Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

AK SARAY, ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΑ 1.000 ΔΩΜΑΤΙΑ!

AK SARAY, Το Λευκό Παλάτι με τα 1.000 δωμάτια. Εικόνες μοναδικής χλιδής από το μέγαρο που καλύπτει 40.000 τ.μ. και ανήκει στο νέο «σουλτάνο» της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος σπάζοντας παράδοση 90 ετών που θέλει τον εκάστοτε Πρόεδρο να κατοικεί στο μέγαρο Τσάνκαγια, μετακόμισε στο αποκαλούμενο «Λευκό Σεράι» που βρίσκεται έξω από την Αγκυρα και έχει τριώροφη κατοικία για την οικογένεια Ερντογάν. Σκεφτείτε ότι μόνο οι κήποι είναι 170.000 τετραγωνικά μέτρα..
Υπάρχουν πολλές αίθουσες εκδηλώσεων και χώροι φιλοξενίας επισήμων, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του συγκροτήματος είναι η μοναδική αίγλη που φαίνεται από μακριά. Το επίσημο γραφείο του προέδρου έχει φτιαχτεί στα πρότυπα του Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας. Το γραφείο είναι αδιαπέραστο, με ειδικά τοιχώματα, για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες ακόμη και με την τοποθέτηση «κοριών», ενώ είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αντέχει ακόμη και επίθεση με πύραυλο!. Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε μια τεράστια έκταση 300.000 τ.μ., η οποία αποψιλώθηκε για να κτιστεί το νέο προεδρικό μέγαρο, και περιλαμβάνει κήπους μοναδικής ομορφιάς, λίμνες και πάρκα. 
Το Ακ Σαράι κόστισε 615 εκατ. $ και το νέο προεδρικό τζετ που παρήγγειλε ο ερντογάν 185 εκατ.$. Με τα χρήματα αυτά η Τουρκία θα μπορούσε να είχε στείλει τρεις δορυφόρους στον Αρη ή να ανασάνουν εκατομμύρια φτωχών και εξαθλιωμένων τούρκων λέει η αντιπολίτευση. Η ανέγερσή του προκάλεσε σάλο αντιδράσεων για το γεγονός ότι αποψιλώθηκε ένα ολόκληρο δάσος αλλά φυσικά και για το εξωπραγματικό κόστος κατασκευής του και μάλιστα χωρίς οικοδομική άδεια.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκηρύξει το παρελθόν της Τουρκίας χτίζοντας παλάτια με πολυτέλειες παρόμοιες με αυτές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και αφού έστειλε στο παραδοσιακό προεδρικό μέγαρο που κάποτε ήταν κατοικία του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ τον πρωθυπουργό και πρώην υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εγκαινίασε το μεγαλοπρεπές μέγαρο που χτίστηκε στην περιοχή Μπεστεπέ στην Αγκυρα. Στο σημείο  όπου βρισκόταν ένας σπάνιος πνεύμονας προστατευόμενου περιαστικού πρασίνου, το δασικό φυτώριο που ίδρυσε ο κεμάλ Ατατούρκ. Στην είσοδο δεσπόζει η  γιγάντια ψηλοτάβανη αίθουσα με γκρίζα μάρμαρα και χρυσά πάνελ, πλαισιωμένη από δύο σκάλες σε σχήμα καμπύλης. Το Ακ Σαράι, που είναι μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, το Μέγαρο των Ηλυσίων και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενσωματώνει «οθωμανικά και σελτζουκικά αρχιτεκτονικά στοιχεία». Διαθέτει υπόγεια οδό διαφυγής και καταφύγιο ικανό να προστατέψει την τουρκική ηγεσία σε περίπτωση χημικού ή βιολογικού πολέμου.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  θα είναι προστατευμένος από κάθε απειλή δηλητηρίασης χάρη σ΄ ένα εργαστήριο το οποίο κατασκευάζει μέσα στο πολυτελές μέγαρο.  Με αυτό τον τρόπο θα προλαμβάνεται οποιαδήποτε τοξική, χημική, ραδιενεργή ή βιολογική επίθεση που θα μπορούσε να έχει ως στόχο το πρόσωπο του 60χρονου αρχηγού του κράτους. Πάντως ήδη στη μίνι κλινική του νέου μεγάρου μια ομάδα πέντε γιατρών βρίσκεται σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου