Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΜΠΟΥΤΑΝ, ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΄΄ΔΡΑΚΩΝ΄΄ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ



Μπουτάν, το Βασίλειο των δράκων είναι πρώτο στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στην Ασία και όγδοο στην παγκόσμια κατάταξη. Ένα μέρος γεμάτο μυστήριο, σφηνωμένο ανάμεσα σε δύο γιγαντιαίες χώρες, την Ινδία και την Κίνα, και περικυκλωμένο από την οροσειρά των Ιμαλάϊων. Στο Μπουτάν, που έχει έκταση λίγο μεγαλύτερη απ την Πελοπόννησο, ο πολυσήμαντος όρος «ευτυχία» έχει μεγάλο ειδικό βάρος και η χρήση του επιβλήθηκε από τα πιο επίσημα χείλη εδώ και 40 χρόνια. Το 1972 ο βασιλιάς του Μπουτάν καθιέρωσε τον όρο «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία», σε απάντηση όπως εξήγησε, του οικονομικού όρου «Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν».  
Άνθρωποι με οικονομική άνεση και άλλες γνωστές προσωπικότητες του θεάματος στον δρόμο της αναζήτησης της πνευματικότητας και της ευτυχίας επισκέπτονται το Μπουτάν για να διαλογιστούν και να περάσουν λίγες μέρες χωρίς άγχος και πίεση. ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ, ΚΑΜΕΡΟΝ ΝΤΙΑΖ, ΕΥΑ ΜΕΝΤΕΖ, ΚΙΑΝΟΥ ΡΙΒΣ, ΝΤΕΜΙ ΜΟΥΡ, ΟΥΜΑ ΘΕΡΜΑΝ ΚΑΙ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΙΡ είναι μόνο μερικοί από τους λάτρεις της περιοχής. Με μόλις 700.000 κατοίκους που παίρνουν για βασικό μισθό 150 ευρώ τον μήνα, το Μπουτάν εισάγει μεγάλο μέρος τροφίμων διότι μόνο το 2,3% της χώρας αποτελεί καλλιεργήσιμη γη για τους περίπου 300.000 αγρότες. Σε όλη την χώρα απαγορεύονται οι πλαστικές σακούλες, ο καπνός, ενώ δεν υπάρχει πουθενά μποτιλιάρισμα και φασαρία στους δρόμους αφού οι κάτοικοι πηγαινοέρχονται στις δουλειές τους χωρίς άγχος και στρες. Η εκπαίδευση και η ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν για όλους. Τα παιδιά στα σχολεία, οι μεγάλοι στις δουλειές, οι ασθενείς στα Κέντρα Υγείας, οι ηλικιωμένοι στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια. Απλά μαθήματα κράτους πρόνοιας για όλους τους λαούς.
Για πολλούς αιώνες η κοινωνία, αυστηρά παραδοσιακή και αφοσιωμένη στο βουδισμό, ζούσε με βάση τρεις αρχές: την αρμονία, την ειρήνη και την ηρεμία. Μέχρι το 1960 στο Μπουτάν δεν υπήρχαν δρόμοι, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, οχήματα και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Ακόμα και σήμερα, η χώρα μοιάζει με ένα μέρος ξεχασμένο από το χρόνο με διάσπαρτους ναούς στις κορυφές των βράχων, στα βάθη των κοιλάδων, ή χαμένους μέσα στο πυκνό δάσος. Στα περισσότερα χωριά, τα σπίτια εξακολουθούν να χτίζονται όπως πριν από εκατοντάδες χρόνια με συμπαγή λάσπη, πέτρα και κορμούς δέντρων. Η ευτυχία των κατοίκων στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας και η καλή διακυβέρνηση. Εργασιακά δικαιώματα, κέντρα πιστοποίησης δεξιοτήτων και όλοι οι εργοδότες συνεργάζονται στενά με το υπουργείο Εργασίας για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους. Τα μεγαλύτερα κρατικά έσοδα προέρχονται από την πώληση υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία μέσω 30 εργοστασίων.
Το Μπουτάν έγινε το 1999 η τελευταία χώρα στην οποία έφτασε η τηλεόραση αλλά και το Internet! Το 70% του εδάφους καλύπτεται από δάση και ο καθαρός αέρας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ισχυρό πόλο έλξης των τουριστών. Η ενθρόνιση το 2008 του Κεσάρ Βανγκτσούκ νεαρού γιου του βασιλιά έδωσε νέα πνοή στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού της χώρας. Οι εξαιρετικές σπουδές του 29χρονου βασιλιά σε Αμερική και Αγγλία τον έκαναν να θέλει να βγάλει τη χώρα του από την απομόνωση και να αυξήσει τα έσοδά της από τις φυσικές πηγές και τον τουρισμό. Ο Κεσάρ, που προχώρησε σε αναδιανομή της γης και ενίσχυσε την παιδεία, άνοιξε μια νέα σελίδα όταν παντρεύτηκε την φοιτήτρια Τζετσούν που δεν είναι  γαλαζοαίματη παρά το αυστηρό πρωτόκολλο. 
Η κυβέρνηση δεν αφήνει παρά συγκεκριμένο αριθμό τουριστών να εισέλθουν στη χώρα κάθε χρόνο και τους υποχρεώνει να πληρώνουν ημερήσιο φόρο 200ων δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου