Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΤΙΦ. Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΦΑΡΣΑ ΕΝΟΣ ΑΘΕΟΥ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο γίγαντας του Κάρντιφ πέρασε στην ιστορία για την ευφάνταστη φάρσα του άθεου καπνοπώλη George Hull που έκανε τους θρησκόληπτους να τον καταριούνται. Εν έτη 1868 σε μια θρησκευτική συγκέντρωση Μεθοδιστών διαφώνησε έντονα με τον αιδεσιμότατο Τέρκ, που πίστευε ότι η Βίβλος μιλάει για κυριολεκτικούς γίγαντες επί γης. Ο Hull προσπάθησε να τον πείσει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά ο ιερέας ήταν απόλυτος. Όταν γύρισε σπίτι του σκέφτηκε ένα τρόπο να εκδικηθεί τον παπά. Αποφάσισε να κοροϊδέψει όλη την αμερικανική κοινή γνώμη, κατασκευάζοντας έναν ψεύτικο γίγαντα, ένα τεράστιο άγαλμα ύψους τριών μέτρων, το οποίο παρουσίασε ως αυθεντικό, σαν έναν αληθινό απολιθωμένο γίγαντα..
Πήρε ένα τεράστιο κομμάτι γύψου και ανέθεσε σε έναν τεχνίτη να το λαξεύσει. Στη συνέχεια το έτριψαν με οξύ και άμμο για να φαίνεται παλιό και φθαρμένο. Για καλή τους τύχη το άγαλμα διαβρώθηκε σε κάποια σημεία και έδειχνε σαν απολιθωμένος γίγαντας με φλέβες. Το έθαψαν στο αγρόκτημα του ξαδέρφου του στο Κάρντιφ της Νέας Υόρκης και μετά φύτεψαν τριφύλλι. Μετά από 1 χρόνο κάλεσε δυο εργάτες για να ανοίξουν ένα πηγάδι. Ο Hull τους υπέδειξε το σημείο που ήθελε και εκείνοι τυχαία έπεσαν πάνω στο άγαλμα. Η ανακάλυψη προκάλεσε αίσθηση και θαυμασμό. Εφημερίδες το έκαναν πρωτοσελίδο και προχώρησαν μάλιστα την ιστορία υποστηρίζοντας ότι ο γίγαντας είχε πετρώσει αφού ήπιε ένα μυστικό υγρό της αρχαιότητας.
Ο Hull το εκμεταλεύτηκε κατάλληλα. Έστησε μια σκηνή, τοποθέτησε εκεί το άγαλμα και άρχισε να κόβει εισιτήρια για όσους ήθελαν να το δουν από κοντά. Από τα κέρδη έδινε ένα ποσοστό στους δύο συνεργούς του, τον τεχνίτη και τον ξάδερφο του με το κτήμα. Ειδικοί αλλά και απλός κόσμος πήγαιναν να δουν τον γίγαντα δημιουργώντας ουρές πολλών μέτρων. Η αμερικανική κοινή γνώμη είχε διχαστεί ενώ πολλοί διάσημοι ιστορικοί της εποχής, ήταν πεπεισμένοι πως ο γίγαντας ήταν ένα απολίθωμα σύμφωνα με τη Γένεση. Οι επιστήμονες μετά από καιρό απεφάνθησαν ότι δεν πρόκειται για πετρωμένο γίγαντα, αλλά μάλλον για κάποιο αρχαίο άγαλμα. Ο κόσμος όμως δεν έδινε σημασία στις ανακοινώσεις και πλήρωνε το εισιτήριο για να δει από κοντά τον κοιμώμενο γίγαντα. 
Το απολίθωμα έγινε τόσο διάσημο που ο κωμικός της εποχής Φινέας Μπάρνουμ πρόσφερε 60 χιλιάδες δολ για να το νοικιάσει για τρεις μήνες καταλήγοντας τελικά να κάνει μια δική του ρέπλικα. Ο Hull πούλησε το άγαλμα το 1872 για 23.000 δολάρια σε έναν επιχειρηματία που είχε και αυτός σκοπό να το εκθέσει στο κοινό. Κάποια στιγμή όμως η φάρσα αποκαλύφθηκε όταν ένας επισκέπτης μετά από σχολαστική εξέταση διαπίστωσε ότι υπήρχαν φρέσκα σημάδια από εργαλεία. Ο Hull σε συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε πως ο «γίγαντας» ήταν μια καλοστημένη φάρσα για να δείξει πόσο ευκολόπιστοι είναι οι άνθρωποι και φυσικά να πολλαπλασιάσει την περιουσία του.
Ο πανούργος καπνοπώλης  παραπέμφθηκε σε δίκη αλλά τελικά αθωώθηκε. Έχασε γρήγορα όλη του την περιουσία και κατέληξε πάμπτωχος σε ίδρυμα. Πέρασε όμως στην ιστορία για την ευφάνταστη φάρσα του που έκανε τους θρησκόληπτους να τον καταριούνται. Σήμερα το άγαλμα βρίσκεται στο Μουσείο του Αγρότη στο Κούπερσταουν και οι Aμερικανοί πληρώνουν για να δουν τον γίγαντα που είναι πια ένα ιστορικό κειμήλιο.
H ιστορία του αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι οι άνθρωποι πάντα γοητεύονται από τα μυστήρια και τους θρύλους έστω και αν γνωρίζουν ότι είναι ένα τεράστιο ψέμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου