Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΙΑΝΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΑΣΤΕΓΗ ΛΟΓΩ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ..

Η συγκλονιστική ιστορία της κορυφαίας πιανίστριας Anne Naysmith που κατέληξε άστεγη για έναν έρωτα που έμεινε ανεκπλήρωτος, και έζησε σχεδόν 30 χρόνια μέσα στο αυτοκίνητο της αρνούμενη να δεχθεί την μοίρα της. Η ηλικιωμένη κυρία του Τσίζγουικ όπως έμεινε γνωστή στην Μεγάλη Βρετανία, έγινε ξανά πρωτοσέλιδο όχι όμως για καλό σκοπό αφού έπεσε θύμα τροχαίου από διερχόμενο φορτηγό..
Οι κάτοικοι του Τσίζγουϊκ έβλεπαν καθημερινά την 77χρονη Αν Νάισμιθ στην γειτονιά, αλλά ελάχιστοι γνώριζαν την τραγική της ιστορία. Καρ λέιντι την φώναζαν, «κυρία του αυτοκινήτου» επειδή ζούσε σε ένα παλιό Φορντ μετά την έξωση από το διαμέρισμά της το 1977. Στα νιάτα της ήταν μία κορυφαία πιανίστρια και μία αντισυμβατική ύπαρξη, που όσοι την γνώρισαν λένε ότι παρά τις κακουχίες διατήρησε την αξιοπρέπεια της μέχρι το τέλος. Γεννήθηκε ως Ανν Σμιθ το 1937, ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του στρατού και η μητέρας της ρωσικής καταγωγής. Ήθελαν μια μουσική καριέρα για την κόρη τους και έτσι σπούδασε με υποτροφία στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και έγινε γνωστή παίζοντας έργα του Μπετόβεν και του Μπαχ. Την δεκαετία του 60 έπαιξε σε συμφωνικές συναυλίες με τον θρυλικό μαέστρο Σερ Αντριάν Μπόουλτ στο περίφημο Wigmore Hall στο κεντρικό Λονδίνο και θεωρούνταν μία από τις καλύτερες πιανίστριες της γενιάς της. Όμως μία ερωτική απογοήτευση και μία οικονομική καταστροφή την οδήγησαν στον όλεθρο και η αρχή έγινε με την  έξωση από το σπίτι της στην ηλικία των 39 ετών.
Δεν ξαναέπαιξε ποτέ πιάνο και από τότε και άρχισε να κοιμάται στο μπλε αυτοκίνητο της. Το 2002 οι γείτονες άρχισαν να διαμαρτύρονται και το αυτοκίνητο ρυμουλκήθηκε μακριά. Στη συνέχεια, έφτιαξε ένα πρόχειρο καταφύγιο σε ένα χώρο στάθμευσης ή κοιμόταν σε πόρτες και πεζούλια ζώντας με υπολείμματα τροφίμων. Η μέρα της άρχιζε με μπάνιο στις δημόσιες τουαλέτες και στη συνέχεια έπλενε τα ρούχα της σε ένα πρατήριο βενζίνης και τα τύλιγε με εφημερίδα για να στεγνώσουν. Συχνά πήγαινε και στο δικαστήριο να παρακολουθήσει δικαστικές υποθέσεις, απολαμβάνοντας το ενδιαφέρον της για την νομική που είχε από μικρή ηλικία. Μία φορά την εβδομάδα βυθιζόταν σε βιβλία και παρτιτούρες στη μουσική βιβλιοθήκη Μπάρμπικαν, αναπολώντας την προηγούμενη ζωή της, για την οποία αρνιόταν να μιλήσει πεισματικά.
Από το 2012 εργάτες του δήμου γκρέμισαν το αυτοσχέδιο καταφύγιό της και κοιμόταν πια, κοντά στο τοπικό σχολείο σε μια κόκκινη παλιά μερσεντές ενώ οι γείτονες την έκρυβαν από τις αρχές. Το τοπικό συμβούλιο είχε επανειλημμένα προσφέρει στην Αν ένα μέρος να ζήσει και δωρεάν εισιτήρια για τα λεωφορεία, αλλά εκείνη πάντα αρνιόταν ευγενικά. Είχε επιλέξει να υιοθετήσει έναν τόσο σκληρό τρόπο ζωής για να τιμωρήσει τον ίδιο της τον εαυτό. Ως άλλος φιλόσοφος Διογένης που έδειξε την περιφρόνησή του για τον υλικό κόσμο και κοιμόταν σε πιθάρι.
η Anne Naysmith πέθανε όταν παρασύρθηκε από ένα φορτηγό στην κεντρική οδό του Chiswick χαράματα, την ώρα που έψαχνε στα σκουπίδια. Γείτονες και φίλοι χρηματοδότησαν την κηδεία της, ενώ άναψαν κεριά στο χορταριασμένο σημείο που βρισκόταν το αγαπημένο της Ford. Η 77χρονη δεν παντρεύτηκε ποτέ και παρέμεινε ως το τέλος ανεξάρτητη, περήφανη και αξιοπρεπής παίρνοντας για πάντα μαζί της το μυστικό του χαμένου έρωτα, με το όνομα του άνδρα που την σημάδεψε να μένει άγνωστο ως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου