Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤ.ΚΑΛΑΧΑΝ, 76 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ!!

Ο Στήβεν Κάλαχαν είναι ένας σπουδαίος ναυπηγός, που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αμέτρητα σκάφη και κότερα. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους του είδους που έκανε δική του σχολή και έγραψε ιστορία στις θάλασσες. Ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη, έγραψε βιβλία και δημοσίευσε σημαντικά άρθρα για τη ναυτιλία. Είναι κάτοχος 3ων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ένα εκ των οποίων έμελλε να του σώσει την ζωή. Όταν ανακάλυψε και σχεδίασε την στρογγυλή σωσίβια λέμβο δεν περίμενε ότι κάποια στιγμή θα του φαινόταν τόσο χρήσιμη.    
Συνήθιζε να ταξιδεύει μόνος του με το χειροποίητο ιστιοπλοϊκό του Ναπολέων. Το 1982 ταξίδευε προς τα Κανάρια Νησιά όταν έπεσε σε καταιγίδα και τελικά βούλιαξε, δύο ημέρες πριν κλείσει τα τριάντα του. Επιβίωσε 76 ημέρες με ελάχιστο νερό και τροφή πάνω στην σωστική λέμβο. Φορώντας μαγιό, μπλουζάκι και ένα ρολόι, έμεινε στον Ατλαντικό με 8 ποτήρια νερό και 3 κιλά φαγητό για 2,5 μήνες διασχίζοντας πάνω από 1.800 μίλια μέχρι που διασώθηκε στις Μπαχάμες. Στην ταινία " Η ζωή του Πι ο σκηνοθέτης Ανγκ Λι του ζήτησε να βοηθήσει στα γυρίσματα για να γίνουν αληθινές οι συνθήκες διαβίωσης στην βάρκα. 
Τους είπε λεπτομέρειες από την εμπειρία του που ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί μόνος του ο Λι. Για παράδειγμα, ότι είναι απαραίτητο ο ναυαγός να κρατά ημερολόγιο, επειδή τον βοηθά να οργανώσει τις σκέψεις του και να διατηρήσει τη διανοητική του υγεία.
Στο ταξίδι προς τα κανάρια νησιά μετά από μία εβδομάδα πλεύσης έπεσε σε κακοκαιρία. Ήταν βράδυ όταν το σκάφος προσέκρουσε σε άγνωστο αντικείμενο και άρχισε να βάζει νερά. Δεν είχε βυθιστεί εντελώς λόγω των στεγανών διαμερισμάτων που είχε σχεδιάσει για το σκάφος του ο ίδιος ο Κάλαχαν. Αργότερα στο βιβλίο του έγραψε ότι η ζημία προκλήθηκε από σύγκρουση με μια φάλαινα. Όσο γέμιζε νερό εκείνος με ψυχραιμία, κατέβασε την σωσίβια λέμβο στην θάλασσα και την έδεσε πίσω του. Κατάφερε να πάει πίσω στο πλοίο αρκετές φορές για να πάρει μαξιλάρι, υπνόσακο, κουτί έκτακτης ανάγκης, τρόφιμα, χάρτες πλοήγησης, ψαροντούφεκο, φωτοβολίδες, φακό και το εγχειρίδιο επιβίωσης που γράφτηκε από τον Dougal Robertson που είχε επιζήσει σαν ναυαγός μαζί με την οικογένεια του. Λίγες ώρες μετά το ναυάγιο το σκοινί κόπηκε και η σωσίβια λέμβος παρασύρθηκε προς τα δυτικά από ανέμους
Μετά την εξάντληση των λιγοστών τροφίμων όπως φιστίκια, σταφίδες, αυγά και λάχανα, ο Callahan επέζησε τρώγοντας ωμά ψαροπούλια, πεταλίδες και ότι άλλο έπιανε από την θάλασσα. Για 3.300 χιλιόμετρα ήταν ολομόναχος στον ωκεανό,μέρα νύχτα πάλευε να κρατηθεί στη ζωή. Έριχνε ναυτικές φωτοβολίδες αλλά τότε η περιοχή δεν παρακολουθούνταν από δορυφόρους. Πέρασαν 9 πλοία από κοντά του και πολλά αεροπλάνα αλλά ουδείς τον αντιλήφθηκε. 
Στις 20 Απριλίου 1982 εντόπισε φώτα από το ένα νησί νοτιοανατολικά της Γουαδελούπης. Την επόμενη μέρα, την 76η από το ναυάγιο, τον βρήκαν ψαράδες και τον έβγαλαν στην ακτή. Έχοντας χάσει το ένα τρίτο του βάρους του με δεκάδες πληγές στο σώμα του, αφυδατωμένος και ανήμπορος μπήκε στο νοσοκομείο και πέρασε τις επόμενες εβδομάδες στο νησί. Το βιβλίο του με τίτλο 76 ημέρες χαμένος στην θάλασσα ήταν στη λίστα των μπεστ-σέλερ παγκοσμίως για τριάντα έξι εβδομάδες, και εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα καλύτερα βιβλία επιβίωσης όλων των εποχών.  
Σήμερα ο 62χρονος συγγραφέας, ναυπηγός και εφευρέτης Στήβεν Κάλαχαν που έγραψε ιστορία με την απίστευτη επιβίωση του κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνει διαλέξεις και συνεχίζει να παλεύει με τα κύματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου