήταν φτωχές, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και ήταν όλες καθαρίστριες. Τα θύματα γνώριζαν τη μητέρα του που ήταν επίσης καθαρίστρια και όλες έμεναν λίγα μόλις μέτρα μακριά από το πατρικό του. Στις 22 Ιουνίου του 2008 ο Taneski προφυλακίζεται κατηγορούμενος για τις δολοφονίες των 3ων γυναικών ενώ υπάρχουν υποψίες πως σχετίζεται και με την εξαφάνιση μιας 78χρονης το 2003. Οι συγγενείς των θυμάτων έμειναν εμβρόντητοι από την αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου. Ο Taneski τους είχε επισκεφθεί για να τους πάρει συνέντευξη. Οι συνάδελφοί του καθώς και οι γείτονές του, τον χαρακτήριζαν ως έναν ήρεμο, ήσυχο κι ευγενικό άνθρωπο. Ο 56χρονος σίριαλ κίλερ που δεν παραδέχθηκε την ενοχή του, μια ημέρα μετά την σύλληψή του βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Είχε πνιγεί βυθίζοντας το κεφάλι του σ’ έναν κουβά με νερό, στις τουαλέτες της φυλακής. Η αστυνομία ανέφερε πως κάτω από το μαξιλάρι του στο κελί της φυλακής βρήκε ένα ιδιόχειρο σημείωμα που έγραφε ότι δεν έκανε αυτός τους φόνους. 
Τα μυστικά αυτής της ανατριχιαστικής υπόθεσης ίσως τα γνώριζε τελικά μόνο ο Τανέσκι που φρόντισε να κρατήσει αυστηρά για τον εαυτό του την τελευταία του δημοσιογραφική αποκλειστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου