Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΑΜΠΟΥΜΠΙ Ο 11ΟΣ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΥΝ ΜΕ 100 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ 500 ΠΑΙΔΙΑ!



 O κύριος που βλέπετε είναι ο Αμπούμπι, ο 11ος βασιλιάς του Μπαφούτ στο Καμερούν, ο οποίος έχει στο ξύλινο παλάτι του περίπου 100 γυναίκες και 500 παιδιά. Όχι, δεν είναι σενάριο ταινίας, είναι πραγματική αφρικανική ιστορία που έγινε γνωστή στον κόσμο μέσα από εκπομπή του cnn. Πως τα καταφέρνει όμως ο Αμπούμπι που δεν δηλώνει ποτέ την ηλικία του αν και κυβερνά 47 χρόνια;.
Στην αρχή όλες αυτές οι σύζυγοι δεν ήταν δικές του αλλά του πατέρα του. Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου όταν ένας μονάρχης πεθαίνει, ο διάδοχος κληρονομεί εκτός από τον τίτλο, όλες τις συζύγους του και στη συνέχεια παντρεύεται τις βασίλισσες που ο ίδιος θα επιλέξει. Έτσι ο πρίγκιπας Νίξον μετά το θάνατο του πατέρα του το 1968, πήρε τις μητριές του, 72 συνολικά, και άρχισε να παντρεύεται και τις δικές του γυναίκες. Εξάλλου πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα «βρίσκεται μία αφοσιωμένη, πιστή γυναίκα», προσθέτει με νόημα η τρίτη σύζυγος, βασίλισσα Κοστάνς. Οι ηλικιωμένες σύζυγοι παραμένουν στο πλευρό του μόνο για να μεταλαμπαδεύσουν την παράδοση στις νεότερες γυναίκες και να διδάξουν ήθη και έθιμα στον ίδιο το βασιλιά. Παρά το γεγονός ότι η πολυγαμία είναι νόμιμη στο Καμερούν, η πρακτική αυτή αμφισβητείται πλέον έντονα από την αλλαγή των ηθών, τη διάδοση του Χριστιανισμού και το μεγάλο κόστος των διευρυμένων οικογενειών. 
«Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας επικράτησαν νέες αξίες, διαφορετικές από τις παραδοσιακές που είχαμε μέχρι τότε και έκτοτε υπάρχει μία διαρκής σύγκρουση», παραδέχεται ο τοπικός άρχοντας Φον Αμπούμπι που κυβερνά το Μπαφούτ το μεγαλύτερο βασίλειο της περιοχής. Η παρουσιάστρια της εκπομπής Inside Africa όμως, είδε μία άλλη πτυχή μετά τη συνάντησή του με το βασιλιά. Η βασιλεία στην Αφρική συνδέεται με πλούσιο πολιτισμό και ιστορία. Το να κληρονομήσεις όλες τις συζύγους του πατέρα σου δεν είναι παρά μία ηθική υποχρέωση λέει και συμπληρώνει η Σόνι Μέθου  ότι, πολλές από τις συζύγους είναι ιδιαίτερα μορφωμένες και ασχολούνται με το εμπόριο. Ο παραδοσιακός ρόλος του βασιλιά είναι ο έλεγχος των εξωτερικών σχέσεων της περιοχής και η εσωτερική διακυβέρνηση. Επίσης, είναι υπεύθυνος για τη δικαιοσύνη και για την προσφορά θυσιών στους προγόνους, ασκώντας ένα πνευματικό ρόλο. Το παλάτι του μπαφούτ αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο στην περιοχή, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πλέον απειλούμενους χώρους στον κόσμο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ιερό κτίσμα, με χαρακτηριστική και άκρως εντυπωσιακή κωνική στέγη, που είναι αφιερωμένη στη λατρεία των προγόνων τους.
Το Καμερούν με 23 εκ. πληθυσμό είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Υποσαχάριας Αφρικής. Στην επικράτειά του υπάρχουν παραλίες, έρημοι, βουνά, τροπικά δάση και σαβάνες όπου ζουν πάνω από 200 διαφορετικές εθνότητες. Οι φυσικοί πόροι του Καμερούν είναι κατάλληλοι για την ανάπτυξη της γεωργίας με το 70% του πληθυσμού να είναι αγρότες με καλλιέργεια μπανάναςκακαόδεντρου, δέντρου καουτσούκ, τσαγιού, καφέ, ζάχαρη, καπνό, βαμβάκι, φιστίκι και ρύζι. Μεγάλη πληγή στην ανερχόμενη οικονομική δύναμη του Καμερούν είναι η συμμορία της Μπόκο Χαράμ που έχει απαγάγει 1.500 παιδιά από τα τέλη του 2014 και τα μέλη της δρουν ανενόχλητα στην περιφέρεια.
 Όσο για τον βασιλιά Αμπούμπι με τις 100 γυναίκες, τι να πει κανείς;. Μπράβο και χαρά στο κουράγιο του. Εδώ οι Ευρωπαίοι, πάντως, μία έχουν και δύσκολα τα βγάζουν, εκεί στο Καμερούν τι γίνεται με την κρεβατομουρμούρα άραγε;;…    

1 σχόλιο: