Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΗΡΩΑ ΠΙΛΟΤΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΧΑΝΤΣΟΝ

Ο 85χρονος Κλιντ Ίστγουντ θα σκηνοθετήσει τη ζωή του  "Σάλι" Σάλενμπεργκερ, του πιλότου που έγινε ήρωας για τους Αμερικανούς καθώς κατάφερε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσυδάτωση στα παγωμένα νερά του ποταμού Χάντσον της Νέας Υόρκης σώζοντας τις ζωές και των 155 επιβατών του.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία κινηματογραφικής παραγωγής Warner Bros, τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν σύντομα και ο τίτλος της ταινίας πιθανότατα θα είναι σάλυ. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο "Ύψιστο Καθήκον: Η Αναζήτησή Αυτού που Πραγματικά Μετράει" που έγραψε ο ίδιος ο πιλότος, ο οποίος δήλωσε «πολύ χαρούμενος που η ιστορία του βρίσκεται στα χέρια του χαρισματικού κινηματογραφιστή Κλιντ Ίστγουντ και των βετεράνων παραγωγών Έιλιν Στούαρτ και Φρανκ Μάρσαλ.
Ήταν ένα φαινομενικά πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα που μετατράπηκε σε μια ηρωική προσπάθεια επιβίωσης, ικανοτήτων, θάρρους και αποφασιστικότητας. Ένα μόλις λεπτό μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, La Guardia Airport, τον Γενάρη του 2009  η πτήση 1549 θα συγκρουστεί με ένα σμήνος από χήνες. Πολλά από τα πτηνά θα εισχωρήσουν στους κινητήρες προκαλώντας σοβαρές ζημιές και θέτοντας τους, εκτός λειτουργίας. Ο κυβερνήτης αποφασίζει πως πρέπει να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Με τους δείκτες των οργάνων μέτρησης να υποχωρούν, εκείνες τις κρίσιμες στιγμές ο Σάλι πήρε τη μεγάλη απόφαση. Να επιστρέψει στο Λα Γκουάρντια; Ηταν πολύ μακριά. Να προσγειωθεί στο μικρό αεροδρόμιο του Τετέρμπορο; Οι πιθανότητες επιτυχίας φαίνονταν ελάχιστες. Οπως είπαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για μερικά δευτερόλεπτα η επικοινωνία διακόπηκε εντελώς. Ηταν τότε που ο πιλότος «αντίκρισε» στο μυαλό του τον ποταμό σαν έναν... υδάτινο διάδρομο προσγείωσης! Ξαφνικά, και παρά τις οδηγίες του Πύργου Ελέγχου, ο πιλότος είπε ότι θα πραγματοποιήσει προσυδάτωση στον ποταμό Χάντσον. 
έτσι ενημέρωσε τους 150 τρομοκρατημένους επιβάτες και το 5μελές πλήρωμα να ετοιμαστούν για την σύγκρουση. 90 δευτερόλεπτα αργότερα, θα οδηγήσει το ερμπάς που έχει μετατραπεί σε ανεμόπτερο, στα νερά του ποταμού πραγματοποιώντας μια τέλεια προσυδάτωση. Mικρά σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή καθώς και διασώστες θα σπεύσουν στο σημείο και θα απομακρύνουν τους επιβάτες και το πλήρωμα από τα παγωμένα νερά όπου η θερμοκρασία είχε πέσει στους -7 βαθμούς. Κανείς δεν θα χάσει την ζωή του. Ο Σάλενμπεργκερ αφού θα σιγουρευτεί πως η εκκένωση του αεροσκάφους έχει γίνει με επιτυχία και δεν έχει μείνει κανείς πίσω, τότε τελευταίος θα εγκαταλείψει το ερ μπας που έχει αρχίσει να βυθίζεται.
Ο Σάλενμπεργκερ, ο οποίος έχει σήμερα συνταξιοδοτηθεί ήταν πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας επί 29 έτη και είχε συνολικά 40 χρόνια πτητικής εμπειρίας με 20.000 ώρες πτήσης σε αεροπλάνα, ελικοφόρα, ακόμη και ανεμόπτερα. Έλαβε τιμητικές διακρίσεις και δέχθηκε τα συγχαρητήρια ενός ολόκληρου λαού ανάμεσα τους και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα ο Σάλυ στα 65 του είναι ένας ζωντανός θρύλος που δίνει διαλέξεις και βοηθά στην εκπαίδευση νέων πιλότων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου