Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ!

Μόλις μία ώρα από το Βανκούβερ υπάρχει ένα μυστικό νησί όπου όλοι ζουν εντελώς αντισυμβατικά!. Το Lasqueti βρίσκεται στον Καναδά, έχει μόλις δώδεκα μίλια μήκος και τρία μίλια πλάτος και είναι το σπίτι μιας ελάχιστα γνωστής κοινότητας ανθρώπων που επέλεξε να φύγει από τις μεγάλες πόλεις και τον πολιτισμό για να ζήσει οικολογικά. Απομονωμένη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με χειροποίητες κατασκευές και τροφή από τις καλλιέργειες.  
Οι περισσότεροι κάτοικοι του Lasqueti ζουν πολύ απλά, με τα απαραίτητα. Παίρνουν όλα όσα χρειάζονται από τη γη και χρησιμοποιούν ελάχιστα τα χρήματα μόνο για δυσεύρετες πρώτες ύλες. Πρόσφατη απογραφή κατέγραψε 426 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και 70 παιδιών. Το Lasqueti είναι ένα νησί ξεχωριστών υπάρξεων αφού εκεί ζουν καλλιτέχνες, καθηγητές, ψαράδες, ξυλοκόποι, μουσικοί, συγγραφείς, γεωργοί καθώς και επαγγελματίες της εναλλακτικής ενέργειας. Οι περισσότεροι κάτοικοι χρησιμοποιούν ηλιακά πάνελ, ξυλόσομπες, ανεμογεννήτριες και νερόμυλους
Τα σπίτια έχουν χτιστεί μόνο με λάσπη, ξύλα κα πέτρες. Για τον μέσο άνθρωπο, αυτό μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό αλλά για τους ανθρώπους που ζουν στο Lasqueti είναι μια συνειδητοποιημένη επιλογή. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά ο πληθυσμός του νησιού έχει το πιο υψηλό μορφωτικό επίπεδο κοινότητας στην περιοχή.  
Η ζωή σε αρμονία με τη φύση δεν είναι απλά το ηθικό για τους κατοίκους του Lasqueti. Είναι ο τρόπος ζωής που όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθήσουν. Εκτός από ένα μπαρ και μια καφετέρια, το Lasqueti διαθέτει επίσης ένα κατάστημα όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ή να αφήσουν αντικείμενα που χρειάζονται ή δεν χρειάζονται, χωρίς καθόλου χρηματικό αντίτιμο. Σε υπαίθριες αγορές μπορούν οι επισκέπτες να συναντήσουν πωλητές ειδών μαναβικής αλλά και χειροποίητες ξύλινες κατασκευές. Δεν υπάρχει σουπερμάρκετ και για αυτό οι κάτοικοι εκτρέφουν κοτόπουλα, καλλιεργούν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα και αναζητούν τροφή στο δάσος που καλύπτει το βραχώδες νησί. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τεχνικές κομποστοποίησης ενώ τα καθαριστικά παρασκευάζονται από φυσικά προϊόντα..
Αν και βρίσκεται μόλις μία ώρα με το πλοίο από το νησί Βανκούβερ, το Lasqueti δεν έχει τουριστική βιομηχανία και ανθηρή οικονομία παρά το γεγονός ότι πολλοί περίεργοι πάνε για να δουν τον πρωτόγονο τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι του νησιού υποστηρίζουν ότι απολαμβάνουν την αίσθηση της ελευθερίας που τους παρέχει η περιοχή και τα αυτόνομα σπίτια τους. Για όσους σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων του Lasqueti, υπάρχουν μερικές συμβουλές αναρτημένες στην ιστοσελίδα της κοινότητας: «Αν έχετε αποφασίσει να έρθετε στο νησί, σας παρακαλούμε να θυμάστε ότι: Το Lasqueti δεν είναι κάποιος ουτοπικός παράδεισος, ίναι απλά ένα σχετικά απομακρυσμένο νησί, που κατοικείται από μια μικρή κοινότητα ιδιόμορφων, ανοιχτόμυαλων ανθρώπων. Έχει το δικό του μοναδικό πολιτισμό και την προσωπική του ταυτότητα. Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό, και χωρίς να τρέφετε άκαμπτες προσδοκίες. η κοινότητα μας είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι.
Δεκάδες ρεπορτάζ και αφιερώματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από μμε που ταξιδεύουν στο Lasqueti και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή σε αυτόν τον όμορφο τόπο που μοιάζει ξεχασμένος από τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου