Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΠΩΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ; ΙΔΟΥ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ!

Μπορεί ή άνοιξη αστρονομικά να ξεκινά γύρω στις 20 Μαρτίου, γεγονός είναι όμως ότι στην συνείδηση μας από την πρώτη του μήνα λέμε ότι μπήκε η ωραιότερη ίσως εποχή του χρόνου. Την ίδια χρονική περίοδο η μικρή ολλανδική πόλη Άαλσμιρ με πληθυσμό μόλις 30 χιλ. κατοίκους που απέχει 13 χμ. περίπου από το Άμστερνταμ, βάζει τα γιορτινά του. Εκεί είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο. 2.6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα που ισοδυναμούν με 400 γήπεδα ποδοσφαίρου, φιλοξενούν τη μεγαλύτερη δημοπρασία λουλουδιών. Είναι ένα πραγματικό χρηματιστήριο όπου περίπου 25 εκατομμύρια τεμάχια από δεκάδες χώρες όπως την Κένυα, την Κολομβία, την Αιθιοπία και το Εκουαδόρ διαπραγματεύονται σε καθημερινή βάση από εμπόρους.
Το κτίριο είναι 740μ μήκος επί 700 μέτρα πλάτος και καλύπτει 243 στρέμματα θεωρείται ως το μεγαλύτερο ενιαίο εμπορικό κτήριο στον κόσμο και έχει μπει στο βιβλίο με τα ρεκόρ  Guinness. Είναι αναμφισβήτητα το πιο μυρωδάτο οικοδόμημα στον κόσμο με τα λουλούδια να ελέγχονται αυστηρά ένα ένα  ως προς την τελειότητα τους πριν πουληθούν. Φανταστείτε ότι μόνο στις 14 Φεβρουάριου δημοπρατούνται 200 εκατομμύρια λουλούδια εκ των οποίων τα μισά είναι ολλανδικές τουλίπες. Ένας τέτοιος όγκος λουλουδιών για να διοχετευτεί στην αγορά θέλει οργάνωση και χιλιάδες υπάλληλους να εργάζονται νυχθημερόν. Περίπου 4000 εργαζόμενοι στο Άαλσμιρ, διαλέγουν, συσκευάζουν και φορτώνουν τα φορτηγά για να μεταφέρουν στο εξωτερικό τα άνθη.
Εκεί υπάρχουν τέσσερα αμφιθέατρα, τα εμπορεύματα τοποθετούνται πάνω σε ειδικά καρότσια και μεταφέρονται μπροστά από τους αντιπροσώπους εξαγωγικών εταιριών. Στον χώρο υπάρχει επίσης το γνωστό «ρολόι» το οποίο αναγράφει την τιμή του κάθε καροτσιού, την στιγμή που αυτό περνάει μπροστά από τους αντιπροσώπους. Οι τιμές διακυμαίνονται ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση. Εάν λόγω υψηλής τιμής δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για κάποια λουλούδια, τότε αυτά επαναφέρονται στο χώρο με μειωμένη τιμή. Αντιθέτως αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο είδος, η τιμή των επόμενων καροτσιών ανεβαίνει. Οι αντιπρόσωποι κάνουν τις αγορές τους μέσα στο χώρο αυτό ή ακόμη και από το γραφείο τους, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. 
Μετά την αγορά, τα λουλούδια συσκευάζονται προσεκτικά σε κιβώτια. Προωθούνται σε όλες τις χώρες αεροπορικώς ή οδικώς με φορτηγά ψυγεία, στους εμπόρους της κάθε χώρας, καταλήγουν στα ανθοδοχεία των ανθοπωλείων και από εκεί στα σπίτια μας. Η διαδικασία αυτή διαρκεί 2-4 ημέρες από την ημέρα κοπής των λουλουδιών.
Το παγκόσμιο κέντρο του λουλουδιού, η ανθοκομική πρωτεύουσα του κόσμου, το Aalsmeer έχει συγκεντρωμένους όλους τους Ολλανδούς παραγωγούς που καλλιεργούν σε σύγχρονες μονάδες θερμοκηπίων τεράστιες ποσότητες λουλουδιών όλων των ποικιλιών, με άριστες προδιαγραφές. Η ανθοκομία στο Άαλσμιρ ξεκίνησε το 1880 με την καλλιέργεια τριαντάφυλλων και αργότερα φράουλας. Τα λουλούδια, αρχικά προορίζονταν για την αγορά της πόλης αλλά σύντομα η κατάσταση άλλαξε με το σύστημα των δημοπρασιών που ξεκίνησε αρχικά σε ένα καφενείο στο κέντρο της πόλης. 
Το πελώριο κεντρικό κτήριο κατασκευάστηκε το 1972 σε μικρή απόσταση από τον αερολιμένα της περιοχής και αυτό έδωσε στους Ολλανδούς καλλιεργητές άμεση πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, κυρίως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας
Το εμπόριο ανθέων δεν αποτελεί μόνον τον στυλοβάτη της ντόπιας κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της Ολλανδικής οικονομίας, διότι εκτός από τα έσοδα που αποφέρει, αποτελεί και το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης του Άαλσμιρ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου