Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΑ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΗΤΑΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ;

Ήταν στρατιωτικός ηγέτης και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Συνέγραψε πληθώρα ιστορικών έργων, βιογραφιών και απομνημονευμάτων και τιμήθηκε με Νόμπελ το 1953. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ θεωρείται ο πιο σπουδαίος Βρετανός όλων των εποχών, ο άνθρωπος που είπε για τον ελληνοαλβανικό  πόλεμο του 40 ότι δεν πολεμούν οι Έλληνες σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Ο μεγάλος αρχιτέκτονας της νίκης των Συμμάχων σύμφωνα με άκρως ευυπόληπτο Βρετανό ιστορικό, είναι πολύ πιθανό να ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Μάικλ Μπλοκ στο νέο του βιβλίο αναφέρει ότι ο μισογύνης  πολιτικός, αν και πατέρας πέντε παιδιών, φρόντιζε πάντα να περιβάλλεται από ομοφυλόφιλους. 
Ο ιστορικός, που εικάζει ότι ο Τσόρτσιλ ανήκε στην κατηγορία των «βασιλισσών της ντουλάπας», όπως αποκαλούνταν οι κρυφοί ομοφυλόφιλοι των '60ς,  παραθέτει με λεπτομέρειες όλα τα πάρε δώσε που είχε από νεαρή ηλικία με γκέι. Ο Μπλοκ υποστηρίζει ότι ο Τσόρτσιλ επέλεξε να παντρευτεί την όμορφη και περιποιητική Κλεμαντίν, για την οποία δεν επιδείκνυε κανένα συναισθηματικό ή σεξουαλικό ενδιαφέρον, απλά για να έχει το προφίλ που απαιτούσε η εποχή για έναν πολιτικό καριέρας. Εξάλλου έπρεπε να διαλύσει και μια κατηγορία που τον βάραινε από τα φοιτητικά του χρόνια για συμμετοχή σε ομοφυλοφιλικά όργια. Αντιθέτως ήταν πολύ τρυφερός με τους κατά καιρούς στενούς συνεργάτες του και τους στενούς φίλους του. Ενδεικτικό είναι ότι στα 31 του απαίτησε να έχει ως ιδιαίτερό του έναν κατώτερο αξιωματικό, τον Εντι Μαρς, τον οποίο γνώρισε σε ένα πάρτι. Ο Ουίνστον και η σύζυγός του Κλέμεντιν, που γνώριζε το μυστικό του, έζησαν μαζί 57 χρόνια και απόκτησαν 4 κόρες και έναν γιο..
Ο Μαρς, που ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερός του, «ξεχώριζε για την τσιριχτή φωνή του και τους θηλυπρεπείς τρόπους του και ήταν ήδη γνωστός για τα σκιρτήματα που είχε για όμορφους και νεαρούς συγγραφείς και ηθοποιούς» γράφει ο Μπλοκ. Ο Τσόρτσιλ, σύμφωνα με το βρετανικό βιβλίο, ήταν ποδολάγνος που απολάμβανε να βγάζει τις μπότες από νεαρούς άνδρες που επέστρεφαν από το κυνήγι. Κι όμως η ζωή και τα κατορθώματα του, σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατό του, συνεχίζουν να ασκούν ακαταμάχητη έλξη στο κοινό. Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί τέσσερις νέες βιογραφίες του μεγάλου Βρετανού ηγέτη. Ο Τσώρτσιλ έγινε ένα πολιτικό pop icon πριν την εποχή της εικόνας. Τα πούρα, το σήμα της νίκης, τα ριγέ βελούδινα κουστούμια, οι πρώτες φόρμες με φερμουάρ, τα παπιγιόν, τα παιχνίδια με το φακό, δημιούργησαν ένα μοναδικό στυλ που συνόδευε τον μύθο του.  
Ευφυής, χαρισματικός με χιούμορ, αυτοσαρκαστικός, μπον-βιβέρ. Αλλά και αποφασιστικός και εργασιομανής. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν ένας πολύ γενναίος άνθρωπος. Στα μέσα της 10ετίας του ’30 ήταν ο μόνος που προειδοποιούσε για τους κινδύνους από την άνοδο του Χίτλερ. Τότε τον έλεγαν γραφικό. Το καθημερινό του πρόγραμμα, μόνο σε σταρ του χόλιγουντ θα ταίριαζε.  Ξυπνούσε αργά, γύρω στις 10, καθόταν αρκετές ώρες στο κρεβάτι και ενημερωνόταν εκεί. Το απόγευμα έριχνε άλλον έναν υπνάκο και μετά το τραβούσε σερί μέχρι τα χαράματα. Σπανίως τελείωνε πριν τις 4 το πρωί, γεγονός που είχε διαλύσει τους συνεργάτες του. 
Ο Ουίνστον λάτρευε τα ταξίδια καθώς θεωρούσε ότι συμβάλλουν στην πνευματική εγρήγορση και στην καθαρότητα της σκέψης. Είχε μάλιστα τη συνήθεια να κυκλοφορεί ολόγυμνος μέσα στο σπίτι του και να υπαγορεύει πράγματα στον γραμματέα του την ώρα που ήταν στην μπανιέρα ή βημάτιζε γυμνός στο δωμάτιό του. Οι ατάκες του έμειναν στην ιστορία και μία από τις σημαντικότερες έλεγε..   Η επιτυχία δεν είναι οριστική · η αποτυχία δεν είναι μοιραία: αυτό που μετράει είναι το κουράγιο για να συνεχίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου