Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΑ ΧΑΡΙΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΟ!

Όσοι καταφέρνουν να μπουν στον μαγικό κόσμο του Χόλιγουντ έχουν ως στόχο να κάνουν επιτυχία, να γίνουν διάσημοι και να βγάλουν εκατομμύρια. Και ο σκηνοθέτης Τομ Σάντιακ δεν αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα. Σε ηλικία 36 ετών είδε την καριέρα του να απογειώνεται και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς να φουσκώνουν, χάρη στις κωμωδίες με τον Τζιμ Κάρευ που τον πίστεψε όσο κανείς άλλος και έγινε γρήγορα διάσημος. Από τότε ο Σάντιακ μετατράπηκε σε ένα από τα «χρυσά παιδιά» του Χόλιγουντ. 
Ότι και να έκανε γινόταν επιτυχία, οι απολαβές του γιγαντώθηκαν και ζούσε μέσα στην πολυτέλεια, έχοντας μια βίλα στο Μαλιμπού και ιδιωτικό τζετ για τις μετακινήσεις του. Έγινε επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας σε κολέγιο, αλλά ο  καταξιωμένος σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας αναθεώρησε τα πάντα μετά από ένα ατύχημα που είχε το 2007. Χτύπησε με το ποδήλατο, νοσηλεύτηκε, γλίτωσε από θαύμα και τελικά είδε τη ζωή του διαφορετικά.
Ο Σάντιακ περνούσε ένα οικογενειακό δράμα από την παιδική του ηλικία αφού η μητέρα του που πέθανε από καρκίνο το 1998, ήταν τετραπληγική, καθηλωμένη για δεκαετίες σε μια αναπηρική καρέκλα. Ο σκηνοθέτης το ζούσε καθημερινά και όταν χτύπησε με το ποδήλατο και κινδύνευσε να σκοτωθεί κατάλαβε τελικά ότι τα λεφτά δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Το ατύχημα του άφησε κληρονομιά ένα μετατραυματικό σοκ από μια διάσειση και ένα μόνιμο σφύριγμα στα αφτιά. 
Άρχισε να κοιμάται μόνο μέσα σε μια σκοτεινή ντουλάπα του σπιτιού του και εμφάνιζε αυτοκτονικές τάσεις. Βίωσε μια παρατεταμένη περίοδο με απίστευτους πονοκεφάλους και υπερευαισθησία στο φως και το θόρυβο. Απομονώθηκε από όλους και τότε έκανε την κίνηση που τον έσωσε. Αποφάσισε να πουλήσει τα πάντα και να αλλάξει τρόπο ζωής. Έτσι αντάλλαξε το πολυτελές τζετ για ένα ποδήλατο, παράτησε τη βίλα του και μετακόμισε σε ένα κάμπινγκ με τροχόσπιτα στην Καλιφόρνια. Άνοιξε ένα καταφύγιο αστέγων στην Βιρτζίνια και χάρισε σε όσους είχαν ανάγκη μεγάλο μέρος της περιουσίας του.
«Νόμιζα ότι έπρεπε να έχω πολλά λεφτά και ακριβά πράγματα για να είμαι επιτυχημένος. Όμως έκανα λάθος. Τι να το κάνω το τζετ; Κάθε μεταφορά κοστίζει 44.000 δολ, περισσότερα από όσα βγάζουν μερικοί άνθρωποι μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο. Τώρα που δίνω την περιουσία μου, νιώθω πιο πλούσιος» δήλωσε ο 54χρονος σκηνοθέτης. Είχε συνολικά περιουσία 50 εκατ. δολάρια, ένα μέγαρο 17.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ οι ταινίες του έχουν βγάλει πάνω από 2 δισ. δολάρια. Ο Σάντιακ εγκατέλειψε τη βιομηχανία του κινηματογράφου και έφτιαξε το ντοκιμαντέρ “Είμαι”, ένα προσωπικό ταξίδι αυτογνωσίας για να απαντήσει σε δύο βασικές ερωτήσεις. «Τι δεν λειτουργεί σωστά στον κόσμο μας;» και «Τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό;». Μ’ ένα συνεργείο τεσσάρων ατόμων, ο Tom επισκέφθηκε μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά των καιρών μας, συγγραφείς, ποιητές, δασκάλους, θρησκευτικούς ηγέτες και επιστήμονες, διερευνώντας την ίδια την ζωή. 
Ο Σάντιακ παρουσιάζοντας την συνεργασία αντί για τον ανταγωνισμό, τη συμπόνια αντί για το προσωπικό όφελος, την ψυχική σύνδεση των ανθρώπων αντί της αποξένωσης, μας παρέχει μια καινούργια οπτική για το ποια είναι η φύση μας και ποιες οι επιπτώσεις όταν την αγνοούμε. ο 54χρονος σκηνοθέτης που είχε έναν αποτυχημένο γάμο με την ηθοποιό Τζένιφερ Μπάρκερ το 97, σήμερα εργάζεται σε σχολή και μοιράζει το πάθος και τις εμπειρίες του με ταλαντούχους νέους κινηματογραφιστές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου