Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΑΜΥΘΗΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ!

Ο δύτης και κυνηγός θησαυρών Έρικ Σμιτ ανασύρει από τον βυθό του ωκεανού στην Φλόριντα των ΗΠΑ, το χαμένο κομμάτι ενός χρυσού εκκλησιαστικού κοσμήματος το οποίο είχε χαθεί  πριν από 300 χρόνια και ανήκε σε έναν Ισπανό ιερέα. Ο Σμιτ μόλις βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας φωνάζει την αδερφή του και τους γονείς τους για να τους δείξει το πολύτιμο εύρημα και εκείνοι ουρλιάζουν από την χαρά τους.


Ο 27χρονος,  ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την ανάκτηση πολύτιμων αντικειμένων από το βυθό της θάλασσας, έψαχνε από τότε που ήταν μικρός με τον πατέρα του στα ανοιχτά της ανατολικής Φλόριντα σε μια περιοχή όπου το 1715 είχαν βυθιστεί 11 πλοία κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα κι ενώ ταξίδευαν από την Αβάνα στην Ισπανία. Εδώ και χρόνια κάθε σαββατοκύριακο η οικογένεια με το σκάφος της έψαχνε τα ίχνη του χαμένου χρυσού θησαυρού του ισπανικού στόλου που χτυπήθηκε από την καταιγίδα. Ο Rick και Lisa και τα παιδιά τους Hillary και Eric τελικά ανταμείφτηκαν για την επίμονη προσπάθεια τους.


Μετά την ανακάλυψη του χρυσού μια ομάδα Ισπανών ιστορικών συνειδητοποίησαν ότι το συγκεκριμένο κομμάτι που  ήταν χειροποίητο, φτιαγμένο στα τέλη του 1600, ταιριάζει σε ένα εκκλησιαστικό κόσμημα το οποίο είχε ανακαλυφθεί πριν από 25 χρόνια σε αλυσίδα γύρω από το λαιμό του αρχιερέα όταν αυτός μεταφέρει την θεία κοινωνία. Η αξία του μικρού κομματιού είναι ανεκτίμητη.


Η ίδια οικογένεια των Αμερικανών κυνηγών θησαυρών είχε ανακαλύψει πέρυσι στα 70 πόδια βάθος χρυσά νομίσματα από το Περού, αλυσίδες και κοσμήματα συνολικής αξίας 350.000 δολαρίων που προέρχονται από το ίδιο ναυάγιο. Πρώτο εύρημα για τον 27χρονο δύτη ήταν μια ασημένια πιατέλα αξίας $ 25.000 που ανασύρθηκε από ναυάγιο το 2002. Σύμφωνα με νόμο της Φλώριντα, για την αξία του θησαυρού θα αποφασίσει πραγματογνώμονας της πολιτείας ενώ την επιμέλεια θα έχει το Περιφερειακό Δικαστήριο. Η πολιτεία θα κρατήσει στην κατοχή της μέχρι και το 20 τοις εκατό του ευρήματος που θα εκτεθεί σε κρατικό μουσείο, όπως άλλωστε έλεγε και η σύμβαση που υπέγραψε η οικογένεια Σμιτ για να κάνει τις θαλάσσιες έρευνες. Πάντως η συνολική αξία του θησαυρού που βρίσκεται στα κατεστραμμένα αμπάρια του ισπανικού στόλου υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία ήδη 100 εκ. έχουν ανακτηθεί.



Αρχαιολόγοι, ερευνητές αλλά και φίλοι της περιπέτειας και των καταδύσεων μοιράζονται το όνειρο της ανακάλυψης ενός ναυαγίου. Στις ΗΠΑ είναι  χιλιάδες οι εξερευνητές που ψάχνουν στους βυθούς όχι τόσο για τους θησαυρούς που μπορεί να έχουν στα αμπάρια τους τα πλοία, αλλά κυρίως για τις απαντήσεις που μπορούν να προσφέρουν ως προς την ναυπηγική και τις γνώσεις των αρχαίων στην ναυσιπλοΐα. Τα ναυάγια, κυρίως της κλασικής, αλλά και της ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής είναι δυσεύρετα και όταν εντοπίζονται παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τα ταξίδια των αρχαίων και τις εμπορικές συναλλαγές τους. Τώρα η οικογένεια Σμιτ αρχίζει να γράφει την δική της ιστορία στις σελίδες των κυνηγών θησαυρών και ο Ερικ με τον πατέρα του ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα εντοπίσουν το σεντούκι με τον αμύθητο θησαυρό που όλοι ονειρεύονται να βρουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου