Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΄΄ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ΄΄ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΤΑ 93 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ..

Ο σερ Κρίστοφερ Λι, ο χαρισματικός ηθοποιός που συνδέθηκε με τον ρόλο του «Δράκουλα», άφησε την τελευταία του πνοή στα 93 του χρόνια σε νοσοκομείου του Λονδίνου σκορπίζοντας θλίψη σε όλο τον κόσμο. Νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα και έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο βετεράνος ηθοποιός που χάρισε εμβληματικές ερμηνείες στον κινηματογράφο και στο θέατρο, έμεινε στην μνήμη όλων ως ο κόμης Δράκουλας αφού σε 65 χρόνια από τις 250 ταινίες της καριέρας του, οι 15 ήταν με ήρωα τον Δράκουλα. Το 1958 στην κλασική ταινία τρόμου του Τέρενς Φίσερ ήταν η πρώτη του, και το 1972 πριν από 43 χρόνια, η τελευταία.
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή 5 μέρες μετά έπειτα από επιθυμία της συζύγού του. Η Gitte Lee ήθελε πρώτα να ενημερώσει όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για πάνω από 50 χρόνια και απόκτησαν μία κόρη την Κριστίνα. Όταν ο Λι ρωτήθηκε για το μυστικό του μακρόχρονου γάμου του απάντησε αφοπλιστικά: «απλά Παντρέψου κάποιον υπέροχο». Ο βρετανός ηθοποιός  ήταν ένα από τα διαχρονικά αναγνωρίσιμα πρόσωπα του παγκόσμιου κινηματογράφου που στοίχειωσε με την εικόνα του κακού το σινεμά για μισό και πλέον αιώνα! Τον απολαύσαμε σε ρόλους πολυθρύλητων κακών, από τον Ρασπούτιν και τον Φου Μαντσού ως τον Φρανκενστάιν και τον Σκαραμάνγκα στον τζεϊμς μποντ.
έχει παίξει πρακτικά τα πάντα και έχει εκτοξεύσει τους ήρωες που ενσάρκωσε με το υποκριτικό του. Οι νεαρότεροι τον γνώρισαν από τα «Star Wars» και την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Ο χαμαιλέοντας του σινεμά Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1922 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν συνταγματάρχης του Βασιλικού Στρατού, ενώ η μητέρα του, η κόμισσα Καραντίνι, ήταν γόνος παλιάς ιπποτικής οικογένειας με καταγωγή από τον Καρλομάγνο. Ο Κρίστοφερ ακολούθησε σπουδές στην κλασική φιλολογία, και έμαθε άπταιστα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά γερμανικά και ικανοποιητικά τα ελληνικά.
Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου χάνει τον πατέρα του και κατατάσσεται εθελοντικά στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Από εκεί στις Ειδικές Δυνάμεις, οργώνοντας κυριολεκτικά τα αιματοβαμμένα χαρακώματα της Ευρώπης και της Αφρικής. Οι έπαινοι για τα ανδραγαθήματά του πέφτουν βροχή και ο ίδιος ανεβαίνει γρήγορα τις τάξεις της ιεραρχίας και παρασημοφορείται. Έναν μόλις χρόνο μετά την αποστρατεία του 1947, ο Κρίστοφερ Λι θα εισβάλει στην κινηματογραφική βιομηχανία. Παίρνει μέρος σε θεατρικά έργα, σε οπερετικές παραστάσεις και ηχογραφεί ακόμα και για το ραδιόφωνο. Η καλή του φωνή σύντομα θα γίνει γνωστή και ο ίδιος απολαμβάνει μια πρώτη φήμη ως κλασικός τραγουδιστής. Το όνειρό του όμως είναι να γίνει ηθοποιός.
Το 57 παίζει τον Φρανκενστάιν και έναν χρόνο μετά τον «Δράκουλα», ρόλος που θα σφραγίσει την καριέρα του. Το ταλέντο του θα τον οδηγήσει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη και ο Λι θα βρεθεί να κινηματογραφεί στα ρωσικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά. Το όνομα του περιλαμβάνεται στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ως ο διεθνής αστέρας με τους περισσότερους κινηματογραφικούς ρόλους. 
Το  2009 έγινε ιππότης από τον πρίγκιπα Κάρολο, με το «σερ» να φιγουράρει πια μπροστά από το όνομά του για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου